自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

畀面勳章

我同老公都係專業人士,八十後。老公月入10萬,我6萬,有個三歲半大仔同一個即將出世的細仔,平時我地返工有印傭姐姐湊,另外有兩層樓供緊,一層自住,一層租左比人。由於四大長老不缺錢,所以一直唔肯收我地家用,只須過時過節比大利是加每年family trip。

最近放大假多左時間在家,開始睇姐姐唔順眼,其實佢好錫我仔,只不過太縱容,一直追住佢餵飯,由佢丟到成屋玩具,仔發脾氣佢仲竟然同我仔道歉。而仔夜晚跟返我地食飯就可以好守規坐好自己食。如果遲D要姐姐一湊二,真係有D不敢想像。自己湊每日多左好多親子時間,我覺得無論語言定表達佢都進步左好多,情緒都穩定左好多。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我本身個人比較stressed,如果長時間自己湊,我怕我會崩潰,因為我仔都比較調皮,但我實在好希望可以多D參與佢成長。但係我份工⋯如果quit左幾年就會脫節,未必再有人請,都冇乜可能有返而家個人工。(而家每年大約加人工4k)。仔而家讀國際學校,小學會考返津貼學校/直資,但我地完全無打算催谷佢,佢的興趣班都係上社區中心幾十蚊堂,加放假帶佢去公園、郊遊等等,所以學習方面無用太多錢⋯

老公都建議我停工陪二個小朋友成長,但一諗到要放棄努力多年的事業,又有點兩難⋯各位可以比下意見嗎?

子爵府

6萬每年增長加4K真係好吸引。
如果係我, 我會set個日子俾自己,可能做到個大仔升小學時就唔做全職,轉PT。
喺呢兩年時間儲多啲錢,此終今、明兩年政局不穩,多個錢旁身會比較安心。

大宅

如果係我
會ftm到細仔返k1
始終規矩、品德係由父母自細培養起

男爵府

我都掙扎緊呢樣嘢。我依家第二胎放緊產假。我發覺就來5歲大仔依家好多野問,學嘢好快。工人好好但真係答唔到啊仔D問題。如果有媽媽或公公婆婆/爺爺麻麻向到會好好多,但係我地兩邊父母都唔向香港。所以我係唔係應該犧牲做FTM。我經濟/事業情況同你描述差唔多。我再多兩個星期就返工了。

水晶宮

畀面勳章

如果靠老公十萬可否支持開支?如果可以,去馬吧!俾個時限自己,let say一年,唔慣就重新搵工,相信一年不工作也不會太脫節丶人工不會差太遠吧

我做了ftm十年多,當年人工三萬幾,我當時覺得自己有本錢做ftm就去馬了

我無後悔

SIUBKT    發表於 19-8-7 20:10
bopomofo2405    發表於 19-8-7 16:04

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

你份工作有冇機會可以搵到Part time?

侯爵府

最緊要係老公份糧夠唔夠開支,唔夠嘅都唔洗諗啦,我覺得小朋友成長重要d,同埋俾工人湊寵壞哂,將來仲難教,呢d有錢都冇用
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

如果唔係好大經濟問題我會自己教返,至少跟到小學先出返黎做野!不過平時放工放假其實都可以盡教好,同姐姐講到明唔准追住餵飯同埋要佢自己執玩具

水晶宮

JM你人工唔低,呢個情況真係要睇下自己為咗小朋友肯付出幾多

好老實講,對女人黎講,事業同家庭好難2者兼顧,去到某個位,係需要選擇,要事業定要家庭

如果做FTM,無工人or你自己唔抵得悶就唔好諗啦

我相信你老公份人工應該可以應付你做FTM,但如果得返佢一個工作,佢個人壓力一定會大咗

講到尾,你地兩公婆,願意為小朋友犧牲幾多就係重點

子爵府

而家香港甘既經濟環境, 甘多不明朗因素, 會唔會睇多半年再諗?
你細仔都就黎出世, 放下產假諗清楚吧
老公搵十萬係唔少, 不過一個養5個兼供兩層樓, 都幾大負擔

侯爵府

2024年龍年勳章

依家環境,我唔會做ftm,一個人背後全家經濟,好大壓力

珍珠宮

十萬,大要讀國際學校,細的2-3年後又讀國際學校,供車供樓養工人點夠洗,真係旅行都唔駛去,少一個人做野就唔能夠有現在的生活水平,樣樣要慳住計住,一諗到呢點真係唔好制! 我覺得唔好唔做,過兩年再檢討

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

俾我就做,老公搵10萬慳慳地都夠用,香港地好多幾萬蚊一家4口

最重要既係,親子關係係無價,小朋友bb 既時間去左就唔會番番轉頭。小朋友一轉眼就大,任你幾多$都補償唔到

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

如果老公嗰份係鐵飯碗,會
私人公司,未必會,現在社會局勢黎緊好大機會有裁員潮/結業潮,高人工嗰批都幾危
或者你再計下萬一唔好彩兩公婆無左份工,積蓄夠頂幾耐家庭開支,先再決定

侯爵府

回覆樓主:

有條件一定揀ftm,無嘢珍貴得過陪伴自己仔女成長。錯過咗就喺錯過咗,返唔到轉頭架,唔好比自己後悔。

珍珠宮

去夫婦睇吓, 包你唔敢轉 ftm, 如果20 年後, 大家無左愛, 咁點呀

大宅

搵咁多, 我不會唔番工~我細個個陣爸媽都番工, 我又唔覺得佢地教我唔到~
除非你兩個要經常ot

珍珠宮

環保接龍勳章

averymom 發表於 19-8-7 14:25
我同老公都係專業人士,八十後。老公月入10萬,我6萬,有個三歲半大仔同一個即將出世的細仔,平時我地返工 ...

如果經濟唔係問題, 我會做ftm.

利申: 做左ftm 1x年

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果你老公果分夠, 我覺得可以FTM

首頁
12345...6

尾頁

跳至