自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

請問有請大學生補習家長,你地導師會唔會經常要改時間?最近搵咗兩個大學生,一個上咗6、7堂,除咗頭兩堂準時,其餘都話學校有活動、病咗,有私人事要改期補堂。另一個約咗今天上第一堂,啱啱先話學校臨時有活動嚟唔到其實d大學生係咪真係咁忙?

伯爵府

chole_bb 發表於 19-5-3 13:49
請問有請大學生補習家長,你地導師會唔會經常要改時間?最近搵咗兩個大學生,一個上咗6、7堂,除咗頭兩堂準 ...

幾錢 1 hour? 什麼裝扮的男or女

大宅

呢啲好睇彩數, 你再試吓搵第二個啦。

我之前都遇過一個係咁, 頭一堂就話咳上唔到, 之後又用不同藉口成日遲到甚至NO SHOW, 最搞笑係係五六月時話自己要應付考試會成個月嚟唔到補習, 佢要考試咁我嗰小朋友都係呢段時間要準備考試架, 我即該搵過第二個補習姐姐算數, 好彩之後既都有交帶。

水晶宮

請問有請大學生補習家長,你地導師會唔會經常要改時間?最近搵咗兩個大學生,一個上咗6、7堂,除咗頭兩堂準 ...

係,我女都幫人補。大學其實係好忙,仲要住hall, 如果要參加活動,上莊。不過時間大家可以就。我女原先同人地媽媽講幫埋呢兩個月,叫佢搵到其他人頂就唔補。因為只有星期六先得閒,最後大家就到,用左我女差不多一年了,我女好坦白咁講,佢果位真係偏遠。如果搵唔到人幫佢補,佢只可以星期六。

子爵府

好媽媽勳章

小源 發表於 19-5-3 13:56
幾錢 1 hour? 什麼裝扮的男or女

$130/hr,有男有女,男嘅正正常常,女嘅今天no show未見真身

象牙宮

減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 開心吸收勳章

我之前嗰個成日改時間, 仲要係補前一晚12點先WHATAPP 同我女講, 學校有事等等, 激到我呢去教育王國搵

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我以前讀緊大學嗰陣去補習, 基本上九成九從來都唔會改時間
總有離別的時候

子爵府

回覆樓主:

大學生好多都有這個通病。一、賺零用不是爲生活,賺少堂影響大。二、年輕多節目,有約有得玩好難抗拒。三、年輕一輩責任心承擔力都傾向較弱。四、大學生都忙,忙功課、論文、project、考試……以致聯誼……拍拖……
出席率有60%已叫唔錯,遲到早退改時間甚至no show等閑事……
有些仲陪坐邊篤手機

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

兩個大學生幫過我女補習,佢哋一早已講明時間可能不固定,互相遷就
我俾$300個半鐘,中一補到中六,我要求改時間反而多過老師

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Chowying 發表於 19-5-3 14:24

x 2

時代不同,人也不同了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

呢個問題都幾煩
我妹試過好多次頂唔順轉人(忙,明白,但堂堂都改就難攪)
最近到我弟婦轉老師,次次都臨急臨忙話唔得....

子爵府

好媽媽勳章

siuchubb 發表於 19-5-3 14:09
呢啲好睇彩數, 你再試吓搵第二個啦。

我之前都遇過一個係咁, 頭一堂就話咳上唔到, 之後又用不同藉口成日遲 ...

其實已經換咗三個個男導師我見佢教得ok我女又buy佢所以我都忍忍忍,佢咁甩堂法我預咗佢隨時話唔補,諗住搵定一個頂上,點知呢個仲衰,我頭先唔whatsapp問實佢,佢都唔話我知嚟唔到

水晶宮

我女係好忙,所以佢做唔到固定時間私補,費事改嚟改去時間令人失預算。
(佢只接不定時大學內event helper工作,或者師弟妹考試前重點溫習,即不定時的「散工」)
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

我細佬都讀緊U,幫人補習,佢又唔會成日又改時間又改期㗎喎,我諗呢啲係個人責任感問題

珍珠宮

有呀成日改時間,昨晚臨上堂嗰刻補習老師打電話話有事黎唔到一星期補三日每次三個鐘$400

子爵府

好媽媽勳章

Kittymummy 發表於 19-5-3 14:14
係,我女都幫人補。大學其實係好忙,仲要住hall, 如果要參加活動,上莊。不過時間大家可以就。我女原先同 ...

想問問大學生有活動係咪即日先知,因為之前我問咗佢地會唔會好忙或要應付考試,兩個都答我好得閒,唔係成日要上堂,但正式開始補就嚟料

子爵府

好媽媽勳章

coo1068 發表於 19-5-3 14:23
我之前嗰個成日改時間, 仲要係補前一晚12點先WHATAPP 同我女講, 學校有事等等, 激到我呢去教育王國搵
...

我今天本身約咗上第一堂嗰個仲勁,噚日聯絡佢冇回應,今天如果我唔主動搵佢,都唔知佢嚟唔到

子爵府

好媽媽勳章

Chowying 發表於 19-5-3 14:24

其實我都唔明,時間係佢地揀,補堂仲好笑,永遠得一個時間比我揀

水晶宮

chole_bb 發表於 19-5-3 14:34
想問問大學生有活動係咪即日先知,因為之前我問咗佢地會唔會好忙或要應付考試,兩個都答我好得閒,唔係成 ...

咁肯定唔會即日先知,忙係上莊前忙,成左支莊後就會好好多。所以要大家去傾,如果補星期六就會好好多。但好多係個人責任心問題,我女一次都冇no show 過,亦好少改人時間。同埋亞女幫IB 制學生補,所以人地媽媽要再搵都唔易。我成日同亞女講,將心比己,當年我地搵補習亦搵唔到。所以當幫幫手,偏遠都只係一星期一次。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

chole_bb 發表於 19-5-3 14:41
其實我都唔明,時間係佢地揀,補堂仲好笑,永遠得一個時間比我揀
...

我成日 都好想請返個上門教個女中文, 不過都怕怕呢啲情況, 家下唯有仲係我自己頂住
總有離別的時候

首頁
12345...10

尾頁

跳至