自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

珍珠宮

可能大家會覺得我問既問題好奇怪,會覺得香港女仔大學入學率高﹑好多都身居要職同有能力養自己點解仲會覺得香港女性嘅地位都幾低?? 但最近同D外籍FD傾開計再加上近年發生既事令我反思呢個問題。

我個FD有一日傾傾下計同我講做香港女人好慘,基本上都係要返工﹑公一份婆一份(呢個我覺得都唔係問題)﹑但又要同時生仔照顧家庭處理好多事,但另一伴係好老奉,一D欣賞都無。 (好多JM都話C6咩都唔理,剩識打機。) 個社會好似習慣左甘,見香港好多男人,都唔識欣賞自己另一半,好鐘意踩自己老婆或者另一半,尤其係另一半朋友面前。我開始反思呢個問題......

係公司,港男( LOCAL U GRAD)成日好似三姑六婆圍埋一齊話女人乜乜乜,把口臭過C坑,超八婆格,香港傳媒/TBB係偏幫港男同埋踩自己友,其實我未見過有一個地方/國家的傳媒是咁樣唱衰自己地方的女人。EVEN 我見國外既HATERS都吾係甘講野。我都唔鍾意外人唱衰自己人,但傳媒和港男踩自己地方女性,抬高自己和外地女性,呢D都唔係人既行為。但見香港女仔都習以為常,好矮化自己。

我都上左D年紀,見證香港變化,發覺依家好多男人氣量真係幾低,不論社會上或者工作上遇到,條件不夠優質,靠不斷貶抑女性,施加社會壓力和恐懼,企圖女性要求不要那麼高,令到本來娶不到老婆的男人也能得到一個。眼見香港女仔唔識要求男人,逆來順受,AA制﹑貼錢請食飯﹑C6環境吾好就養埋男家﹑見過女家自己出返自己酒席費。

今時今日港女是華人社會中最好嘅女仔。大陸同台灣女仔结婚都要一大筆彩禮。香港女仔好多要貼理嫁妆。

開始發覺男人都冇男人味,一係就好計較,一係講野好mean, 冇承擔力,唔敢負責任,做乜都話好辛苦堅持唔到,話人唔會明佢感受,佢地睇自我睇得太大,講多過做......以前d男人讀書少唔緊要,至少會咬實牙關捱落去,做左先講!唔會甘怨女人。永遠見港男踩港女,有幾多成女人掉番轉頭踩佢地?D 日本男人唔夠錢養唔到家結唔到婚都會認命,日本女人都多CCR,日男都唔會甘怨女人。

老實講,香港女人真係有情有義唔介意窮, 肯同男人捱,大把女人貼埋錢結婚生仔,日頭返工,夜晚返到屋企仲要煮飯。男人度度縮縮,喺餐廳門口問人幾多錢?一路睇菜牌一路話貴,小小禮儀同尊重都唔識。女仔怕唔比錢個男人就會比人叫"港女",出街食飯AA,但多數都係個女仔比,真係貼身貼埋大床架!唔怪得D港女會比大陸人笑"傻X",呢頭話完個女人,之後送禮物道歉,和好後,之後繼續罵你,轉個方式串你,無心收把臭口,除非惡過拒,拒怕左你先收口,之後背後話你港女。個格好臭寸,有事冇事都要笑下個女友踩下個女友,等你自卑等佢覺得自己冇人要係得佢要,如果你有家底佢更家要咁樣食住你。

港男係被領導層係男人主導嘅香港爛媒體,講成自己係亞洲係最吃香。然後將香港女性踩得一文不值,冠以港女之名,唱到全世界,講到港女好不行,自己在亞洲市場好吃得開,大把選擇。以為而家仲係七八九十年代,借英國殖民和西化富裕之名溝到好多女。訪問日韓台大陸女性,無論外型身形性格經濟條件都冇人會選擇港男,很多地方已笑港男縮骨,還終日在網上自噓去踩自己人抬高自己。

我個鬼妹FD係香港穿著清涼D出街,D人眼光好無禮貌,好冒犯,D男人借D意想"鞋"落佢到,佢話其他地方都無遇到甘既野。想識人就吾該用自己個人魅力﹑才華﹑能力去令女仔欣賞你唔得?? 做埋曬D下欄低莊野,呢D事女仔講出黎又會俾人VICTIM BLAMING......香港依家咩事??

