自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我打算明天星期一同太太上福田聯通大廈出聯通大陸電話號碼, 然後返香港中銀申請開戶口, 因為日後戶口有問題都可以在香港解決, 但請問:

1. 現在聯通是否無咗日租卡, 要先付$99月費, 然後再轉米粉卡才有每月5元養卡?
2. 有些人說1個月後可轉米粉卡, 但亦有人說第4個月才可轉, 是否即使同一時期, 每間聯通店之plan 都可以不同或是每個Sales對不同人sale不同plan?
3. 在香港中銀開戶是否要一星期才開到 ? 因youtube 上講即使是同一銀行集團, 每間銀行都會要求不同存款額和開戶條件, 所以大陸開戶較戈木金麻煩。
4. 在香港插大陸電話卡收大陸SMS時, 會否計境外漫遊數據費及另外收取每日 "香港漫遊日租費$5" ?

大宅

arun 發表於 19-7-21 14:39
我打算明天星期一同太太上福田聯通大廈出聯通大陸電話號碼, 然後返香港中銀申請開戶口, 因為日後戶口有問題 ...

1 其實yahoo 拍賣有,可以買完至上去實名
2 有日租卡唔駛諗
3 上開深圳不如響深圳銀行開戶啦,即開即有,建議坐幾個站地鐵去華強北,果邊既工商同建行開戶,只要有回鄉卡,內地電話號碼同人仔就得

4 只收SMS 唔需要數據漫遊,開一般漫遊就得,收SMS 唔駛另外俾錢,不過要留意聯通成日亂收錢

大宅

回覆樓主:

請問樓主最後開到日租卡嗎?我都打算明天上去出電話卡同開户

水晶宮

聽閒日租卡, 已經做唔到實名開通.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

howmuch 發表於 19-7-23 17:48
聽閒日租卡, 已經做唔到實名開通.

我見fb係咁講! 唯有返深圳買同實名!
放下自在

男爵府

如果你用 1010 或者One2free,佢哋有個Service 叫 86 easy ,佢哋會俾個 大陸電話Number,可以方便接收短訊

水晶宮

cattz288 發表於 19-7-23 17:56
我見fb係咁講! 唯有返深圳買同實名!

你意思係上深圳買日租卡? 深圳買的, 是否就能實名, 然後享用RMB6 月費? 請問邊到買, 幾錢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

howmuch 發表於 19-7-23 18:07
你意思係上深圳買日租卡? 深圳買的, 是否就能實名, 然後享用RMB6 月費? 請問邊到買, 幾錢?
...

我都唔清楚現況! 我5月時去過海岸城間移動問過, 可以join左88蚊plan出咭, 第二日已可以轉月費plan, 8蚊/月!唔肯定仲有無!

後來喺ssp同fb買聯通日租咭都可以喺深圳實名! 家陣無左喇!
放下自在

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

大陸戶口有問題要返大陸整,香港冇得攪架。

水晶宮

cattz288 發表於 19-7-23 18:13
我都唔清楚現況! 我5月時去過海岸城間移動問過, 可以join左88蚊plan出咭, 第二日已可以轉月費plan, 8蚊/月 ...

明白

大宅

回覆樓主:

我打算明天星期一同太太上福田聯通大廈出聯通大陸電話號碼, 然後返香港中銀申請開戶口, 因為日後戶口有問題都可以在香港解決, 但請問:

1.聯通有日租卡,關口賣¥250裡面得50面值,其他門市唔俾港人直接出,要join月費最平$99(記得叫佢開漫遊) ,之後轉小天神卡(¥6月)
2. 個人join左月費後第 2日微信客服轉小天神卡,第2個月生效。 生效之後再叫客服開多次漫遊。 有師兄要join 3個月先俾開漫遊,亦有師兄表示戶口要有 300蚊至幫你開

3. 反正返左大陸,當然大陸開埋戶口好d
4. 聯通漫遊 收 sms唔使錢

大宅

回覆樓主:

順便講而家無米粉卡轉了,最平係小天神卡 6蚊/月

大宅

arun 發表於 19-7-21 14:39
我打算明天星期一同太太上福田聯通大廈出聯通大陸電話號碼, 然後返香港中銀申請開戶口, 因為日後戶口有問題 ...

我今日剛去中銀問開大陸戶口,要先開港幣戶口(最低存款額一萬元),就可開大陸戶口(最低存款額300人仔),帶齊身份證,住址證明,實名大陸電話號碼,回鄉咭,約10個工作天後會短訊通知,到分行取提款咭。

水晶宮

papa-j 發表於 19-7-23 18:25
順便講而家無米粉卡轉了,最平係小天神卡 6蚊/月

我現在有朋友想出大陸號碼, 岩岩日租卡又無了....

你講的小天神, 唔知是幾時的資料?

我自己今年3月尾, 上大陸聯通問小天神卡, 佢話小天神上年2018年尾已冇了, 現在是米粉卡, 咁我就出了米粉卡, 5月底米粉卡已停, 係咪小天神卡, 現在又返來?

大宅

howmuch 發表於 19-7-23 18:38
我現在有朋友想出大陸號碼, 岩岩日租卡又無了....

你講的小天神, 唔知是幾時的資料?

2019年7月 轉到。 用微信客服就可以了

水晶宮

papa-j 發表於 19-7-23 18:45
2019年7月 轉到。 用微信客服就可以了

好的, 多謝資料.

禁止訪問

象牙宮

papa-j 發表於 19-7-23 18:23

你錯喇! 喺香港boc開既國內戶口, 日後有問題都要返回深圳搞!
放下自在

禁止訪問

水晶宮

HHHanji 發表於 19-7-23 18:51
一樣可以係內地開戶口同支付寶?

香港電訊商 加購的國內號碼, 都係正式的國內實名號碼, 當然可以開銀行戶口.

首頁

尾頁

跳至