想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

調理咗9個月有多,又中醫又針灸,又supplement, 間中做下運動。 試過iui,失敗咗,又發現息肉,切埋再去做ivf, 努力咗咁耐,換返嚟得3粒卵,仲要全軍覆沒我還有勇氣去追做媽媽夢嗎???

大宅

你努力左9個月,我係7年啊,啱啱先成功咋,卵都抽左4次呀

大宅

Jaycebobo 發表於 19-5-20 18:08
你努力左9個月,我係7年啊,啱啱先成功咋,卵都抽左4次呀

恭喜你成功

我9個月只係計決定咗做iui,ivf, 未繼之前備孕時間,但抽完卵,係24個鐘內被通知全部卵子受精失敗,真係太崩潰

大宅

你高齡嗎?食緊乜supplement備孕?

大宅

Taylor1222 發表於 19-5-20 15:52
調理咗9個月有多,又中醫又針灸,又supplement, 間中做下運動。 試過iui,失敗咗,又發現息肉,切埋再去做i ...

hihi, 我都次次得幾粒,第一次抽都好崩潰,因無預自己咁少。之後好密抽了幾次,後來胚質素改善了。但我還未做到胚質素好好嘅地步。最近有朋友介紹了這本書,我岩岩訂了e-version, 呢本書係講點養卵。
你不妨也參考一下,入件有講咩情況食咩supplement, 吃的量幾多。比較下你之前養卵的方法,還有無改善空間。

大宅

Jaycebobo 發表於 19-5-20 18:57
你高齡嗎?食緊乜supplement備孕?

38 la, 食fh pro,dhea

大宅

yhyeung 發表於 19-5-20 20:00

hihi, 我都次次得幾粒,第一次抽都好崩潰,因無預自己咁少 ...

最崩潰係我有調理下先去開針,並唔係一決定ivf 就去開針,冇諗過結果差到咁一D都唔似有養過卵

大宅

Taylor1222 發表於 19-5-20 20:52
最崩潰係我有調理下先去開針,並唔係一決定ivf 就去開針,冇諗過結果差到咁一D都唔似有養過卵
...

老實講,我覺得中醫冇乜用,又慢,拖症拖好耐都得,得同吾得都有藉口,IVF就係要爭取時間,樣樣講數據、機會率,分別在此

大宅

調理咗9個月有多,又中醫又針灸,又supplement, 間中做下運動。 試過iui,失敗咗,又發現息肉,切埋再去做i ...

全軍覆沒,又真係幾崩潰,替你難過。

你打算下一步點做?

大宅

Jaycebobo 發表於 19-5-20 20:55
老實講,我覺得中醫冇乜用,又慢,拖症拖好耐都得,得同吾得都有藉口,IVF就係要爭取時間,樣樣講數據、機 ...

諗住同步會有好D效果。
你係邊度成功 ?

大宅

Taylor1222 發表於 19-5-20 20:52
...

係,我明。就好似,我內膜薄,我就喺bk 睇下d 人做咩嘢,都做齊晒, 包括運動跑步,晚晚浸腳半小時,平時番工會行黎行去,天天吃花膠,滴雞精,烚蛋,燉雞泡膠,成日飲豆漿,吃山藥,吃黑朱古力,針灸,中醫,用埋暖水袋暖肚。結果做齊晒呢d 嘢,內膜完全同無做時一樣,都係0.6。

但本書話改善內膜,相關的醫學研究,建議吃維他命E 和精鞍酸。完全和我之前做嘅嘢係唔關係。

因此我決定要科學化一些,跟據醫學研究而養卵。

大宅

misssheep 發表於 19-5-20 20:56
全軍覆沒,又真係幾崩潰,替你難過。

你打算下一步點做?

仲未接受到事實。個希望一日就幻滅,又要再重新嚟過! 我都未知自己想點!!

大宅

yhyeung 發表於 19-5-20 20:59
係,我明。就好似,我內膜薄,我就喺bk 睇下d 人做咩嘢,都做齊晒, 包括運動跑步,晚晚浸腳半小時,平時 ...

冇錯,人地做就work, 自己做就乜都冇改變

大宅

Taylor1222 發表於 19-5-20 21:07
仲未接受到事實。個希望一日就幻滅,又要再重新嚟過! 我都未知自己想點!!
...

雖然我覺得醫生都係一句「by chance」敷衍,但如果我係你,我都會問下完全唔受精既可能原因,希望可以改善,希望下一次成功。

下次會唔會考慮全部用顯微注射受精?

大宅

我同我先生try咗七年,啱啱上年先至生左B仔咋,之前我老公成日同我講,咁易得到嘅小朋友係吾好㗎。

大宅

Taylor1222 發表於 19-5-20 21:09
冇錯,人地做就work, 自己做就乜都冇改變

加油,不要洩氣呀,我會這樣看,也許在養卵方法中,尚有改善的地方。如果是透過醫療實驗及數據,應該比較有根據。因此,不妨參考一下這書。內容有提及,卵少可考慮dhea, q10 改善質素,攝取vit D3 ,雖然是老生常談,但書內說出甚麼情況要吃,甚麼情況不應該吃,吃的話,量要多少。及有哪些東亞想懷孕最好不要吃。因為很多時,我們見別人成功了,問她做了甚麼,就照辦主碗做一次。但其實每人體質不同,未必是人人都應該吃同一種東西。就算你不做ivf, 試自然也要養卵呀,加油,為你打氣!!

大宅

Taylor1222 發表於 19-5-20 20:58
諗住同步會有好D效果。
你係邊度成功 ?

我響台灣做IVF的,我食葉酸、魚油丸、DHEA同CoQ10,尾呢2樣係醫生開的

大宅

misssheep 發表於 19-5-20 21:15
雖然我覺得醫生都係一句「by chance」敷衍,但如果我係你,我都會問下完全唔受精既可能原因,希望可以改善 ...

佢係電話答過係卵太差,蟲就正常

大宅

yhyeung 發表於 19-5-20 21:44
加油,不要洩氣呀,我會這樣看,也許在養卵方法中,尚有改善的地方。如果是透過醫療實驗及數據,應該比較 ...

多謝你鼓勵。當我心情好D,重新出發時,會研究下你推薦本書。
你都要加油,希望大家快D夢想成真

大宅

DAYPOPO 發表於 19-5-20 21:24

我同我先生try咗七年,啱啱上年先至生左B仔咋,之前我老公 ...

恭喜追B成功
自然定係ivf?

首頁

尾頁

跳至