自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

有無D咩方法從子女細個開始要做, 等佢知道自立的重要性? 唔好諗住將來事事靠父母(特別指財政方面)

我知身教好重要, 例如父母本身都有正職, 會努力工作. 自小同佢灌輸 "人貴自立" 觀念等等。

但除此之外, 大家有無D好實際的教法/措施, 令細路真正明白自食其力的重要性? (其實我覺得不容易, 因為現時社會充斥著 "成功靠父幹" 的觀念. )

又或者, 你身邊有無親戚朋友, 在這方面做得好成功 / 好失敗, 請分享一下, 以作為仿效對象 / 反面教材.

Thanks!

珍珠宮

hcd 發表於 19-8-3 20:15
有無D咩方法從子女細個開始要做, 等佢知道自立的重要性? 唔好諗住將來事事靠父母(特別指財政方面)

我知 ...

睇10A 成長, 唔洗比名牌

而家發展到食生菓, 有品牌, 食車厘子要食日本金個款, 平果要惠Long 艾飛..

咁款成長, 畢業頭幾年,獨立唔到,一定啃老啦

男爵府

回覆 hcd 的帖子

我係屋企獨生女 ,從小老豆教育我女人要靠自己賺錢,自己賺到的永遠是自己的!我大學畢業後都沒問父母要過錢,我嫁的都唔錯,但始終都有工作唔會靠老公屋企人。我成日被同事潤 話我嫁的好唔使出來做啦,借位話我老公唔養我。但其實佢d唔知我不但嫁的好而且自己屋企都有錢。但我就係要靠自己賺錢。

唔係曬命,只是覺得女仔依家一定要靠自己賺錢,唔好靠人d,我有女兒也會這樣教育女兒。
屋企的錢只係一個後路,人要向前睇。

hcd    發表於 19-8-3 22:02
bopomofo2405    發表於 19-8-3 21:24
good_pig    發表於 19-8-3 21:18

珍珠宮

回覆樓主:

以身作則好緊要
我好欣賞識得既一位家長
真係做到應買則買、應慳則慳
家中圖書、繪本係同其他家長exchange
平日會叫小朋友一同分類垃圾
小朋友細細個都要學做家務
爸爸有時維修小家電、砌下木傢私
會叫小朋友做小助手
旁邊學下野、偷下師
佢地屋企小朋友真係識砌下家中小傢私
金錢觀念好健康
唔會樣樣野都想買

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我知 ...

身教
同埋要扮冇錢(真係冇錢就扮都慳返)

bopomofo2405    發表於 19-8-3 21:25
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

一定要扮無錢,但真係好難

我會好少出街食、少買非必需品,但成日去旅行,實在好難忍

對家庭要付出,做家務,俾責任感佢

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

生活剛剛好就夠,不供名牌,高小前不提供零用錢,之後要錢只給少少,多用要做家務賺。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

toffeetong 發表於 19-8-3 21:00
生活剛剛好就夠,不供名牌,高小前不提供零用錢,之後要錢只給少少,多用要做家務賺。
...

升中飛起父母有自己世界朋友
兩公婆去拍拖先豪洗平日一家人慳住洗

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sjnl43 發表於 19-8-3 20:20

而家發展到食生菓, 有品牌, 食車厘子要食日本金個款, 平果要惠Long 艾飛..:unkno ...

好似大陸咁...6個大人當D 細路鑲金咁...
返工辛苦, 唔返..

做下暑期工又驚..

搵張BUBBLE紙包住佢就冇錯啦

bopomofo2405    發表於 19-8-3 21:26

珍珠宮

我仔細個時已灌輸佢大個要搵錢養我
佢中五已同佢講讀大學就要自食其力,無錢俾佢,因為我話所有錢都俾曬佢補習。到升大學叫佢搵補習,學費借loan。不過有日佢好可憐咁同我講,佢話佢所有同學雖然有補習,但每月都有幾千蚊零用,咁又係幾可憐既,又要住hall,又要自己食,我咪每月俾l千佢當支助。佢而家有4、5份補習,另教一個課外活動班,真可以自食其力。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

超級特務 發表於 19-8-3 20:53
身教
同埋要扮冇錢(真係冇錢就扮都慳返)

有D父母唔會扮...自己都勁買野, 去旅行都一定BUSINESS......佢地覺得好平常架...

珍珠宮

good_pig 發表於 19-8-3 21:17
好似大陸咁...6個大人當D 細路鑲金咁...
返工辛苦, 唔返..

你估香港基層媽輸蝕, 蛋唔識煎,結婚先學電飯煲煲飯

居然好光榮話比人知, 覺得自己女好經貴

我識圍村妹妹, 明知留學要融合人地主流, 大地主個女都學煮飯

伯爵府

畀面勳章

loved 發表於 19-8-3 21:19
我仔細個時已灌輸佢大個要搵錢養我
佢中五已同佢講讀大學就要自食其力,無錢俾佢,因為我話所有錢 ...

當其他大學同學可以上莊、搞活動建立社交人脈時,你亞仔就要就跑5、6份兼職養自己,然後亞媽係背後拍手叫好,仲吼住亞仔將來份人工,不知所謂。
見過好多父母好緊張金錢既case , 通常都弄巧反掘,將來一個仙都唔比父母

APIGMA    發表於 19-8-3 22:30

珍珠宮

回覆樓主:

所以我同老公好多野都自己搞掂,順便同個女好似閒話家常咁,講下爸爸媽媽都係親力親為,從小貫輸~

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 cheechi 的帖子

我唔覺得大學人脈,上莊真係甘緊要,我讀大學時,全部無參與,一樣搵到食,完全無問題。我都係勁番兼職既人,反而返兼職有助我畢業後搵工

寶石宮

sjnl43 發表於 19-8-3 21:25
你估香港基層媽輸蝕, 蛋唔識煎,結婚先學電飯煲煲飯

居然好光榮話比人知, 覺得自己女好經貴

圍村女人...不嬲都係冇地位架啦..

屋企媽諗住可以阿女嫁個有錢人..

而家有錢女, 個個都學藍帶架啦...點解唔煮

伯爵府

除左錢銀德行都好緊要,唔想老來比佢打應該自細灌輸正確觀念

水晶宮

我知 ...

以上jm提議外、都真係命水問題、幾個兄弟姊妹一樣大、咪一樣成日有人呻其中一個唔生性

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

sjnl43 發表於 19-8-3 20:20

而家發展到食生菓, 有品牌, 食車厘子要食日本金個款, 平果要惠Long 艾飛..:unkno ...

我聽人講,唔係香印都唔比小朋友放入口

首頁
12345...6

尾頁

跳至