香港依家好多男人去叫X(報導話學生哥都有),好多人又話男人(單身/唔單身)甘做好正常,個社會/男人成日想合理化件事,外國人覺得好奇怪,無伴侶就應該努力識人而唔係去叫X。我又發覺香港女仔明明有經濟能力,但個男人去叫X/有外遇,會話肯認錯/無放感情/肯返黎/.......就會算數,再加上周圍既人都係甘"圈"女人,要女人忍,話咩為左乜乜乜要原諒,女人又會難為反女人,吾怪男人.......2019年的香港,個社會依然係甘......大佬呀,個人跌左落C坑,上黎洗乾淨又會一樣?! 甘唔識尊重人既男人點做小朋友既傍樣?! 世界甘大﹑甘多男人,係都要屈就,吾係就係無"女人既智慧"......

社會會話香港地男女平等,係外人眼中根本唔係,佢地國家D女仔根本唔使付出甘多已經得到尊重......

P.S.

話外國人鬼佬會AA係文化既男人真好笑,DATING一定係男方俾 (除非係個女仔約/追佢)

香港男仔既"轉數快﹑口才好"只係識"疾"同"串",同善於溝通係兩回事

同外國人女仔食飯/DATING講香港女仔壊話(E.G 拜金/港女/.......) 係吾會令人對你有好印象 (我係外國人口中聽返黎好丟臉,仲要係AA)

吾好認為自己"有風度",好受日韓台中女士歡迎,佢地地方既男人可能部份會大男人,但佢地做大男人真係有大男人既承擔同義務,真係有"男人樣"

香港女人只係相對教育程度高,活躍職場但社會對女性既偏見仲係好嚴重

珍珠宮

茶類愛好者 發表於 19-5-29 01:23
可能大家會覺得我問既問題好奇怪,會覺得香港女仔大學入學率高﹑好多都身居要職同有能力養自己點解仲會覺 ...

我個人就覺得香港男人好多都冇風度,亦有好多目光猥鎖不禮貌

wcpcelia    發表於 19-5-29 14:42
esmehouse    發表於 19-5-29 11:46
ivory0915    發表於 19-5-29 11:15

珍珠宮

HoshiSora 發表於 19-5-29 01:27

呢個堅真,好CRAZY

珍珠宮

王國教室勳章

HoshiSora 發表於 19-5-29 01:27

係。
但某程度上,我覺得香港好多女性好叻,地位唔低,華人社會叫好高。
另外,我要澄清,我date過n 個不同國藉外國男性,就算讀書時,都無一個男人要AA,就算對方一早買左戲飛,我俾返錢對方唔要,我咪買飲品snacks 咁啦。

男爵府

認真睇完,寫得好好,香港確實有好多男人好賤格,但都有好男人嘅,我身邊都見唔少好老公,好爸爸⋯

茶類愛好者    發表於 19-5-29 01:55
生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

珍珠宮

茶類愛好者 發表於 19-5-29 01:33
呢個堅真,好CRAZY

喺外國女性背心短褲短裙好普通,
但好多香港男人,無論老中青,都習慣目光遊走於女性心口丶腳⋯⋯好肉酸!

esmehouse    發表於 19-5-29 11:46
ivory0915    發表於 19-5-29 11:15
love_nice    發表於 19-5-29 09:17
茶類愛好者    發表於 19-5-29 01:56

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 19-5-29 01:33
係。
但某程度上,我覺得香港好多女性好叻,地位唔低,華人社會叫好高。
另外,我要澄清,我N過唔同國藉外 ...

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔明點解女仔肯出錢就係無地位。
曾經和大陸女子討論過,她們覺得男人不肯出錢是小氣,我告訴她們,阿媽阿嫲都教我不可隨意接受男人的禮物,我亦會這樣教女兒。

esmehouse    發表於 19-5-29 11:49
bopomofo2405    發表於 19-5-29 03:05

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 19-5-29 01:33
係。
另外,我要澄清,我N過唔同國藉外 ...

無錯,佢地外國男性真係吾會AA,我都無遇過,但幾時開始有外國男人會AA既講法?甘多男人話因為外國女人經濟獨立,外國男DATING會AA?

珍珠宮

王國教室勳章

茶類愛好者 發表於 19-5-29 01:50
無錯,佢地外國男性真係吾會AA,我都無遇過,但幾時開始有外國男人會AA既講法?甘多 ...

公平嘛,我見過一個BBC date過香港女仔,佢話公平,平等,尊重,所以AA
我見白人date白人都無AA,就算零用唔多,出街最多咪買飲品坐公園

茶類愛好者    發表於 19-5-29 02:05

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

講得啱!討論區成日話港女,鍾意食洋X,難聽到嘔

如果香港男人鍾意日女,台女,國內女...咁又係鍾意食咩呢?

