自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

容我呻下,多謝大家
我發覺的士害群之馬還是無處不在,我搭得的士都幾番遇虎,所以上車前都會講明想點行,因為有d正路既司機就會問你想點行,有d就唔會問。唔會問無問題,大問題就係佢地會選擇較轉折的路線來行(路面係完全無塞車的,兼唔係上落班時間)。
當你問佢點解咁行,仲夠膽回返你,小姐尼條係捷徑來架,等陣咪上返天橋囉。後來我多番確認,果條根本唔係咩野捷徑,係搵老襯兜路。

利申每星期都會搭2,3次的士,車費都係百零蚊,正路都唔會嫌你路程短而俾氣你受啦。今日就撞正搵人來食的司機,一上車已經見幾部手機開曬apps,心想之前都有遇過成車放滿手機的,現今時世都正常啦,點知今日就遇著個衰格既。

架車開得一段路就開始來料,開行喇叭同行家吹水,仲不停留意邊apps,邊搵生意,之後應該行家彈到下單生意俾佢,但我還在車上未落喎,就梗係心急啦。

開到手車勁快,連小小燈位停下都話咁塞車架。就到目的地戲肉來了,剛我話前面停,佢電話就響起,唔知訊號收得差定咩,佢喂左幾聲都無人覆,同一時間我係俾緊錢,佢自己掛住接電話無接好d銀仔,跌左一個,果下就發惡鬧我。話我掉d錢俾佢,當佢乞衣呀。我果下火起爆返佢,你仲好講成程車講電話接生意,佢仲回我依家唔講得電話呀。個衰人根本接唔到個電話就搵人出氣,嬲我阻住佢發達。

已經完全唔使劉德華式既咩優質服務啦,俾錢你賺,成程開快車又講電話又攪apps,都完全無出過聲,竟然來個借題發揮搵人來出氣,憑咩野坐程的士仲要受你氣,你係我老板出糧俾我,條氣都順d,人工包左。

以後真係唔好上成車手機用來接單的車,又唔係有著數,仲要硬食開快車。仲有我發覺帶住幼兒搭的士就最多人烚,佢地博你唔敢同佢嘈。
返正都寫開,再加多小小,人地話無奸不成商,在街市應該都遇唔少,新手煮飯仔唔想交咁多學費,都係去超市穩陣。最經典一單又講下。話說我去牛肉檔要一百蚊牛柳,牛肉佬果刻示意佢個幫手去雪房,果下我都好奇怪,轉眼間幫手已攞住一舊亳無血色,一睇就知死左幾日的牛肉出來。
我發覺唔對路,立即就指住牛肉台掛滿的鮮牛肉,話尼度d肉唔切得咩,牛肉佬夠膽死回我,d肉俾人訂左架la,我企硬指住我想的鮮肉叫佢切,最終佢都死死地切俾我,當然都仲要玩下你,切多左成廿幾蚊啦,我唔同佢嘈,盞影衰我,反正永無下次呀。
做生意為左騙果小小錢,出賣左店譽、人格、講個理由都咁唔用腦當人白痴,我一早就幫襯,如果你話有人訂左,點解唔收埋佢先!?
我細個果時唔明,點解阿媽去街市永遠都唔肯要人地推介佢果d野,一定要自己選。去得街市一定要先磨利眼光,如果傻更更問人阿姐邊舊靚呀同我執幾舊啦,你估又有幾多好人真心挑d靚野俾你呢,幫你挑曬d好野,咁d差野咪賣唔出

更新~~容許我好似好煽情咁多謝各位留言既JM,因為女人仔呻下氣,有人互相傾講下,真係舒服好多!!亦係各JM對陌生人大愛的表現,而唔係話我散播負能量攞野來呻,咁大個人你就睇開D啦,你都唔化既,一來就封左你度門

早前去左台灣幾日,感受良多,尤其是做媽媽後,覺得社會的風氣真係好緊要,佢地絕大部分好友善,在捷運見到你睇地圖,主動問你想去邊,有時間仲帶埋你去果度,購物見你外袋拉鏈開左,幫你拉返好,去KFC買個新出小食試下,店員見你無買野飲,用細杯裝左半杯汽水請你飲,上陽明山觀光,在公車站問路,一班人搶住教你點去,推介你邊度一定要行去,仲要攞罐野要請你飲,捷運有個年紀仲大過我阿媽的伯伯仲係都要讓座俾我阿媽。唔好講謝謝前謝謝後掛在口邊就梗架啦,種種的都令人心頭暖暖

好似我地香港人過慣左閒事勿理,閒地勿企,為口奔馳,要養家供樓呀,壓力山大呀,咩都我都睇唔到架喇,阻我者C的嘴臉。同理心,同情心日漸淡泊,但係做唔到個溫暖人心既人,但亦都唔好做個加害者對人惡言惡語,只為發洩自己的不快

香港新一代亦有好人好事的,有次櫃台俾錢,我跌左個銀仔,仲要轆左出去,排我後面的年青小姐見到就一直追住個銀仔執返交俾我,你可以話好少事,但我看來就係樂於助人的美德從小事已可以見到,問心果句,有無發覺飛機上會主動協助你放行李的多數係外國人,點解人地咁唔怕蝕低既,點解我地成日被遊客評為冷漠城市,我自己都要反思下,可以再積極同主動一D。

