論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

姐姐主要湊New born
睇得出幾鐘意小朋友
鐘意湊小朋友多過做家務
係有d小細節要汁
例如洗pat pat 用反上一次已經凍左既熱水

姐姐最近有餵埋晚上11pm同早上6-8am 既奶
見佢精神吾係好夠
甘安排佢休息好?
如之後零晨都俾佢餵
點俾佢休息好?

姐姐吾鐘意訓上格床,
係梳化床朝行晚拆

另外,姐姐d衫一向叫佢手洗
個洗衣機壞左,新洗衣機未送到
所以一開始我地衫佢手洗
之後想佢多d時間照顧bb 所以拎出街洗
早幾日話自己d衫好幾日無洗同毛巾乾吾到要求拎落街洗
Rejected 左佢,買左兩條薄d既毛巾俾佢

新手媽媽等一次請工人,
希望大家俾d意見,
Thanks

水晶宮

回覆樓主:

工人要湊 newborn 就唔好要佢手洗衫 , 浪费水、浪费時間、又未必乾浄; 尤其天陰及下雨天。

水晶宮

回覆樓主:

工人已餵奶 11pm 及6am, 如你不是返夜班, 不如自己餵半夜餐奶, 始終你才是阿媽。bb 半夜唔喊唔需要拍醒佢餵奶。

別墅

birdbird 發表於 19-7-10 07:38
工人要湊 newborn 就唔好要佢手洗衫 , 浪费水、浪费時間、又未必乾浄; 尤其天陰及下雨天。
...
我地果d已經無要佢手洗,拎出街洗
所以工人先問佢果d可吾可以拎出街洗

水晶宮

manmandye 發表於 19-7-10 07:58
我地果d已經無要佢手洗,拎出街洗
所以工人先問佢果d可吾可以拎出街洗

你觉得你自己湊B 有冇時間手洗自己衫? 天氣又唔好, 手洗衫難乾。工人亦已出聲, 在未有新洗衣機之前咪比佢一星期拎出街洗兩次 囉。

別墅

birdbird 發表於 19-7-10 07:42
工人已餵奶 11pm 及6am, 如你不是返夜班, 不如自己餵半夜餐奶, 始終你才是阿媽。bb 半夜唔喊唔需要拍醒佢餵 ...

我地放工好吾定時,
放9,10點到零晨2, 3點都有
到依家都係我地餵零晨果餐
怕之後有時候真係要工人姐姐餵

同埋全部交俾工人姐姐又好吾放心
結果又係全程係到望到實一實

點做先比較好?

別墅

birdbird 發表於 19-7-10 08:02
你觉得你自己湊B 有冇時間手洗自己衫? 天氣又唔好, 手洗衫難乾。工人亦已出聲, 在未有新洗衣機之前咪比佢 ...

佢之前都日日沖涼時洗無問題每日係衫+褲+底衫褲
係之後草左幾日吾洗

水晶宮

manmandye 發表於 19-7-10 08:03
我地放工好吾定時,
放9,10點到零晨2, 3點都有
到依家都係我地餵零晨果餐

做阿媽係辛苦少少, 我自己就盡做, 兼幫BB戒夜奶, 咁大人就有得训耐d。

如工人夜晚餵奶, 我唔會要佢早起招呼我食早餐, 總之阿B醒, 工人要照顧。我亦冇講明工人可以訓午覺, 整日流流長, 佢自己實揾到位休息, 尤其如果不用手洗衫。

水晶宮

manmandye 發表於 19-7-10 08:05
佢之前都日日沖涼時洗無問題每日係衫+褲+底衫褲
係之後草左幾日吾洗

即係以後有洗衣機, 你都打算工人手洗佢d 衫?

好多僱主都係咁安排, 不過我個人認為工人 d 時間及精力唔係咁用。我用工人10幾年, 前後3個工人都係用洗衣機 (內衣褲手洗)。有d 事我比佢方便, 另一d 事佢就冇得有藉口 冇時間做、做唔好。

別墅

birdbird 發表於 19-7-10 08:08
做阿媽係辛苦少少, 我自己就盡做, 兼幫BB戒夜奶, 咁大人就有得训耐d。

如工人夜晚餵奶, 我唔會要佢早起招 ...

呀b早左2個月出世,吾敢甘快戎夜奶
想問問夜晚餵奶係11pm 定零晨果餐
另外,你俾吾俾工人用洗衣機?

