自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天boss 遠轉表達,叫我搵到工可以即走。 但我做左 8 年, 佢又唔係即時解雇我, 叫我搵到先走,佢咁樣係咪即係比左通知左我,佢口吻說會有賠償,但佢唔係即炒我。我覺得佢係想求其補返一個月糧就算,因為我見勞工法例好似係即時解雇先有長期服務金。佢咁樣就唔算即時叫我走。到時佢就有得坳。我而家應該點做

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

babyJH 發表於 19-5-4 15:00
昨天boss 遠轉表達,叫我搵到工可以即走。 但我做左 8 年, 佢又唔係即時解雇我, 叫我搵到先走,佢咁樣係 ...

問清楚! 咁講等如自己走, 乜都無架喇!
放下自在

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我朋友試過,佢當老闆唱歌,照返工,兩個月後收信,補足錢,即走。

珍珠宮

昨天boss 遠轉表達,叫我搵到工可以即走。 但我做左 8 年, 佢又唔係即時解雇我, 叫我搵到先走,佢咁樣係 ...

講真,長俸一定要比的,不過又係在你 MPF 對冲,一個月賠償睇佢比定唔唔比了?因為一個通知期也算!

子爵府

駛鬼理佢

大宅

stagea 發表於 19-5-4 15:04
我朋友試過,佢當老闆唱歌,照返工,兩個月後收信,補足錢,即走。

(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️

侯爵府

佢唔想賠,所以叫妳自己走。
懒好聽叫妳揾到先走!

大宅

我都係咁諗。 但我朋友話驚佢到時話已經比左通知期我。係我冇搵工

伯爵府

回覆樓主:

呢排真係好多呢d cases. 裁員潮陸續来了

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

ying_mail 發表於 19-5-4 15:07
佢唔想賠,所以叫妳自己走。
懒好聽叫妳揾到先走!

佢有提及話我搵到工走。 佢唔會當係我自己遲職。都會有賠償比我。 但到時既賠償應該就唔係即時解雇個舊錢。佢似諗宿數

水晶宮

babyJH 發表於 19-5-4 15:08
我都係咁諗。 但我朋友話驚佢到時話已經比左通知期我。係我冇搵工

佢算係通知左,一個月後炒佢可以唔賠,不過佢並無清楚講清楚可以拗

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

即係唔好自己辭,等公司炒?最驚有公司用其他手段逼員工自己辭

侯爵府

babyJH 發表於 19-5-4 15:10
佢有提及話我搵到工走。 佢唔會當係我自己遲職。都會有賠償比我。 但到時既賠償應該就唔係即時解雇個舊錢 ...

唔係似根本就係,無奸不成商!
妳打去勞工處問清楚如果自己走,有無長金計俾妳。同被解雇條數點計妳就明!

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢有提及話我搵到工走。 佢唔會當係我自己遲職。都會有賠償比我。 但到時既賠償應該就唔係即時解雇個舊錢 ...

甘佢係可以通知你一個月走人而冇需要賠償,只係需要比長期服務金過你。

可能到時佢會比一個月代通知金,都要睇佢心情
日本の平安を祈ります

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

咁即係少左1個月代通知金!
放下自在

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

babyJH 發表於 19-5-4 15:08

但同通知期係口頭講,冇文件證明,冇人證明到佢俾左通知期

侯爵府

obligation118 發表於 19-5-4 15:12
即係唔好自己辭,等公司炒?最驚有公司用其他手段逼員工自己辭
...

一定有D用手段逼員工既老细,甘就真係好睇個老細邊類人?哎~打工仔,只能自求多福。

已刪除用户

珍珠宮

畀面勳章

即頭同勞工處講
所有對話最好係錄音同copy定先
再問清楚情況
唔好立亂回答
切忌亂答

首頁

尾頁

跳至