自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

開學只係短短兩個多月,已覺得好多壓力,真不知怎樣安慰她

水晶宮

vanessamom 發表於 19-4-29 18:41

自己俾自己壓力,外人真係好難幫到佢,同佢行下街食下嘢,投其所好,分散注意力

子爵府

回覆樓主:

幾年級?

水晶宮

兩個多月?澳洲讀?如果海外可能多一重思鄕,多啲facetime得唔得呀?

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

回覆 vanessamom 的帖子

邊度讀?

水晶宮

找出壓力源頭

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

開學兩個月,應係去澳纽。遠離家、人生路不熟、英文同人脈冇同學咁好,係要一段時間適應。有冇識新朋友或啱傾的同學散下心。

有冇親戚住當地,週末可去佢家作客,有d家庭温暖。

伯爵府

bmuimami 發表於 19-4-29 18:56
兩個多月?澳洲讀?如果海外可能多一重思鄕,多啲facetime得唔得呀?

不是overseas 學生,我地住外地,已經煮佢鍾意食既餸俾佢食,又同佢傾下計,但真係唔知點樣幫佢,佢對自己非常有要求,我想壓力就是這樣做成的

伯爵府

馬爾太 發表於 19-4-29 18:53
幾年級?

只係第一年

伯爵府

chocolatebean 發表於 19-4-29 19:00

找出壓力源頭

我相信她是對自己要求太高

水晶宮

vanessamom 發表於 19-4-29 19:04
不是overseas 學生,我地住外地,已經煮佢鍾意食既餸俾佢食,又同佢傾下計,但真係唔知點樣幫佢,佢對自己 ...

初升大學要時間重新適應環境同朋友,我女都係year one,佢就本地大學,為咗盡快適應就參加多啲活動從中識人,好彩嘅係都有一批同學由中學上,開學時就約吓中同咁,傾多啲玩吓興趣班咁
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

我女一有壓力,唔開心,我就同佢去食

琥珀宮

父母唔好特別去安慰,我覺得越講越大壓力。

將注意力分散在其他日常生活,例如一齊整野食甜品,weekend 多d 出街,最好戶外,或者行下超市。

子爵府

回覆樓主:

澳洲華人學生嘅壓力不嬲都比當地人大。因為華人同印度人嘅成績一直都高過班鬼仔好多,如果佢唔放開自己,執著係成績同比較之上,係冇人幫到佢。
係澳洲,華人會去補習班補習架!

水晶宮

分散注意力
佢要自己幫自己,放不下,人地都幫佢唔到

伯爵府

bmuimami 發表於 19-4-29 19:09
初升大學要時間重新適應環境同朋友,我女都係year one,佢就本地大學,為咗盡快適應就參加多啲活動從中識 ...

有呀,佢好多中學同學一齊上Uni,只係大家讀既科目唔同,好多時大家仍然會係大學校舍見返班朋友仔,佢亦參加好多活動,亦都識左好多新朋友,只係佢樣樣想做到最好,我同老公已安慰她,叫她放鬆點,我們說上到大學需要時間去適應,佢話現在比中學考公開試前還要忙,呢個又係事實,見到佢咁樣,我只可以做到煮多些佢鍾意既食物俾佢食,作為支持!

珍珠宮

父母的信任就是support
剛開學佢可能只是要適應期自由度高咗好多,時間管理方面要做好些。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

dse 都過左,大學應該好d吧

伯爵府

木土土 發表於 19-4-29 19:15
父母唔好特別去安慰,我覺得越講越大壓力。

將注意力分散在其他日常生活,例如一齊整野食甜品,weekend ...

係呀,我地都成日叫佢weekend 出去行下。但佢好多 assignment 要交,又要溫書,所以佢自己都話忙過中學公開試前好多,連Netflix 都無時間睇

琥珀宮

vanessamom 發表於 19-4-29 19:31
係呀,我地都成日叫佢weekend 出去行下。但佢好多 assignment 要交,又要溫書,所以佢自己都話忙過中學公 ...

咁叫佢陪你地出去食下飯,唔洗好多時間

首頁

尾頁

跳至