自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

呢輪各大論壇好熱鬧, BK 其實有佢可愛處. 相反有D FB 就真係唔得.BK 贊成, 反對, 各言其志. 幾好丫. 啱就入POST 留言, 唔啱就唔好入囉.

啱啱我JOIN 開O既FB 谷, 平時佢都偏向某D 色. 唔緊要, 反正我齋睇都唔回.
但今次, 只要唔贊成, ADMIN 就禁人言. DELETE 人POST
俾人話無言論自由, 就話你支持, 咪預左無言論自由囉. 俾你早D 感受囉.
非常 "正氣凜然!"
最恐怖係N 咁多人拍手贊成.

其實, 大家細心諗, 咁樣, 同贊成者, 又有咩分別?
都係禁絕不合心意的聲音.
反對者, 清晰反對.
支持者, 連自己支持的理念, 價值觀變晒都矇然不知. 更沾沾自喜.
所以, 退谷LU. 直接簡單.

呢個POST , 唔係講政治. 我無立場 .
但大家堅守的理念, 請好好守衞, 唔好變成歪理.

JaneJaneT    發表於 19-6-13 15:18

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

珍珠宮

回覆樓主:

以佔中後可能又再次出現unfriend潮了!

怎樣都好, 生活一樣, 依然如故

伯爵府

牛年勳章

BK 比較正常, 有支持有反對

wcpcelia    發表於 19-6-14 10:03

水晶宮

Queenie_0012 發表於 19-6-13 14:49
呢輪各大論壇好熱鬧, BK 其實有佢可愛處. 相反有D FB 就真係唔得.BK 贊成, 反對, 各言其志. 幾好丫. 啱就入 ...

希望加不講政治,大多有心人的post!

侯爵府

環保接龍勳章

經過雨傘運動後,
朋友或校友GROUP都唔會講政治.
廢事嘈交.
FB 係大量...
我FB通常群開嗰班係黃就成版都黃,
有朋友講, 佢朋友係警察多, 就成版都藍.

子爵府

mln 發表於 19-6-13 14:53
以佔中後可能又再次出現unfriend潮了!

怎樣都好, 生活一樣, 依然如故

家中初中生話响學校少說為妙, 費事爭拗傷和氣。而家d同學講得不知幾熱烈,忽然個個關心社會議題,反而之前老師講每日150個單程証係乜都唔知

同學日日晌ig打卡出story,但講嘅嘢、用字-式-樣。

都話中學生最易受人影響,尤其是同輩和媒體, 聽人講完,自己好似隻copycat 重新覆述一次 就變成自己嘅理念。

琥珀宮

同樣係無言論自由,但換過包裝

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

bk 大多係家長,支持、反對都比較理性。

又有版主把關派卡。

象牙宮

2024年龍年勳章

bhamcy 發表於 19-6-13 15:06

家中初中生話响學校少說為妙, 費事爭拗傷和氣。而家d同學講 ...

我家初中生也話好多同學 IG 轉晒黑花icon.

有個同學仔老豆係警察高層,好多人unfriend 佢,陰公。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

未來係點都好,正面去面對好重要。

珍珠宮

呢幾日FB都唔想開,全部換頭像/鬧警察..........嗰種氣氛令人好窒息

伯爵府

回覆樓主:

呢度啲版規比較清晰,另外啲論壇或專頁好多時版主都只會根據自己嘅取向去管理言論,所以我都鍾意呢度

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Sumyeema1 發表於 19-6-13 15:18
我家初中生也話好多同學 IG 轉晒黑花icon.

有個同學老豆係警察高層,好多人unfriend 佢,陰公。

唉. 咪唔理性囉.
我見過有D 仲離譜. 叫全港商戶, 不服務警務人員及其家人!

你話係咪失理性丫.

水晶宮

回覆樓主:

我剩係發覺好多人對古往今來,香港,中國,世界發生過嘅事一無所知

我在另外一個帖講英國人一早入侵我地司法制度, 英國教授教出黎法律系學生, 都有問題, 李柱銘個徒弟係戴耀庭, 竟然冇人知,仲問我點解徒弟

又話反修例好高學歷,我睇佢中學未畢業

睇到我真係O晒咀

象牙宮

2024年龍年勳章

Queenie_0012 發表於 19-6-13 15:26
唉. 咪唔理性囉.
我見過有D 仲離譜. 叫全港商戶, 不服務警務人員及其家人!

初中生被人杯葛,真係好 hurt. 聽講佢阿媽呢幾日,日日接送佢返學放學。

wcpcelia    發表於 19-6-14 10:04
kamjjj    發表於 19-6-13 20:02

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Sumyeema1 發表於 19-6-13 15:30
初中生被人杯葛,真係好 hurt. 聽講佢阿媽呢幾日,日日接送佢返學放學。
...

失理性,無論咩立場,都係好討厭行為!
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

Queenie_0012 發表於 19-6-13 14:49
呢輪各大論壇好熱鬧, BK 其實有佢可愛處. 相反有D FB 就真係唔得.BK 贊成, 反對, 各言其志. 幾好丫. 啱就入 ...

係呀,我諗住 join d fb group 睇下資訊,原來又係賣狗肉的政治 group, 仲講明持相反意見就 ban, 呢d 就叫自由民主

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Sumyeema1 發表於 19-6-13 15:30
...

太過份了,老師應該要出面持平,咁樣好傷個小朋友心

珍珠宮

我都認同!

即使大家立場唔同,起碼大家都可以各自暢所欲言!

Fb就真係比較偏激咗d!

首頁

尾頁

跳至