自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

幫襯facebook一個代購買韓國衫,第一次睇啱一件,咁入錢等貨到,然後寄順豐,係等貨期間睇啱另一件,又再落單,咁啱當時話第一件到貨可以寄,咁因為我訂第二件,於是就話"等埋一切先寄",佢覆咗OKOK,確認加單,到第二件貨到咗,咁就話寄俾我,我覆咗"thanks"。收貨時發現只有第二件貨(已收到付運費),咁我就再msg佢話漏咗一件,咁佢都好爽快話同事miss咗,即刻寄返,今日收到msg話已經到咗順豐(佢再到付俾我,要我再俾運費)

我想問,係咁o既情況下,寄返佢miss嗰件俾我,我認為應該係佢負責返運費係咪有問題?

大宅

你冇問題,店主應該比一次運費

男爵府

HFB 發表於 19-7-4 13:52
幫襯facebook一個代購買韓國衫,第一次睇啱一件,咁入錢等貨到,然後寄順豐,係等貨期間睇啱另一件,又再落 ...

係佢漏左
當然佢負責

仲要係寄左第2件
無寄第1件

佢責無旁貸

子爵府

佢畀

侯爵府

回覆樓主:

叫佢退返運費比你。

wcpcelia    發表於 19-7-4 17:00

侯爵府

2024年龍年勳章

佢俾..係佢寄漏咗

侯爵府

HFB 發表於 19-7-4 13:52
幫襯facebook一個代購買韓國衫,第一次睇啱一件,咁入錢等貨到,然後寄順豐,係等貨期間睇啱另一件,又再落 ...

佢比

珍珠宮

梗係佢比啦!我會同佢講返!

複式洋房

多謝你哋,我仲諗住係咪我無理要求,我無再同佢爭拗,因為佢唔承認佢需要俾第二次運費

我問返佢,佢話佢同事寄出前有話寄啲咩,我當時確認,無問題,所以都係到付處理

佢所講話我確認,其實係一個standard msg話寄咩,第一次佢想寄第一件俾我時已出嗰個msg,但我要求一齊寄,咁到第二件到貨,佢寄前又有一個similar msg講第二件貨,咁我一心以為佢應承咗會一齊寄,點知就miss咗,到寄返俾我時都係要我俾運費

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

佢寄漏左,當然佢比啦

伯爵府

佢唔0岩,佢寄少左貨運費應該係佢俾

但我會算數,十幾廿蚊費事煩,至多唔再幫襯佢

侯爵府

回覆樓主:

佢咁樣好衰,明明自己同事寄漏夾硬要客人比,做漏都可以唔使負責任,咁佢啲同事唔會將呢啲事放上心。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

賣家好差喎

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

咁的賣家唔識做生意。。。為幾十蚊運費無左個客

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我會問返佢, 如佢唔承認就算, 反正金額唔會大。
不過可能會唔順氣, 下次唔幫襯佢。

同埋會remind 自己, 再有類同case , 會在賣家寄貨時, 保險些, 多口問多句, 係咪連埋之前個件一齊寄?
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

如果係咁情況當然係佢負責運費啦

禁止訪問

複式洋房

感謝咁多位,今次呢個賣家咁處理法,真係長知識,我都係第一次,過往其他賣家唔使問都會自己處理返個運費

上面JM講得啱,唯有下次自己醒目啲,同唔再幫襯。我最後都費事再浪費時間同佢拗,我問佢係以為佢同事唔記得處理埋個運費,但原來係個店主都覺得自己無責任,十幾廿蚊就買埋個人格

子爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

應係佢比,因佢漏左嘛

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

照睇你個case, 我覺得係佢哋唔記得咗一齊寄兩件衫, 所以運費應該佢哋比。
我又分享一下我喺facebook代購韓衫經驗 ,有一間 facebook鋪頭我幫襯咗幾年, 最尾嗰次就係話買滿800元包順豐站, 咁我特登買滿800元 諗住包郵嘅 。咁喺順豐攞咗貨返屋企先發現有一件衫佢畀錯咗我 , 同賣家講返佢叫我去觀塘地鐵站同我交換返我要買嗰件, 我屋企冇地鐵站 ,我都係特登搭巴士再上地鐵同佢換嘅 。咁我喺信息嗰邊問佢下次係咪免番一次順豐畀我 ,問咗兩次佢都唔回應我 。咁我算啦, 換完件衫之後 ,我就取消讚好間舖頭,以後我都唔會再幫襯佢

首頁

尾頁

跳至