論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

第一次請工人幫忙家務及煮食,有機會需要幫手湊new born
有d想靖菲傭,中意佢地乾淨d, 睇左其他post話印印用手大小便有點接受不到

但本身我英文麻麻, 聽就一半半聽得明佢地講咩 我講就簡易溝通個隻。

有冇經驗媽媽分享下? 菲傭會唔會因為我唔太識聽就蝦我還是請返印好?我既疑慮去左溝通個到

求意見,謝謝

珊瑚宮

有D香港菲廣東話好叻。好睇佢有否天份兼肯不肯學
玩具萬歲!

男爵府

ikokam 發表於 19-8-12 16:59
第一次請工人幫忙家務及煮食,有機會需要幫手湊new born
有d想靖菲傭,中意佢地乾淨d, 睇左其他post話印印用 ...

湊初生,溝通到有十個緊要。菲的確係乾淨啲通常agent 都介紹用黎湊初生。但你真係要「大」到佢地至得,唔好俾佢覺得你好蝦。

請印你都要make sure 佢係真係識講廣東話,可能要請返本地印。因為海外印可能係面試時背稿,結果中英都唔識。

珊瑚宮

本地印如湊过老人。多数廣東話好叻

但聞說本地菲印。無乜人肯湊初生

玩具萬歲!

珊瑚宮

海外印。中英都吾識

海外菲。亦未必好叻英文。有些是從深山来。只識yes mum. Sorry mum. 其他吾知你講乜
玩具萬歲!

男爵府

fitfish 發表於 19-8-12 19:18
海外印。中英都吾識

海外菲。亦未必好叻英文。有些是從深山来。只識yes mum. Sorry mum. 其他吾知你講乜 ...

認同

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

honeybid2 發表於 19-8-12 19:09
湊初生,溝通到有十個緊要。菲的確係乾淨啲通常agent 都介紹用黎湊初生。但你真係要「大」到佢地至得,唔 ...

如果我係每個月出糧比佢個個,我相信應該唔洗大佢都知要聽我話掛。
本地印我睇過video 好似讀對白甘,有d驚返到黎係扮識廣東話。 賓賓只係我英文深d都唔掂了,但比佢地好在驚扮識廣東話囉

珍珠宮

fitfish 發表於 19-8-12 19:18
海外印。中英都吾識

海外菲。亦未必好叻英文。有些是從深山来。只識yes mum. Sorry mum. 其他吾知你講乜 ...

我打算請完約菲,會否好一點?? 有出國同冇出國 哪個有優勢呢?

珍珠宮

fitfish 發表於 19-8-12 19:16
本地印如湊过老人。多数廣東話好叻

但聞說本地菲印。無乜人肯湊初生

我打算請完約菲,會否好一點?? 有出國同冇出國 哪個有優勢呢?

男爵府

ikokam 發表於 19-8-13 09:53
如果我係每個月出糧比佢個個,我相信應該唔洗大佢都知要聽我話掛。
本地印我睇過video 好似讀對白甘,有d驚 ...

如果我係每個月出糧比佢個個,我相信應該唔洗大佢都知要聽我話掛。—> 你太天真喇,菲公主好有主見的,做耐左又會恃熟賣熟,要成日大住佢提醒佢邊個先係老闆。我個菲算做得好好,但佢成日都想用啲菲律賓古法對我個B,一時又搽油一時又唔知想點,雖然佢出法點係好(佢好錫B),但都要睇實管實唔可自把自為當係佢自己個B咁。仲有無數小事,例如你可能想佢得閒既話見到奶樽就洗,佢就想儲埋一次先洗,你要出聲叫佢跟你嗰套。

大宅

honeybid2 發表於 19-8-13 10:33
如果我係每個月出糧比佢個個,我相信應該唔洗大佢都知要聽我話掛。—> 你太天真喇,菲公主好有主見的,做耐 ...

我個本身話未黎過香港,但她全完唔似,都係自把自為做野,佢想點就點,成日提佢都係咁,一定要望到實佢先會跟你個做法,我個人意見如果初生bb俾黎d人湊我唔會放心,信得過的工好難請。

珍珠宮

honeybid2 發表於 19-8-13 10:33
如果我係每個月出糧比佢個個,我相信應該唔洗大佢都知要聽我話掛。—> 你太天真喇,菲公主好有主見的,做耐 ...

明白,請問你是全英文叫佢做野定可以半中半英叫佢,佢明唔明??
如果買送 佢唔識中文會唔會比街市的人呃?佢地煮送味道可以嗎?學煮送快唔快?謝謝

珍珠宮

miffy128 發表於 19-8-13 11:28
我個本身話未黎過香港,但她全完唔似,都係自把自為做野,佢想點就點,成日提佢都係咁,一定要望到實佢先 ...

你的工人是完約還是海外菲/印呢? 如果中夾英溝通 佢地會否聽唔明?
那你會推介請完約本地菲還是 完約海外經驗菲?

珊瑚宮

好多老sea food 賓湊B B非常叻。但你未必遇到。有都未必市價
玩具萬歲!

珊瑚宮

工人真係好講天份。醒目的就算新手。好快上手兼語言天份叻。

講彩数
玩具萬歲!

珊瑚宮

好多亞賓D賓鄉下音英文ya ya woo

仲惨过佢吾識英文

最好見工見真人。一身臭孤味滿口爛牙口臭你就顛
玩具萬歲!

珊瑚宮

ikokam 發表於 19-8-13 09:53
本地印我睇過video 好似讀對白甘,有d驚 ...
咁天真呀你。
玩具萬歲!

男爵府

ikokam 發表於 19-8-13 11:30
明白,請問你是全英文叫佢做野定可以半中半英叫佢,佢明唔明??
如果買送 佢唔識中文會唔會比街市的人呃?佢 ...

我請海外菲,全英。我英文絕對叻過佢。
煮餸味道同學習能力其實就睇個人有冇興趣同天分煮食,同菲定印冇乜關係。
去街市買餸要睇得好緊,你自己要大概知價(所以要成日食住佢等佢知你唔係好呃/好蝦),佢地俾街市佬呃幾蚊(然後再打你斧頭幾蚊)你就要預左架喇,請人既代價。一係就受貴叫佢去超市買。我so far 好少叫菲傭去買餸,寧願叫佢喺屋企抱B。佢試過買西班牙黑毛豬排同我煲紅蘿蔔湯,好彩我睇到食埋啲豬肉,如果倒左就真係激心。買餸係要好多時間教,我自問未有心教呢部份住,寧願自己買,最多叫佢買蔬菜類。

珍珠宮

fitfish 發表於 19-8-13 11:44
好多亞賓D賓鄉下音英文ya ya woo

仲惨过佢吾識英文

明白,你指引左樣好重要既野。即係菲/印 都最好預同佢地溝通唔到了。
但好似冇乜AGENT公司會比你見真人, 有一間最多比video你望下。比你講完我都驚佢會成身臭味

珍珠宮

fitfish 發表於 19-8-13 11:45
咁天真呀你。

我以為佢地會 因為我第一次請工人,所以都唔係好知佢地心理

首頁

尾頁

跳至