水晶宮

BK Milk勳章

Call的好D
我都經常坐taxi
依家十架有9架有煙味
三個星期前仲離譜
夜晚一上車就嗅到有煙味坐定再定一定神竟然見到个司機原來食煙開住窗
仲要右手交左手放低支煙
嗰刻我爆la
即喝停車 停車
司機即停車
仲問我咩事

我講咩事你食煙大佬(實不相瞞我自己都食煙)
我有小朋友响到架
即叫仔落車
我覺得你實在離譜
家下搭的士要錢架
俾錢食你D煙呀傻架
我再搭第架
个司機都講咁crazy有客仲食煙
我講咪係
真係好crazy
我其實都怕搭的士
可惜呀爸吾合法無計迫住坐
有小朋友建議call的好D

禁止訪問

大宅

紅綠的士我都成日搭,我覺得紅的司機好多時態度麻麻

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

天龍八部

別墅

一向的士司機實際叫法都係DC9
十個可能有一個值得叫的士佬

男爵府

boofhaha 發表於 19-5-22 21:34
容我呻下,多謝大家
我發覺的士害群之馬還是無處不在,我搭得的士都幾番遇虎,所以上車前都會講明想 ...

我果人都遇到一個坐40幾蚊的士比100找我覺得正常不過。佢開始發顛我本身都唔理佢啦啦聲找完落車,點知佢用粗口話我,果刻我即刻著左,小返佢轉頭再出力關門再伸多腳度門。由我著左果刻佢呆左冇再出聲。別諗住一個女人仔好蝦
:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

珍珠宮

容我呻下,多謝大家
我發覺的士害群之馬還是無處不在,我搭得的士都幾番遇虎,所以上車前都會講明想 ...

消費者的心聲。所以我都好怕去街市,超市好好多。

複式洋房

呻吧!減少hk人怒氣,呻完聽日開開心心!

我多數番工放工都搭的士(50蚊程短邊) 發現的士大哥好兩極,一係差到貼地,一係真係好好心好禮貌…唔明點解咁兩極!
有次經歷都唔知係咪搞笑,我同個男同事順路一齊放工share的士(195cm高操到好大隻個樣好兇)。行到半路,好記得係皇后大道東就到鄧肇堅個頭收到支旗,回call即接,跟住七情上面咁話個肚好痛要瀨啦湧緊出黎話唔收我地錢啦要我地落車。我好想鬧佢,唸住我個同事兇佢兩句嘛,點知佢得個樣…
凌晨兩三點食住西北風拆的士…
個司機真係好好戲架,0秒即刻轉過黎話就黎爆,個下我都想笑

侯爵府

回覆樓主:

我都一個星期兩、三次的士,長、短途都有。又唔覺得你地講得咁差,10次有1次遇到差咁啦,多數係拒載,所以畀我坐得上車個D 司機我都覺得好正常。車頭幾部電話開住app 那些司機,開緊車時個樣係忙D ,但覺得呢種司機真心醒目,手車快、穩、準,非常有效率,而且去邊都熟路。兜路司機我真的好少見,反而驚你話佢兜路,一上車就問你想點行嘅多,我通常答要快唔塞車,兜路唔緊要唔塞就得。

大宅

回覆 DEVILY 的帖子

我試過過馬路剛剛黃轉綠,我無為意已經跑過馬路,點知個的士佬轉左圈都仲要伸個頭大聲鬧我死八婆
搭的士真係勁慘,所以我勁少搭

大宅

回覆 HoshiSora 的帖子

所以唔好話點解小店無生意要摺埋?好多時d小店都係不良銷售街市呃稱真係係人都知
有一排我好鍾意幫襯小店,想出一分力,點知兩次都買到次貨,真係激氣

男爵府

我分享過好多次了我撘的士會黑起塊面上車,講嘢冇尾音,粗聲講目的地,佢搵籍口拒載,我會逐點擊破,不外乎咩約左人食飯/整車/交更/替更唔識路。
有時我會幫佢講埋個籍口添,我唔想咁衰,係佢地逼我既

大宅

D 的士司機長途又唔鐘意,短途又嫌短,以前成日一個星期搭幾次長途的士每次百幾蚊,但成日好多的士司機又話又遠又剩,都唔知點佢哋先鐘意

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

容我呻下,多謝大家

同感,尤其呢句:
帶住幼兒搭的士就最多人烚,佢地博你唔敢同佢嘈

DC9真係好衰

boofhaha    發表於 19-5-23 09:54

大宅

容我呻下,多謝大家

街市試過買十隻蛋爛一隻,去買魚頭給人計多咗,買菜給些爛的給我!現在去街市買一定要買標好價錢同埋有的自己揀那就少些被人找笨!

侯爵府

所以有uber之後已經冇坐的士,定價,乾淨,態度好

hksunshine    發表於 19-5-23 14:44

男爵府

另一個選擇出來開始,再無搭過的士。香港來講,我估呢件係最貼錢買難受的事

男爵府

容我呻下,多謝大家

我也被呃唔小

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大把話懷念小店,小店果d老闆仔當自己國際企業唔憂做嘅態度真係煩夾悶

以前屋村文具舖專恰學生仔,街市睇多陣都比人話望咩望,所以領匯叫佢地摺埋係應該架

唔好講小店乜鬼人情味啦....

首頁

尾頁

跳至