結婚生B後一定要做嘢,唔可以係屋企照顧小朋友,否則就係食老公懶惰。嗰BB比長老湊就得,唔可以反對,放工返屋企煮飯做家務。做得唔好係罪,唔會睇付出多少,只計做錯多少。好多香港男人有呢個想法。

當然仲有愛錫老婆,尊重女性的,但真係好少。

ivory0915    發表於 19-5-29 11:17
茶類愛好者    發表於 19-5-29 04:24

琥珀宮

可能大家會覺得我問既問題好奇怪,會覺得香港女仔大學入學率高﹑好多都身居要職同有能力養自己點解仲會覺 ...

我覺得香港女性地位,比世界各地好多地方高,屬中上。

男女都有好同唔好性格。娶/嫁得唔好,係自己眼光差選擇錯誤。

香港起碼可以請工人分擔家務,女性有條件可以發展事業,經濟獨立!

茶類愛好者    發表於 19-5-29 04:25

子爵府

香港女人地位一D都唔低。我所識嘅男士都好錫老婆/女朋友。做人亦有承擔。
我覺得Dating時,你請睇戲,我請飲食飯/飲咖啡,亦都係變相AA嘅一種,冇話全部要一方俾晒。
至於我同異性朋友食物,無論對方是邊國人,我也希望是AA, 除非對方堅持佢要俾。

珍珠宮

王國教室勳章

囍 發表於 19-5-29 01:59
講得啱!討論區成日話港女,鍾意食洋X,難聽到嘔

如果香港男人鍾意日女,台女,國內女.. ...

多d你呢種人世界就好好多啦!
我就係試過俾人話食洋x生雜種小朋友
我以前返工,因為家庭需要,老公要我做FTM,我當時有男同事話,咁你就要聽話啦,老公養你你就乖乖地,唔好好似我老婆咁blah blah blah
可能文化差異,好彩公司有外國男同事話下,我覺得你偉大呀,肯做份24/7工,點計都辛苦過返呢份工啦

珍珠宮

王國教室勳章

木土土 發表於 19-5-29 02:05

我覺得香港女性地位,比世界各地好多地方高,屬中上。

我以前有expats同事係working mum ,當佢要離開香港,佢話超唔捨得,佢話最唔捨得工人姐姐,佢話邊有咁平人工又一齊住又超helpful 嘅helper㗎

男爵府

我都覺!如果要d咁既男人,真係唔要好過!我曾經都有諗過,香港d男人思想咁廢(部分),我寧願單身唔結婚,都唔想俾佢地踩著。

茶類愛好者    發表於 19-5-29 02:31

侯爵府

回覆樓主:

老實講如果屋企經濟不是非常好, 我不介意工作去同丈夫分擔經濟壓力. 但事實上我會比較欣賞啲男人係有承擔, 覺得自己應該一個人孭曬經濟上嘅負擔( 如果佢有能力), 覺得自己照顧老婆仔女屋企係應該. 咁老婆就可以專心照顧小朋友同打理屋企. 但似乎現今有些男人認為老婆幫手分擔經濟壓力係必然, 自己就算有能力都冇必要孭曬所有嘢. 有少少老奉的感覺. 有些男人甚至依賴老婆收入, 因為老婆搵得多過佢, 我個人覺得咁樣好核突 女人仲要負責生仔湊仔做家務, 大男人同時又不會孭曬經濟責任. 令人感覺其實佢娶女人只係幫佢供樓同生仔/服待佢. 不喜勿插. 利申不是講緊全部男人

Thelittlepingu    發表於 19-5-29 10:09
茶類愛好者    發表於 19-5-29 04:26

侯爵府

嘩,可以長篇大論咁數,證明都唔係咁惨啫。仲要有咁多jm支持,米咁貪心好咼。
香港女仔夠獨立,有智慧,有經済,自然要付出多D啦。

侯爵府

Ashleycorina 發表於 19-5-29 02:15
我以前返工,因為家庭 ...

養?ftm 湊仔做家務唔使付出? 有人負責搵錢就有人要負責屋企嘅事務. 我覺得呢個概念又係好有問題. 外國、日本、大陸也視ftm 為一個全職工作, 但香港人就特別歧視, 甚至連女人也歧視

侯爵府

Ashleycorina 發表於 19-5-29 02:15
我以前返工,因為家庭 ...

咩人講嘢咁難聽... 啲人可能妒忌你地搵到錢啫

首頁
12345...13

尾頁

跳至