自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

以前有一個己婚男同事 , 姑寒到好緊要 , 食 lunch 只會去果一兩間食 , 貪佢平 , 而且成日痴同事野食 , 著既衫係超平超舊 , 我估佢起碼 6 萬人工 , 我知佢無住屋既負擔 , 佢仲有好多姑寒例子, 全部同事都話佢姑寒 ....

我心諗如果自己 c6 係咁 , 大家生活會點

有無 jm 既 c6 係好姑寒 , 有無摩擦

瑪瑙宮

大廚勳章

hebesiu 發表於 19-10-6 12:21
以前有一個己婚男同事 , 姑寒到好緊要 , 食 lunch 只會去果一兩間食 , 貪佢平 , 而且成日痴同事野食 , 著 ...

或者人哋係孤寒自己錫老婆呢。。。有啲人啲錢用晒係家庭自己對自己好刻薄

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珊瑚宮

男人孤寒比較肉酸 會唔會佢啲錢畀晒老婆 所以佢咁慳

男爵府

開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

seaheart88 發表於 19-10-6 12:23
或者人哋係孤寒自己錫老婆呢。。。有啲人啲錢用晒係家庭自己對自己好刻薄

認同!我識得個人每日只帶$50出街,銀包有後備$200,但永遠都唔用。佢每個月人工全部上繳俾老婆,完全無反抗

侯爵府

以前有一個己婚男同事 , 姑寒到好緊要 , 食 lunch 只會去果一兩間食 , 貪佢平 , 而且成日痴同事野食 , 著 ...

我老公對外好姑寒,好少買野俾自己,causual wear著黎著去都係果幾件,唔爛都唔買新,但一家人旅行同對老婆同小朋友就好捨得

wcpcelia    發表於 19-10-6 18:53

男爵府

咁佢孤寒自己又冇咩問題,都係個人消費模式

大宅

回覆樓主:

姑寒自己唔緊要,最重要系咪貪旁人便宜。

瑪瑙宮

大廚勳章

bbkg123 發表於 19-10-6 12:28
認同!我識得個人每日只帶$50出街,銀包有後備$200,但永遠都唔用。佢每個月人工全部上繳俾老婆,完全無反 ...

因為我都識得呢類嘅男人。。。自己可以好慳。。但係對屋企人好好

我老公都係其中一個因為佢搵得唔多。。所以佢平日午餐好慳。。但係我哋出去食飯或者買嘢俾阿婆阿媽就好捨得洗錢。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

我識個男人都叫月揾十萬人工,但就好慳。但原來佢勁錫老婆,十萬八萬一個袋,去旅行一定坐商務從來無手軟。

大宅

識得個人兩層full paid 樓。搵十萬一個月。但嫌翠華太興貴 只會食最平既茶餐廳

買野俾自己 錶 電話好捨得 但就永遠俾二手電話個老婆用 買手袋送俾老婆會問老婆羅返份錢

老婆開始冇做野 就叫老婆問娘家羅錢用

不過甘個老婆覺得okay 就得啦

子爵府

回覆樓主:

我c6絕少買正價野,特價都話要再得佢減多啲,我話再減唔輪到你,會賣晒,佢話咁唔買仲慳返
食野食來食去果幾間,因為平,食到我悶真係會發皮四
但買野比阿囡佢從冇托手踭,講句咁貴呀?就去比錢

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我老公唔孤寒,太過捨得買嘢、食嘢,反而我同佢會因為咁而有意見

翡翠宮

bbkg123 發表於 19-10-6 12:28
認同!我識得個人每日只帶$50出街,銀包有後備$200,但永遠都唔用。佢每個月人工全部上繳俾老婆,完全無反 ...

佢老婆好幸福

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

孤寒, 但總好過洗腳唔抹腳的丈夫, 更令老婆擔心.

佢去同親友同事食飯就幾貴都得
(要面子),
但得我一家三口時,
一週出街食一餐晚餐都係太奢侈,
要兩週才一次,多數係茶記或小餐室.
但久唔久我有堅持食餐勁的.

衣著鞋袜背包手袋手錶, 全家都係以實用為主, 唔會追求名牌或時尚.

PS. 太興同翠華真係唔值咁貴

琥珀宮

畀面勳章

seaheart88 發表於 19-10-6 12:23

我前老闆就係咁,姑寒人姑寒自己,同老婆食一餐成千蚊,個女補習成千蚊一堂

珍珠宮

已婚同事對外人大方都唔係好事,
會有好多妹妹仔痴埋去

子爵府

回覆樓主:

我先生對自己好孤寒。lunch又平又好食既。就日日去食。日日返工放工。好小買野。
但對我同小朋友就好手鬆。只要我哋鍾意。需要既。未去買。

翡翠宮

回覆樓主:

老婆話我對内對外都係絕頂孤寒 ,但佢都係好孤寒。

大宅

回覆樓主:

我老公孤寒到出汁

男爵府

我老公啲衫都好殘,但我買衫每次過千都話唔夠我著,佢平時返工食野好是旦,飽就算,但同我出去食只係會理好唔好食,我想唔想食,唔會睇價錢,佢成日話(我唔慳啲駛,邊有多啲錢比老婆駛)

首頁

尾頁

跳至