1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友21個月了,有自閉症傾向,仲未識講野同太識聽指令,剛剛入紙排E位,亦都開始做緊私人綜合訓練。
由於小朋友係細B,我打算比佢做大B,想試下今年in明年讀N班。於是我打去學校試探下收唔收有需要幫助既小朋友,結果暗示唔收。
想問有冇過來既家長分亨經驗點幫小朋友搵學校架?有冇坦白同學校講等問題⋯⋯
因為真係好擔心冇人收😢

最後有咩辨法令佢可以肯講野, 佢一個單字都仲未有😔

大宅

Melody19 發表於 19-9-3 12:36
小朋友21個月了,有自閉症傾向,仲未識講野同太識聽指令,剛剛入紙排E位,亦都開始做緊私人綜合訓練。
由於小朋 ...

我仔仔都有懷疑自閉譜系,岩岩排到兼收位讀n!你仔除左吾講野仲有咩徴狀?

複式洋房

回覆 Fiona.wong 的帖子

你小朋友幾大?幾時發現架?點解咁快可以排到既?我想了解下。我小朋友叫名唔應,鐘意轉既野同玩車轆,最近密左用腳尖行路。

大宅

Melody19 發表於 19-9-3 16:52
回覆 Fiona.wong 的帖子

你小朋友幾大?幾時發現架?點解咁快可以排到既?我想了解下。我小朋友叫名唔應,鐘 ...

依家岩岩2歳!歲半果陣去左協康做評估,心理學家話懷疑自譜,寫信比社署排i&e位!

男爵府

由於小朋 ...

你去教育王國個邊問下,可能會多d人比到意見你
我之前都有搵過d資料,想小朋友有進步,一定要上密集班,同埋搵言語治療,另外睇後小朋友既程度,如果係好輕微既自閉問題,可以試下番有支援既普通幼稚園
每日同佢講圖書,重覆教佢幾個簡單既生字先,例如媽媽,爸爸,喵,波,奶,餅,飯呢類常接觸既東西, 不厭其煩咁每日重複教
最緊要係出面上堂,學到啲技巧係屋企再同佢練習先會有進步

複式洋房

回覆 kissapplegirl 的帖子

謝謝你寶貴意見。因為之前好少睇討論區既野(唔係好識用),所以都唔知自己post錯左區域,謝謝提醒。

複式洋房

由於小朋 ...
可以PM私人综合訓練,大約幾錢?

男爵府

回覆樓主:

有普通幼稚園入面會有專業牌照顧依類學生既老師,因為我以前細佬都係自閉同正常剛剛責界,因為之前我細佬讀普通冇依類教師既學校,但學校老師會唔了解依類學生會忽略咗佢哋,又覺得佢哋會唔聽話,所以我細佬讀咗一個學期就轉左學校
同埋依類小朋友唔會望住人講野,會較專注自己做緊既野,所以同佢講野時用手捉住佢面望住自己,講野時口形要誇張d比佢望到你口形

大宅

由於小朋 ...

私幼收大b 但未必有特殊服務比小朋友
相反,普通學校多數有學卷果啲會有服務提供,多由機構提供例如明愛、tung wah、小童群益會、仁愛etc.

大宅

盡快去私家做評估,幾千蚊,拎份報告去排隊,因為等政府做評估就浪費好多時間

複式洋房

回覆 didi1997 的帖子

其實都係間間排下,我報協康,耀能等大機購收費就500-700,由特殊幼兒老師上課

複式洋房

謝謝各位意見,e家煩緊排E位定l位好,因為E位我可以同佢一齊上,咁可以幫佢家居訓練,但又怕靠佢自己,根本本冇學校收。I位就確保有學校收,但家長又冇得跟,所以好矛盾😔

複式洋房

Melody19 發表於 19-9-24 23:18

其實都係間間排下,我報協康,耀能等大機購收費就500-700,由特殊幼兒老師上課
唔該晒

禁止訪問

複式洋房

peppapig_1121 發表於 19-9-25 13:35

返學之前要做檢查,評估佢嘅情況,順便了解買性格、長短處呀。可以試下基因檢測 ...

我BB19個月大,唔識講嘢,冇互動,唔識聽指令,而家協康交咗表等評估,但未有時間,好擔心,基因檢測係大人定BB,邊度做?

禁止訪問

大宅

Melody19 發表於 19-9-24 23:25
謝謝各位意見,e家煩緊排E位定l位好,因為E位我可以同佢一齊上,咁可以幫佢家居訓練,但又怕靠佢自己,根本 ...

其實如果佢屋企唯一嘅朋友,你又有時間,我會選擇自己帶佢去訓練,E位嗰啲訓練有系統同埋針對性好多,I位其實只不過係部份課堂時間小班教學,老師容易d關顧有需要嘅小朋友,但係唔夠針對性,同埋都好睇嗰間學校個老師有幾專業同埋有耐性,如果出去做訓練,你返到屋企都可以用同樣嘅方法去做,效果應該會好

複式洋房

回覆 tovibb 的帖子

其實佢既情況,恐怕佢in都未必有學校收,最擔心冇書讀....唉....

大宅

Melody19 發表於 19-9-26 14:46
回覆 tovibb 的帖子

其實佢既情況,恐怕佢in都未必有學校收,最擔心冇書讀....唉....

其實除非係私校,津貼學校唔會冇書讀,到最後真係冇學位,教育局都會幫你搵間幼稚園俾佢讀,媽媽唔使咁擔心住先啦,同埋可能佢訓練左之後會有進步呢,呢個階段小朋友嘅進步可以超出想像,媽媽要對自己同小朋友有信心啊

洋房

回覆 Melody19 的帖子

你既私人綜合訓練同密集班有咩唔同架?

首頁

尾頁

跳至