時政擂台

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

看著而家香港,難免不為子女未來擔憂。
想帶小朋友去深圳讀書,等佢地可以專注於學習,不受政治影響,不會因立場不同而被欺凌,不會被黃教師洗腦,不會日日開電視就見到市民頭破血流,見到黑衣人周圍放火。
見教育局網站話深圳呢幾間喺港人學校,唔知bk jm有冇聽過,質素如何?學風如何?
先生亦都多數時間喺大陸做也,一個禮拜得兩日返香港,而家小朋友k2。
一個憂慮的媽媽……

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-10-9 15:26

水晶宮

國際學校就好,
本地真係諗清楚, 文化, 課程都唔同.

有同事個仔係深圳讀過, 仍然需要送禮, 可加分,
佢地無私癮, 開群組,老師會SEND 相去群組,
即老師教教下都可以拎手機出黎影相,
仲會放係朋友圈分享.
老師會微信報告你小朋友學校的事,

仲有,我有親戚係廣州讀小學, 我同佢個女同樣一年級,
佢地除左英文, 數學同中文都好深,
集作好密集, 唔似香港D 作業有彩印,有圖畫,仲有, 中文佢地要學拼音的, 要背
見過佢地D 習作, 之後覺得我女既小一好易

大陸讀書一D 都唔EASY
佢地都好谷.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

你了解左未?
佢哋幼稚園只有全日,放學仲有興趣班忙到晚上八九點先可以休息,國際學校好貴,津貼好難入,過時過節要送紅包。
而且佢地考好既大學,竟爭大過香港,小朋友中文底子如果?如果一般,可能會好難適應。

男爵府

軒旻媽咪 發表於 19-10-9 11:10
想帶小朋友去深圳讀書,等佢地可以專注於學習,不受政 ...

大陸資訊封鎖
你見到聽到既相信都係好
好希望大陸學校真係有教無類
唔好因為家長擦鞋送禮就照顧多啲
冇著數既話之你考第尾

所以好讚成相信祖國好的上去讀書

我寧願小朋友正反兩面都聽
自己有獨立思考
可以有空間去討論

因為我真係同我仔女講
大人爸媽老師都會做錯事
唔會大人講既野就啱哂
你覺得唔合理
拎出嚟討論
但有啲大人係‘我講既就啱,小朋友必定係錯’
唔肯聆聽小朋友內心世界
咁既教育冇意思

我絕對唔會比小朋友係食左有害既野落肚
出聲反而比人告比人拉既世界生活的!

蛋糕吖    發表於 19-10-9 16:27
google_hi    發表於 19-10-9 14:48

民房

我早兩年都有考慮過,因自己都太太都係香港深圳兩邊住
但內地朋友一致話「我地千辛萬苦都想去香港讀,你地點解咁傻?」

情願香港讀左先
認真,國內高考壓力比香港DSE仲大....

蛋皇哥0127    發表於 19-10-9 13:09

男爵府

支持,快啲返去唔送了

etcwendy    發表於 19-10-9 16:26
husky1206    發表於 19-10-9 13:40
kayanpon    發表於 19-10-9 13:30

珍珠宮

k2太細
大小小先唸

wcpcelia    發表於 19-10-9 11:47

子爵府

我有兩個舊同事係國內來的,一個高中畢業去英國留學,一個來香港。

佢哋嘅英文都好勁,講緊高中畢業時,ielts一個7分,一個8分。

大陸的英文唔一定差

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

tai_sui_lai 發表於 19-10-9 11:27
大陸資訊封鎖
你見到聽到既相信都係好
好希望大陸學校真係有教無類

但宜家香港既學生唔係拎出黎討論
係老師教到D學生一言堂
對不同意見既人就打
商戶就破壞
老師就禁錮
香港教育係品德上嚴重出現咗問題!!!

bull2015    發表於 19-10-9 17:05

象牙宮

2024年龍年勳章

北大附中係大陸名校,北京果間超難入。

深圳分校,就唔知啦。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

呢d時間,做父母有憂慮,好正常。人人都話香港立立亂,不過現在還不是最差的時候。

我讚成如果自己都接受唔到香港人現在所爭取既,返內地去讀,搵一個平靜既環境,忘記紛擾,其實冇壞。

人一定要活係同自己價值觀一樣的地方,才會開心。有d北韓人你比佢都唔想去南韓,冇所謂架,咪留係北韓囉,自己開心就可以。無需與人爭吵,總之,冷暖自知就好,自己既感覺,亦唔需要人認同。

而且,國家咁好,科技又先進,人又有教養,對某d人黎講點都好過現在既香港。

但我一定留係香港,那裡都唔會去,因為我是香港人。

raro    發表於 19-10-9 14:28
蛋皇哥0127    發表於 19-10-9 13:10

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

中年老爸 發表於 19-10-9 11:28
我早兩年都有考慮過,因自己都太太都係香港深圳兩邊住
但內地朋友一致話「我地千辛萬苦都想去香港讀,你地 ...

國內高考成績不理想
都可以入到學校既大學
好多英文比香港既大學生高幾班

侯爵府

問過內地朋友,內地國際學校英文水平較高,內地官校雖中數強但英文比香港弱,要取捨。國際既重中也重英,可考慮下,但學費不便宜,而且有些都好多人爭,可research下先。官校無戶籍唔知點計分入,等其他jm分享。如先生內地工作,小朋友去讀書,你們一起團聚好好呀。
https://kknews.cc/zh-hk/other/kaproo8.html

大宅

我同事香港人細個家庭問題無人照顧 小學三年級返左內地由親戚照顧讀書 最後上海財經大學畢業 返左黎香港照顧家人做野 處事做人也非常獨立 品格都很好 廣東話 國語流利 英文也不差 但國內競爭是大的 樓主可以慢慢考慮

蛋糕吖    發表於 19-10-9 16:30

子爵府

畀面勳章

prizem 發表於 19-10-9 11:22
好呀,大灣區好岩架,唔怕返唔到黎就去讀啦

香港都係大灣區之一,你又唔怕既??

伯爵府

親屬在偏遠地區讀中學, 一級10班, 每班50人, 考到級10以內, 每年紅包都要5000人民幣, 老師會在群組唱數

大宅

李露眉 發表於 19-10-9 11:18
國際學校就好,
本地真係諗清楚, 文化, 課程都唔同.

多謝你的回復,仍然有送禮?你同事個仔讀的喺民辦學校?定公立學校?聽你講完我真喺要好好考慮下,我都唔想學校太谷,小朋友辛苦,thanks!

大宅

我個人覺得係香港讀完中學,再返回國內讀大學,不嘗是另一選擇(小朋友出路可以闊啲)。
始終小朋友成長的價值觀大多數取決於自幼的家庭影響。呢方面要靠父母本身將「包容、關懷、尊重、誠信、諒解、感恩」之心,以身作則,父母是孩子人生道路的照明燈。

首頁
12345...10

尾頁

跳至