時事熱話

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

部份人士對警隊有頗大的成見,若是如此,不如解散警隊喇,警隊解散咗,咁應該由誰來代替呢?
如果又唔係想警隊解散,咁點解咁仇恨警隊呢?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

古代有種方法,就是招安。收編叛軍、土匪。
警方招一萬位最勇武青年加入警隊,就算月薪30000,不過每年只36億。

大家和解,就能即時解決暴力衝突、日後還能壓制黑勢力。

舊招新用,哈哈!

大宅

doris880 發表於 19-7-31 19:46
部份人士對警隊有頗大的成見,若是如此,不如解散警隊喇,警隊解散咗,咁應該由誰來代替呢?
如果又唔係想 ...

班人只想搞亂香港,打擊警隊,無政府狀態之下趁火打劫

男爵府

如果又唔係想 ...

其實警隊解散就由反中人士嘅武警、解放軍接管,香港點爛都係屬於中國,一國兩制有三大條件先能享有,如果香港無能力自管,阿爺就會提早接管!

所以我唔明佢地怕中央但又不斷迫中央接管佢地唔係以為區區2百幻人可以連中央都反到,可以港獨? 如果佢地有足夠財力、人力、經濟發展嘅方針,再講反政府、中央吧

但我知自己係中國香港人,中國又唔係差,好過好多國家,我唔支持佢地反自己人!

大宅

如果又唔係想 ...

你用 ( 成見)二字已將整件事定性。第二,解散警隊係你自己提議,其他人未必同意。第三,點解你一講就係解散警隊,其他方法如重整警隊你又唔講?最後,你嘅問題等同:既然無辦法改變,不如認命。你想得到什麽答案?

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

所以我一直都好唔明白,做每件事都應該有個理由、目的,其實咁仇警,咁佢哋想人哋點做呢?一哥下台?林鄭下台?放哂d義士?咁佢哋口中的“黑警”會馬上變番“白警”?好似换件衫咁。

男爵府

BK Milk勳章

PatrickKong_FB 發表於 19-7-31 22:26
你用 ( 成見)二字已將整件事定性。第二,解散警隊係你自己提議,其他人未必同意。第三,點解你一講就係 ...

咁點樣重整警隊?你咁講一定有些想法?我咪就係想聽下你d高見想如何解決囉?

男爵府

BK Milk勳章

PatrickKong_FB 發表於 19-7-31 22:26
你用 ( 成見)二字已將整件事定性。第二,解散警隊係你自己提議,其他人未必同意。第三,點解你一講就係 ...

或是你都覺得係無答案?

男爵府

BK Milk勳章

如果你覺得我用“成見”呢兩個字係將整件事定性,咁你又會怎樣形容激進人士對警隊的態度呢?願聞其詳。

珍珠宮

開心吸收勳章

如果又唔係想 ...

佢就係想解散警隊,癱瘓香港的立法和執法,再推翻現有政制,實現佢地的港獨夢。

大宅

doris880 發表於 19-7-31 23:08
咁點樣重整警隊?你咁講一定有些想法?我咪就係想聽下你d高見想如何解決囉?
...

我只是提出ㄧ個例子,指出解散警隊不是唯一方法。既然可以有其他方法可考慮,你最尾那條問題就太局限。至於重整可以有唔同程度,唔同做法。例如交待被影到過份使用暴力的警察會怎樣處理。其實好多香港人唔會全部認同示威人士行為。被捕後受到合理檢控亦應該。但警察方面又如何?佢地嘅指揮官又是否有縱容某部份警員?.所以我唔覺得香港人要警隊解散,只係要一個公平嘅回應及跟進。

男爵府

PatrickKong_FB 發表於 19-7-31 23:49
我只是提出ㄧ個例子,指出解散警隊不是唯一方法。既然可以有其他方法可考慮,你最尾那條問題就太局限。至 ...

Well said

Bk好多人以為不滿=解散廢除

失禮哂

大宅

taktakjar 發表於 19-7-31 21:54
其實警隊解散就由反中人士嘅武警、解放軍接管,香港點爛都係屬於中國,一國兩制有三大條件先能享有,如果 ...

共產黨是來是歐洲中世紀的極權主義,而你是被共產黨洗腦的一群人,嚴格來說,在文化上不算是中國人啊。

大宅

如果又唔係想 ...

警黑勾結可見警隊高層的腐敗程度,看來港府已不能控制警隊,而直接受命共產黨的警隊,只會一直腐敗下去。

男爵府

BK Milk勳章

PatrickKong_FB 發表於 19-7-31 23:49
我只是提出ㄧ個例子,指出解散警隊不是唯一方法。既然可以有其他方法可考慮,你最尾那條問題就太局限。至 ...

你講得都幾有道理。所以你哋的目的就係想警隊交待過份使用暴力的警察會怎樣處理和要一個公平的回應和更進。那麼有見部分激進人士對警察不停的指罵,連企警署守門口和只在維持秩序的警員也不停罵人黑警,部份又有不停向警察丢東西,打人,起人底(網路欺凌也是軟暴力), 你哋又有無縱容隊友行使過份的暴力呢?咁你哋有無一個公平的回應和跟進呢?你哋是否又應該向大眾市民一個交待呢?你要知道警隊是為大眾市民服務,是全香港人的公僕。警隊有投訴機制,既然你哋覺得自己正確,點解唔先從投訴機制去投訴呢!我見你講嘢比較有紋路才同你多講兩句,不停鬧事,只會輸民心。

男爵府

BK Milk勳章

btw, 你說話有層次,有理據,幾欣賞你。你睇下你哋13,14樓果位隊友講緊乜

男爵府

畀面勳章

doris880 發表於 19-8-1 02:11
你講得都幾有道理。所以你哋的目的就係想警隊交待過份使用暴力的警察會怎樣處理和要一個公平的回應和更進 ...

Well said

大宅

doris880 發表於 19-8-1 02:18

btw, 你說話有層次,有理據,幾欣賞你。你睇下你哋13,14樓 ...

首先我和他們不是隊友,各人各自表達。此外,試嗰無數次在討論過程中,我會被要求解釋埋其他人的意見。我一定唔會做。

大宅

doris880 發表於 19-8-1 02:11
你講得都幾有道理。所以你哋的目的就係想警隊交待過份使用暴力的警察會怎樣處理和要一個公平的回應和更進 ...

你這些問題應該去連燈問,我幫你唔到,我連那邊的account都無。我己講過我不完全同意示威者做法。因為這forum的意見是非常一面倒,只要和你們意見有唔同,就以為係連燈過嚟。兩極之間仲有很多其他人。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 PatrickKong_FB 的帖子

甘既然政府又唔肯退讓,點解市民唔退讓?要令廣大市民損失??有時市民都可以讓步,為左大家好,可以用投票改變現況~事情會否有轉機,只要我們一小步,就可以救改變香港現況。仲有好多基層市民,只需溫飽,唔需要混亂~

首頁

尾頁

跳至