1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請教咁多位媽媽,我想幫一歲多仔仔戒片,我應該教佢企喺度尿尿定係坐?點樣教佢尿尿要企poopoo要坐?

別墅

EudyptulaMinor 發表於 19-8-22 11:23
請教咁多位媽媽,我想幫一歲多仔仔戒片,我應該教佢企喺度尿尿定係坐?點樣教佢尿尿要企poopoo要坐?
...

點解要甘快幫佢戒呀?其實我真係覺得吾需要太心急,小朋友係會自動戒,因為試過幾次佢急尿會不自覺地捉住jj .跟住我就會問佢或直接帶佢去廁所,慢慢地成功左一次,當然亦試過懶過尿,但懶完一次就無再懶啦。佢會自動話去vv果啲啦。慢慢地佢好快就戒左,月尾就3歲啦,佢已經戒左夜片嚕

好多時小朋友友試得同你講想去痾大大既話,甘你再開始幫佢戒片片

LFYL    發表於 19-9-10 15:12

水晶宮

EudyptulaMinor 發表於 19-8-22 11:23
...

點解會想佢而家戒?佢識得向你表達有便意嗎?

水晶宮

Are you sure baby is ready at this age?

子爵府

回覆樓主:

如果你係ftm,可以試下日頭唔著片,睇佢識唔識同你表達想屙,但你要有心理準備佢會周圍屙,你要清潔無數次

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

Honkar 發表於 19-8-25 21:37
回覆 pigpiglamlam 的帖子

我都試過唔比我囡著片,四圍屙,但佢忍住唔去,係甘喊,要著片先屙尿,我投降了 ...

就係囉,所以佢未ready就算用咩辦法都唔會成功,又辛苦自己,順其自然啦

LFYL    發表於 19-9-10 15:12

男爵府

吳空 發表於 19-8-24 09:46
點解要甘快幫佢戒呀?其實我真係覺得吾需要太心急,小朋友係會自動戒,因為試過幾次佢急尿會不自覺地捉住j ...

主要係我仲有個3歲半大女,大女因為見細佬著片,佢都唔想戒片,大女戒左日片未戒夜片,所以我想俾大女知細佬都開始戒片啦,等家姐自願去戒片。我唔勉強細佬要即刻就戒片成功,既然細佬已經識行識走,我就想不如早d開始戒。

男爵府

其實未講到野好難表達,已經說話叻?

大宅

我囡囡都就2歲,我就順其自然咁幫佢戒,佢本身識去廁所開大嘅,前排有時會著住片拖我地去廁所小便,所以先試下戒。
因為我陀住第二胎,我同佢講就兩歲大個女,片片不如留俾bb 著,佢話好,所以我日頭就幫佢著底褲仔,暫時一日去到幾次廁所,亦有賴幾次,但佢識表達自己急急,只係大叫急急時已經賴咗。所以平常心。

男爵府

咁細個佢又未識表達,生理上又未ready,其實佢ready好就好快戒到,我仔都係兩歲幾先俾佢試,幾日己經識得自己去小便同大便,知道小便係企,大便係坐

LFYL    發表於 19-9-10 15:15

男爵府

EudyptulaMinor 發表於 19-8-26 04:03
主要係我仲有個3歲半大女,大女因為見細佬著片,佢都唔想戒片,大女戒左日片未戒夜片,所以我想俾大女知細 ...

咁我覺得你應該同佢講解清楚點解細佬仲要著片,點解佢要戒片,講到佢明為止

別墅

...

一歲多真係太細個喎 不過d長輩都會教 時不時同小朋友坐厠所等佢地習慣一下 唔好驚先

LFYL    發表於 19-9-10 15:15

複式洋房

...

我仔在1歲4個月左右開始幫佢慢慢戒。上午除片片1-2小時,慢慢加長時間。現在1歲7個月,上兩星期開始才成功每次自己去痾Vv, 但也會有幾次痾濕。在potty大便也這幾天成功了。雖然話歲幾戒片好像好早,但我覺得主要視乎小朋友的表達能力。除了片,佢有表達有便意,其實已經距離戒到片不遠了。

男爵府

catmint11 發表於 19-9-7 14:30
我仔在1歲4個月左右開始幫佢慢慢戒。上午除片片1-2小時,慢慢加長時間。現在1歲7個月,上兩星期開始才成功 ...

除片片即係俾佢著底褲?教佢痾vv係俾佢坐potty嗎?男仔坐低vv係唔係要幫佢㩒住唔好標出黎?定係教佢企? 我仔未識表達要痾,佢係痾左先俾我知佢想換片,係唔係要再遲d先幫佢戒?

子爵府

EudyptulaMinor 發表於 19-9-9 20:41
除片片即係俾佢著底褲?教佢痾vv係俾佢坐potty嗎?男仔坐低vv係唔係要幫佢㩒住唔好標出黎?定係教佢企? ...

我仔呢排戒緊片,教vv我係教企ga,因為佢返學用廁兜。
未識表達唔緊要,你隔一兩個鐘同佢去廁所,就算屙唔到坐下都好,習慣就成自然,可以試下唔著片,著戒片褲/底褲方便除褲去廁所。
我覺得去廁所好過用potty,因為遲早都要去廁所不如早d習慣,尤其男仔要分企同坐。

大宅

EudyptulaMinor 發表於 19-9-9 20:41
除片片即係俾佢著底褲?教佢痾vv係俾佢坐potty嗎?男仔坐低vv係唔係要幫佢㩒住唔好標出黎?定係教佢企? ...

順其自然吧,每個人的進度都有快慢,小朋友自然會戒片,這是本能,我3個小朋友了
何必要將BB走入自己的時間表內,成為怪獸家長

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

whomen 發表於 19-9-10 01:19

順其自然吧,每個人的進度都有快慢,小朋友自然會戒片,這是 ...
有D媽媽以BB快過人地BB做到XXX為榮...
自己食野, 食大人野, 睇書, ABC, 數數字, 行路
快D就覺得叻

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至