自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

侯爵府

大囡下年小一。本身住東區。
津校有幾間好心儀的,同時打算去考私小直資當back up,但香港島有好多直資如有offer都係不可參加大抽獎。

我本身只打算考香港島,如真係好彩入到而又比大抽獎我先會考慮。

但我老公話私小直資佢要我報埋九龍區,我話如果真係收都唔會讀,考來做咩,你估不辛苦?(佢打算報15間),點知老公話有私小直資收就不大抽獎。因私小直資是但一間都好過津校,我不知道為何佢有這想法。就嘈起上黎。

家庭環境係有大囡,仲有個細囡跟尾。
家庭環境一般,要供樓,有工人。
現時大囡讀學卷幼稚園,但上興趣班一個月已11,000,過多一年細囡都開始。
我唔想浪費錢在學費上。

侯爵府

但老公覺得冇問題。
比埋學費,係比到但會緊d,再唔係老公話cut興趣班,但我唔想。

我覺得津小都好好唔想佢去考咁多私校。只考2,3間真係想入既,考不到就算。這想法不對嗎?

我老公叫我報個d,我聽都冇聽過。。。

子爵府

小艾美 發表於 19-7-1 10:30
津校有幾間好心儀的,同時打算去考私小直資當back up,但香港島有好多直資如有 ...

考左先,有offer,有邊間offer再諗

到時計埋條數比佢睇

而家拗黎都無用

伯爵府

回覆樓主:

如果有心考直資私考,心儀嘅(無論港島/九龍)照報,照考,考到有offer先再考慮。考咗,未必一定有offer, 到時有offer先作篩選。
唔洗咁快趣就為呢啲問題而煩惱。

珍珠宮

見你話老公話到時減興趣班,咁本身你女上幾多個興趣班呀

珍珠宮

BK Milk勳章

津校有幾間好心儀的,同時打算去考私小直資當back up,但香港島有好多直資如有 ...

你老公會帶小朋友去面試?如果係就交比佢負責。

侯爵府

Happybabyhbb 發表於 19-7-1 10:34
考左先,有offer,有邊間offer再諗

到時計埋條數比佢睇

我就係唔想報,小朋友係又考唔係又考,我自己都覺近辛苦。
但佢好似咩都想報,日日問我邊間邊間開始了.報咗未。。。好煩

侯爵府

siujanjan 發表於 19-7-1 10:36
你老公會帶小朋友去面試?如果係就交比佢負責。

好大機會我去。

侯爵府

Angel_Rose 發表於 19-7-1 10:36
見你話老公話到時減興趣班,咁本身你女上幾多個興趣班呀

唔計中英數,有5個興趣班。但我小朋友話全部都好開心好鍾意,所以唔想cut佢。

子爵府

小艾美 發表於 19-7-1 10:37
我就係唔想報,小朋友係又考唔係又考,我自己都覺近辛苦。
但佢好似咩都想報,日日問我邊間邊間開始了.報 ...

我本身有東區私小backup,只報左8間,如果你完全無backup就報下當warm up。如果你真係唔想報,咪同你老公講,叫佢報叫佢帶去interviews囉

水晶宮

好媽媽勳章

首先唔覺得任何一間直私都好過津。
你老公要考15間無問題,你只報你想幫女報果幾間,其餘佢負責。
另外就係如果九龍區嘅收左,叫佢諗埋點同個囡返學,因唔係間間都有校車跨區的。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

每月$11000興趣班,學咩?

伯爵府

小艾美 發表於 19-7-1 10:39
唔計中英數,有5個興趣班。但我小朋友話全部都好開心好鍾意,所以唔想cut佢。
...

咁計埋中英數最少有8個課外活動?上到小學唔會有咁多時間樣樣玩少少,可以考慮只keep佢的真正專長

侯爵府

patpat234 發表於 19-7-1 10:42
首先唔覺得任何一間直私都好過津。
你老公要考15間無問題,你只報你想幫女報果幾間,其餘佢負責。
另外就 ...

我就係咁諗。?佢要我報個d係黃大仙個邊,我住柴灣,入到都唔知點返學,咁報來仲咩?

象牙宮

2024年龍年勳章

小艾美 發表於 19-7-1 10:39
...

上咗小學,冇咁多時間上興趣班。

珍珠宮

我撐你,我仔龍年,我都係去in4間咋,交通時間長,絕不考慮,根本收都吾想讀報來做乜,而且報咁多一定撞曬時間。最重要係有妺妹,如果家姐派得好,妹妹自行必入,吾駛再玩音樂椅,又可以專心幫家姐準備程分。

提提你,直資一定無得大抽獎,係部分私小有得大抽獎

水晶宮

好媽媽勳章

Ocean419 發表於 19-7-1 10:43
咁計埋中英數最少有8個課外活動?上到小學唔會有咁多時間樣樣玩少少,可以考慮只keep佢的真正專長
...

興趣班呢啲好少事,上到小學大把活動,到時夾唔掂時間自然 cut.
我好小五時十幾樣活動,上到中學得返幾樣。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

盡考優質私小係啱既,有backup 先,如果唔係到時派得唔好,你仲煩,小朋友角度,冇話辛唔辛苦,唔好用自己把尺去度

男爵府

小艾美 發表於 19-7-1 10:33
但老公覺得冇問題。
比埋學費,係比到但會緊d,再唔係老公話cut興趣班,但我唔想。

乜都報,亦冇壞,當大家都讓一歩。有時候interview 會撞時間,in 完你可以參觀下學校,當係家長群中分享下的話題。

況且in 完不一定收,收左才諗,才argue 亦不遲。冇謂而家傷感情。

水晶宮

好媽媽勳章

小艾美 發表於 19-7-1 10:43
我就係咁諗。?佢要我報個d係黃大仙個邊,我住柴灣,入到都唔知點返學,咁報來仲咩?
...

唔緊要架,男人無幾多個識諗呢啲,佢肯緊張已經算好。
我2兄妹由揀幼稚園到中學 C6 都唔插手,攪到我好似單親咁,所以都係以我自己最方便接送為主。幼稚園同小學都唔浪費時間搭校車,留返多啲時間做功課温習同玩。

首頁
12345...13

尾頁

跳至