論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我工人來港1個多月做野麻麻, 話佢知我想點做,佢駁我"i know"。煮野食, 同我落雞粉, 之後我叫佢跟我媽工人學煮飯, 佢又駁我"i know how to cook"。我回佢" i want my style".
初初學洗奶樽唔乾淨, 教佢洗一次, 佢唔跟我果套, 又再教, 佢黑我臉。湊BB 無心機, 成個木頭。我放工返屋企見到BB 無晒笑容, 我好唔開心。
我個女之前試過尿道炎, 所以要好小心清潔BB的私處。我教佢如何清潔BB私處,佢成日將塊抹完私處的綿花放在我個女的私處對摺。 好火, 叫佢唔可以咁做, 重覆又重覆, 依然無改善。

我工人要求多多, 又懶, 踢一踢先做下。 我工人仲同我媽咪的工人講, 係我屋企做野好辛苦。 要我請兩個工人先可以做得晒D野。我屋企得老公同我& BB。 又話以前僱主比佢瞓係太太張床同BB瞓, 先生送部iphone 7 比佢喎!

我兩公婆成日為咗佢, 成日argue. 我心情好差。

我返工唔得閒教佢, 叫個工人姐姐去我媽媽度照顧BB, 有人望住我放心點。如果以家炒佢, 我老公驚比佢告。 好煩惱

子爵府

回覆 miumiudada 的帖子

你驚佢告你,你安排佢唔係合約地址度照顧小朋友?

子爵府

呢個工人唔留得,但目前你需要佢照顧bb,可以暗地請另一位工人再解僱佢?

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 19-9-25 12:32
回覆 miumiudada 的帖子

你驚佢告你,你安排佢唔係合約地址度照顧小朋友?

複式洋房

CCHINGC 發表於 19-9-25 12:58
呢個工人唔留得,但目前你需要佢照顧bb,可以暗地請另一位工人再解僱佢? ...

會呀

子爵府

miumiudada 發表於 19-9-25 11:35
我工人來港1個多月做野麻麻, 話佢知我想點做,佢駁我"i know"。煮野食, 同我落雞粉, 之後我叫佢跟我媽工人學 ...

你係叫工人带個BB 去婆婆屋企探婆婆,俾婆婆見吓BB, BB 係婆婆屋企只係照顧BB, 冇做婆婆屋企的家務
你媽自己都有工人,
佢可以點告你?
之前僱主咁好,做乜唔做?叫佢返舊僱主屋企,睇吓人哋要唔要佢?!
唔使驚,一於炒!

複式洋房

回覆 細姐姐 的帖子

我留BB在我媽咪度住, 唔想BB成日長途拔踄走來走去

子爵府

miumiudada 發表於 19-9-25 14:12
回覆 細姐姐 的帖子

我留BB在我媽咪度住, 唔想BB成日長途拔踄走來走去

工人係埋你媽媽屋企瞓?

如果係咁,工人就多D 籌碼玩你,你唯有逼佢自己辭工

複式洋房

回覆 細姐姐 的帖子

工人不在我媽咪度住

子爵府

miumiudada 發表於 19-9-25 14:32
回覆 細姐姐 的帖子

工人不在我媽咪度住

如果係咁,又唔使咁驚佢告你

你叫工人去睇吓BB, 照僱BB係合约入面有㗎嘛!

你工人都係冇乜用,逼佢自己走,俾D hard time 佢
你BB 係你媽屋企過夜,佢份工其實好好做,你媽係幫緊佢,每日過去你媽屋企,又可出吓街,好似返工放工咁,咁都唔知足,留嚟冇用

大宅

細姐姐 發表於 19-9-25 14:37
如果係咁,又唔使咁驚佢告你

你叫工人去睇吓BB, 照僱BB係合约入面有㗎嘛!

你問佢想唔想做囉,唔想做返前顧主到做睇佢點答你。
工人帶bb去婆婆到係一個工作喎。

複式洋房

回覆 細姐姐 的帖子

入境dept 話如果工作唔同合約地址一樣是不可以, 有GREY地帶 eg 探婆婆另計

大宅

miumiudada 發表於 19-9-25 11:35
我工人來港1個多月做野麻麻, 話佢知我想點做,佢駁我"i know"。煮野食, 同我落雞粉, 之後我叫佢跟我媽工人學 ...

唔好留佢,搵d機會俾警告佢,你而家開始㨂定新姐姐,同agent講聲你會炒佢,開始俾1次2次3次警告佢,佢都知不能留了,直接去到last day叫agent上嚟屋企睇住佢執野,我就係咁做.....

複式洋房

姐姐起你媽媽屋企除左湊bb仲有無做其他家務先?
我覺得咁簡單洗奶樽都求奇, 快手換過另一個好d
無心做 影響到bb可大可小

複式洋房

ITOEN 發表於 19-9-25 18:04
姐姐起你媽媽屋企除左湊bb仲有無做其他家務先?
我覺得咁簡單洗奶樽都求奇, 快手換過另一個好d
無心做 影 ...

本身媽咪有工人,我工人只服待我同BB,例如清潔我房,就沒有

複式洋房

easyahk 發表於 19-9-25 17:46
唔好留佢,搵d機會俾警告佢,你而家開始㨂定新姐姐,同agent講聲你會炒佢,開始俾1次2次3次警告佢,佢都知 ...

你的case同我一樣?

大宅

miumiudada 發表於 19-9-25 18:08
你的case同我一樣?

咁上下囉.....三個月前炒咗個印傭,你可以睇返我之前嗰post,我同agent定咗個日子,然後agent搵翻譯上嚟簽晒所有文件,睇住佢執野直接走,我完全冇補錢俾佢,我前後都俾咗10個8個警告佢,所以佢走都好似好理所當然.....之後係點.....佢已經有其他僱主請咗了,因為呢個印傭send WhatsApp俾我話比我知佢而家做得好開心喎⋯⋯

複式洋房

easyahk 發表於 19-9-25 18:14
咁上下囉.....三個月前炒咗個印傭,你可以睇返我之前嗰post,我同agent定咗個日子,然後agent搵翻譯上嚟簽 ...

但你無叫你個工人去婆婆屋企睇BB

複式洋房

easyahk 發表於 19-9-25 18:14
咁上下囉.....三個月前炒咗個印傭,你可以睇返我之前嗰post,我同agent定咗個日子,然後agent搵翻譯上嚟簽 ...

我怎樣可以找到你的post

大宅

睇完真的感同身受,我在bb 3個月大就掃把走佢。講真, 生完BB個人心身力疲, 仲要返工, 仲要工人幫唔到手, 駁咀黑面, 我寧可無工人自己做。

不過千萬唔好因為個工人同老公嘈,絕對唔值得。你媽媽家有裝cam? 自己家有裝? 現在開始找定新姐姐, 免得一時火遮眼炒左無人代替。記錄底工人的衰野, 有証有據, 可即炒不用賠。Gd luck

首頁

尾頁

跳至