自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

自己好少煮飯,好憎煮飯,最多都係用蒸焗爐清蒸,總之就好少開爐。每次返娘家佢地都質好多野比我拎走,菜呀生果呀炸左肉呀咁,話俾我返去煮,但問題係佢地俾好多我,好多時都放到爛,我話唔要食唔晒又鬧我,好啦拎走左,問我有冇食,我話未/冇,又鬧我懶唔煮飯,次次都係咁,如果我答食左,下次拎更多…其實我樓下有超級市場有街市,想買餸我會自己買,我覺得依家咁好浪費。

岩岩又因為咁俾人鬧,我唔明,唔開爐煮野食就係懶?呢排返工已經好唔開心,壓力好大,仲要係咁俾人鬧我懶

子爵府

回覆樓主:

佢地都是為你好
幫你準備埋。
娘家俾我的野,我都係用airfryer 整做晚餐。
我好多時都無時間出去買餸。佢地幫我買,我收工都係求其整食野,好過出街食

男爵府

bbshop_bb 發表於 19-5-6 20:09
佢地都是為你好
幫你準備埋。
娘家俾我的野,我都係用airfryer 整做晚餐。

我明呀,但真係好浪費,而且最近真係好唔開心,返工又唔開心,返娘家食飯又俾人係咁鬧懶,我做咩都錯,但其實我又有咩做錯姐

公爵府

MoooVoo 發表於 19-5-6 20:08
自己好少煮飯,好憎煮飯,最多都係用蒸焗爐清蒸,總之就好少開爐。每次返娘家佢地都質好多野比我拎走,菜呀 ...

完全明白 我以前都係噉 但係當我媽媽走咗之後我就覺得原來呢一種愛係好令人懷念

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

自己好少煮飯,好憎煮飯,最多都係用蒸焗爐清蒸,總之就好少開爐。每次返娘家佢地都質好多野比我拎走,菜呀 ...

我明白。
工作好趕的日子暫時唔好返去咁密。輕鬆d先返去,食唔哂可以送贈鄰居嗎?
我食唔哂/切都會同我媽講,有時佢鬧下我、我又鬧下佢,咁又幾十年……

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有人不喜歡 / 有人欣然接受

公爵府

2024勳章

我以為自己開左鋪講樓主你同我100%樣同

水晶宮

回覆樓主:

我襯今日放假返娘家睇阿媽,我已經同阿媽講了好多次唔好比野我,結果佢左耳入右耳出,照入了一大袋:有生果、一包齋、一包菜、幾條魚

珍珠宮

annakit 發表於 19-5-6 20:34
我以為自己開左鋪講樓主你同我100%樣同

same hahaha

公爵府

2024勳章

有次臨出門, 我媽塞左D凍肉比我又冇話我知, 返到去因太夜我又冇check袋就咁放係度, 足之D凍肉臭左

伯爵府

回覆樓主:

我呀娘都係咁,生丶熟都有,有時仲要老公專登返去攞。但明白佢都係緊張我地,唔想晒錢食冇益嘢,所以啱食咪食,唔啱照講。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

睇開d. 佢地都係想你健康d 啫.

佢地俾左d 咩俾你?

珍珠宮

回覆樓主:

阿娘質嘅起碼啱食
我 99 早幾個禮拜係個個星期返去有半斤生栗子 (另外仲有好多嘢)。我唔鐘意食栗子,更加冇時間心機慢慢去衣
我好 appreciate 佢嘅心意,但每星期都頭痛點清雪櫃嗰堆嘢,同埋我好難先有機會買到自己想食嘅嘢煮

伯爵府

回覆樓主:

我好明白你!!!不過個位係我奶奶!佢成日覺得自己買d野係最新鮮最靚!仲要一次過買好多好多,塞俾自己仔女同我,好大壓力!因為佢都係會問煮左未呀!做咩唔煮呀之類!

以前住得近,成日逼我攞一大壼湯,成日打我手提問幾時放工佢等我,有時我出街佢又問我幾時返,我知佢好好,但俾人太大壓力

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

每次返去99度, 都會咁!老公呱呱嘈! 其實都係愛既表現
放下自在

大宅

我今日都媽咪因爲類似既事鬧交,嘈到十大家眼濕濕,覺得自己好不孝,但下下擺到啲野爛晒又覺得自己好折墮

333s    發表於 19-5-7 21:33

伯爵府

回覆樓主:

我媽吾洗我拎,佢每星期都會買埋餸過黎,煲埋湯,打掃埋先走,就咁聽我應該似衰女包,要亞媽咁辛苦,但吾俾佢做佢會吾放心吾安心,唯有俾佢做,而家亞妹嫁埋,佢放一日假要走兩場

大宅

szesze_lam 發表於 19-5-6 20:42
我好明白你!!!不過個位係我奶奶!佢成日覺得自己買d野係最新鮮最靚!仲要一次過買好多好多,塞俾自己仔 ...

完全明白呀,我99都係咁架,其實我拎都好辛苦架。

大宅

Ember 發表於 19-5-6 20:47
我今日都媽咪因爲類似既事鬧交,嘈到十大家眼濕濕,覺得自己好不孝,但下下擺到啲野爛晒又覺得自己好折墮:i ...

我有時都會好衰咁諗,拆墮嘅係我,唔係佢,所以冇所謂掛

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我個個星期返99度又係滿載而歸,唔止食物、水果,仲有藥物,今次畀咗3樽李+成我,話我記性越來越差,要食佢先得

首頁
12345...7

尾頁

跳至