自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有錢人總有不見得一面,建制都散貨走人啦!何況商人!

大宅

ifcsir 發表於 19-5-21 03:59
有錢人總有不見得一面

正常吖,走咗先,睇定D,冇事,又可以走返來㗎嘛

子爵府

回覆樓主:

九七個時,咪一樣咁唱衰。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

正所謂有頭有面,
出入有保鑣護送,
又糖尿,又換腎,
平日醫藥費也唔少,
幾十歳人點可能去澳門坐監,

逃避多十年八年,就夠鐘返彩虹橋。

伯爵府

大宅

一直長期都係咁講

水晶宮

sinohk33 發表於 19-5-21 04:28

今次唔只唱衰仲靠嚇,膽小又冇能力走嗰啲人好慘

侯爵府

ddkaka 發表於 19-5-21 07:44

收過黑金搞事嘅,都好緊張架,緊係要講到有咁衰得咁衰啦。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ddkaka 發表於 19-5-21 07:44

咁大劉犯左法, 佢會suffer就梗係又打官司又盛喇! 唔明一般小市民驚乜啫!
放下自在

大宅

回覆樓主:

男爵府

cattz288 發表於 19-5-21 08:01
咁大劉犯左法, 佢會suffer就梗係又打官司又盛喇! 唔明一般小市民驚乜啫!
...
你咁講大陸有10億人𠻹,但有幾多有錢大陸人係會冇外國護照?

珍珠宮

ifcsir 發表於 19-5-21 03:59
有錢人總有不見得一面

大劉淆底撤資係因為逃犯條例機會大D囉!

子爵府

回覆樓主:

建制都散貨走人啦!何況商人!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ajfamily 發表於 19-5-21 08:12
你咁講大陸有10億人𠻹,但有幾多有錢大陸人係會冇外國護照?

咦~唔係講緊hk人咩?
有錢人有外國護照有咩咁出奇?
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 19-5-21 08:18
咦~唔係講緊hk人咩?
有錢人有外國護照有咩咁出奇?

香港有錢人有外國護照就得,大陸有錢人有外國護照就唔得,呢啲咪民主囉

子爵府

sinohk33 發表於 19-5-21 04:28

九七回歸有中英聯合聲明、有美國關係法、雖然有一批外資已經轉移星加坡,當時都有一批外資大範模裁員,但至少鄧伯伯一心拼經濟,親自南下派定心丸。

香港一直係一個食四方飯既地方,亦係中國共產主義對資本主義一個緩衝口,亦因司法及法制同西方價值吻合,比到外資信心。

呢個亦係點解俄國一直做唔到中國一樣吸引外資,就係因為無咗呢種地方配合。

依家係我地自己走去封咗佢,連港人港審都唔比傾,係等於重降鐵幕,歷史有得睇,無資金流動,只靠自己鎖國政策會變成點。

唔反對大陸收回多年流失既貪污黑錢,但依家係毀咗香港,可以好大仲事。

大宅

cattz288 發表於 19-5-21 08:01
...

佢有冇犯法無人知, 但
你知不知澳門所謂的主要証據, 是一本日記,

但該日記從來無人見過, 連封面咩色都唔知, 大劉律師想申請睇下証物, 唔批,
想搵專家驗筆跡, 唔批, 你叫大劉點會去比人審? 比你都 唔肯啦

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/312987/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E6%8C%87%E6%BE%B3%E9%96%80%E5%AF%A9%E8%A8%8A%E6%9C%AA%E9%81%94%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E6%A8%99%E6%BA%96-%E5%8A%89%E9%91%BE%E9%9B%84%E6%8C%87%E5%BC%95%E6%B8%A1%E5%8F%AA%E6%98%AF%E8%BF%AB%E4%BB%96%E6%B5%81%E4%BA%A1

子爵府

artroboy 發表於 19-5-21 08:22
九七回歸有中英聯合聲明、有美國關係法、雖然有一批外資已經轉移星加坡,當時都有一批外資大範模裁員,但 ...

呢條法例一定要清楚、細節地傾,唔可以求其過,秘書處法律顧問同親中基本法草委都提出疑點及修正方案,依家係政府一意孤行、建制為己利一致想闖關,傾都唔傾!

子爵府

artroboy 發表於 19-5-21 08:24
呢條法例一定要清楚、細節地傾,唔可以求其過,秘書處法律顧問同親中基本法草委都提出疑點及修正方案,依 ...

想收返黑錢就諗下計,用一刀切,損人三分,自傷七分,呢種損人不利己行徑,係林鄭呢種考第二都要喊既人才會不顧後果,一心邀功既人做得出!

點解用一句「廢話!」去否定所有包括親中派建議?連傾都唔傾?

子爵府

馬爾太 發表於 19-5-21 08:15
建制都散貨走人啦!何況商人!

https://www.thestandnews.com/politics/從林健鋒急賣樓說起/

2019年4月底,行會成員兼立法會議員林健鋒突然減持南區3個住宅物業連7個車位,將會是一個具象徵意義、不能不記錄的事件----倘若送中條例獲通過,美國還以顏色,不再承認香港的特殊地位,並推行針對性的打擊措施,外資陸續撤離,本港樓市頓失支撐,自此一沈不起。

行政會議乃香港最高決策機構,行會成員得知不少重大機密,對香港未來的政治經濟發展,比一般人掌握和洞察得更多、更透徹。是故林健鋒急急腳散貨,看淡後市,便很有參考價值。

首頁

尾頁

跳至