水晶宮

manmandye 發表於 19-7-10 08:13
呀b早左2個月出世,吾敢甘快戎夜奶
想問問夜晚餵奶係11pm 定零晨果餐
另外,你俾吾俾工人用洗衣機?

阿b 早2個月出世, 你更加要親力親為.

別墅

回覆 birdbird 的帖子

多謝你既意見

男爵府

manmandye 發表於 19-7-10 07:24
睇得出幾鐘意小朋友
鐘意湊小朋友多過做家務

你俾工人湊Bb 但叫佢手洗衫,如果啲衫洗唔乾淨一樣係你呀B 痴落去...
我唔明點解工人唔用得洗衣機老實講... 佢係helper 唔係妹仔... 湊得你個B 好都算係屋企一份子。

別墅

honeybid2 發表於 19-7-10 08:31
你俾工人湊Bb 但叫佢手洗衫,如果啲衫洗唔乾淨一樣係你呀B 痴落去...
我唔明點解工人唔用得洗衣機老實講. ...

明白,最近都考慮緊呢個問題
甘部洗衣機到我會同佢講

子爵府

我地之前做法係10點後嘅奶,同朝早8點前嘅奶自己餵,確保工人有足夠時間休息,不過,你地需要返夜,時間上需要調節下,例如朝早俾佢瞓晏D?

手洗衫太浪費時間,我地會叫外傭自己一機衫,小朋友自己一機衫,我地夫婦一機衫,每星期都係開3-4機衫,而我自己要手洗嘅衫,就自己沖涼期間或假日自己手洗左佢,如果我幫小朋友沖涼,隨手就洗埋D紗巾。

子爵府

回覆 manmandye 的帖子

我個女出世咁耐,所有夜奶都係我同C6自己搞掂,因為日頭我哋要返工,佢係主力湊小朋友,如果佢唔夠精神仲大件事,所以如果日頭你個工人係主力無其他人睇住,我勸你夜奶,零晨嗰啲最好靠自己,我會確保佢有連續八小時休息,有足夠精神應付日頭

至於佢啲衫,我不嬲都俾佢用洗衣機,只係唔可以撈我哋啲衫,大人啲衫咁大件,好難手洗,又浪費時間,我會寧願佢用啲時間做其他嘢好過

子爵府

其實唔俾姐姐用洗衣機真係損人不利己。佢又要浪費時間氣力D衫又難乾。而且佢心入面都會唔舒服。好多初黎報到既姐姐可能得幾件衫, 呢幾日落雨D衫乾唔切佢真係可能冇衫換。我自己要姐姐自己洗內衣褲, 其他可自己一機洗。

其實你屋企份工唔易打, 要湊未足月初生。所以可以方便就方便下個姐姐, 唔係怕佢好快走。

我屋企都有個小BB, 可以既話盡量父母都輪流湊下夜班。長期唔夠訓好易冇耐性。自己個B點都硬食, 一個打工既我自己唔太放心。我有兩個姐姐都唔放心叫佢地湊夜晚。不過我知樓主自己份工都好忙, 試下三個大人輪流睇下可唔可行?

大宅

DHA勳章

手洗衫褲好辛苦姐 日日落雨牛仔褲點乾

男爵府

姐姐手洗自己D衫都好正常喎,好多都係甘架,天氣吾好,咪開抽濕機抽乾囉,你比慣佢落街洗之後會好麻煩囉,其實都係衫褲內衣各一件姐~餵夜奶果度,如果早/夜奶都係佢餵又的確辛苦左D,你可以自己餵返11點果餐嗎?如果甘樣長期落去,驚你個姐姐無精神湊B咋,甘可能要加午睡時間比佢,同BB一齊訓下喎

男爵府

manmandye 發表於 19-7-10 07:24
睇得出幾鐘意小朋友
鐘意湊小朋友多過做家務

我都係第一次請姊姊,第一張約,就黎續,都唔算有經驗。
好多姊姊係自己手洗佢D衫,有D係比佢用洗衣機佢自己都唔好意思用。
不過我係贊成比佢用洗衣機洗衫嘅!我個姊姊儲埋一個星期先洗一次,我覺得好 OK。
我哋都從來冇禁佢開冷氣,佢夜晚瞓覺都會開。我哋覺得佢睡眠質素好,日頭先有精力湊小朋友。
同埋我真係覺得,你對佢好,佢係會感覺到架!
我個姊姊非常好,湊得我仔好好,掂過我十倍八倍!

首頁

尾頁

跳至