時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

正常香港人,我地不必再為下一代著想, 因為我地所想,並非佢地所想,而且唔值得。
唔好再同我唔好用飲管。燒垃圾桶,燒水馬,印文宣單張,banner,呢啲係咩,仲同我講環保!你啲環保團體唔好再响街上叫我捐款支持你,仲話要垃圾徴費!一陣又話要走膠!嘥鬼氣!算把啦!

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-10-3 13:24

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

琥珀宮

minniemouse 發表於 19-10-3 13:03
正常香港人,我地不必再為下一代著想, 因為我地所想,並非佢地所想,而且唔值得。
唔好再同我唔好用飲管。 ...

唔好擺人上枱!

你自己唔想為環保盡一分力係你既事,無人迫你。

伯爵府

開心吸收勳章

ET.UFO 發表於 19-10-3 13:06
隨心啦,唔喜環保就唔好迫自己囉。

「法律賦予香港警察的權力只是執法,而不是判罪,更不是施行刑罰,何況 ...

不可以隨心,比起環保守法是好重要的。

法律給予示威遊行自由,不是比人破壞其他人財產,打不同意見的人,阻路,破壞公物,更加不可以 襲警。

珍珠宮

2024年龍年勳章

「法律賦予香港警察的權力只是執法,而不是判罪,更不是施行刑罰,何況 ...

應同,當警察執法時,遇上拒捕,反抗或者襲擊,就應該用適當武力,開槍就係其中一種。
Minniemouse:-P

子爵府

好媽媽勳章

也都無一項有講警察要受暴力對待,咁暴徒又做

侯爵府

警務人員可在下述情况使用槍械:

(1)保護任何人,包括自己,以免性命受到危害或身體受到嚴重損傷;

(2)有理由相信某人剛犯上嚴重及暴力之罪行而須加以拘捕及/或干犯該等罪行之疑犯企圖拒捕;

(3)平息騷動或暴亂。

警察太克制,要使用相應的武力去平亂,香港警察加油!

我都覺得環團唔知去晒邊,平時一把遮可以用好耐,而家都唔知整爛咗幾多把遮,個啲豬咀濾心又唔知用咗幾多,磚頭鐵馬欄桿爛晒,港鐵站又打爛晒.....真係好浪費

一路破壞港鐵,一路又鬧港鐵停駛,就係知暴徒攪事先停晒,唔想地方及設施整爛晒,點知有消防員幫手撬閘放暴徒走,警察孭住裝備跑餐死,點知俾另一個紀律部隊消防放走咗

佢地整爛咁多嘢,不單止要納稅人埋單,重要堆填區消化呢堆垃圾,其實直接堆晒啲害虫重好
8-)

子爵府

minniemouse 發表於 19-10-3 13:03
唔好再同我唔好用飲管。 ...

環保係自己份內事,唔係為下一代去做,自己做好自己就足夠。

Snowman@HK    發表於 19-10-3 17:46

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

minniemouse 發表於 19-10-3 13:14
應同,當警察執法時,遇上拒捕,反抗或者襲擊,就應該用適當武力,開槍就係其中一種。
...

講得好

琥珀宮

回覆樓主:

我唔會理人,有時環保矯枉過正,d人節日包禮物嗰d包裝,仲有節日佈置嗰d一次性裝飾夠唔環保啦,有d jm post上嚟咪又係個個話好靚呀好有氣氛咁,根本選擇性環保,唔好買著唔哂的衫季季追潮流放到一屋都係最後又係捐呀掉呀咁仲唔環保啦,用手食嘢最環保添但大部分人唔會因為係正常使用應用則用

侯爵府

GreenLam 發表於 19-10-3 13:16
也都無一項有講警察要受暴力對待,咁暴徒又做

有黃人朋友同我講,政府要釋出善意,孩子先會願意對話
點釋出善意?
黃人話警察唔好帶武器出更,黃人覺得警察無胡椒、警棍、槍、水炮車etc,就會願意對話

暴徒帶埋武器出來,叫警察乜都唔准帶,輸打贏要?定係想集體殺警

佢地呢個理論我都唔係第一次聽

另外有個黃親戚開食店,佢見人地舖俾人破壞無生意,佢就fb風涼話,「死物來啫,有乜咁可惜?」
如果係佢間店俾暴徒拆又點呢?重可唔可以咁風涼?

8-)

男爵府

好媽媽勳章

minniemouse 發表於 19-10-3 13:14
...

絕對認同
●▽●●0●●﹏●●︿●

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

尾國國旗都唔尊重,點ask for help

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

wai4919 發表於 19-10-3 13:14
不可以隨心,比起環保守法是好重要的。

法律給予示威遊行自由,不是比人破壞其他人財產,打不同意見的人 ...

法律給予示威遊行自由,不是比人破壞其他人財產,打不同意見的人,阻路,破壞公物,更加不可以 襲警。

講得好

rolandbb    發表於 19-10-3 14:04
SIRIABABY    發表於 19-10-3 13:43

子爵府

環保是為全人類的,香港這一批佔全球年輕人的比重有多少?無論香港或外地,還有很多有心建設社會和愛護地球的年輕人的。

子爵府

始終仲有正常下一代,佢哋面對班癲人冇受污染已經好叻好勇敢,佢哋唔係多數我們更加要為佢哋著想

珍珠宮

2024年龍年勳章

木土土 發表於 19-10-3 13:12
唔好擺人上枱!

你自己唔想為環保盡一分力係你既事,無人迫你。

我無擺「人」上枱!果啲只係~曱甴~!

edunpx    發表於 19-10-3 14:20

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

一個冇裝備警察係新城市俾暴徒圍毆到危殆,幾十個暴徒圍毆到警察血流披面,斷手指,呢D就得?? 有D人眼盲心盲

珍珠宮

2024年龍年勳章

二小姐 發表於 19-10-3 13:28
有黃人朋友同我講,政府要釋出善意,孩子先會願意對話
點釋出善意?
黃人話警察唔好帶武器出更,黃人覺得 ...

講咁多,叫班曱甴除口罩,除頭盔先講啦!

首頁

尾頁

跳至