論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有一個4歲及2歲既小朋友, 姐姐黎左3個月了, 小朋友都唔跟佢, 甚至推開佢, 我都真係唔知點好, 叫佢多點同小朋友玩, 佢又哦完, 玩左幾下就走左去做清潔, 我都真係好無奈, 下下兩個係咁喊, 跳哂上我度, 姐姐埋佢, 佢地就推開佢, 細果個仲要打佢, 其實係咪正常既呢, 最離譜既係, 佢帶4歲果個返學, 佢係咁cry, 佢唔理, 我就帶住個細既係後面, 佢就係咁推佢走, 最後佢停低係因為同佢果D印印吹水, 理都絛理我仲喊緊果個, 我真係俾佢激到呢, 都唔知抄唔抄好, 佢係清潔乾淨呀, 但會駁咀, 不過真係無一個小朋友跟佢, 抄唔抄好呢??想聽下大家既意見, 佢再係咁, 我真係她辛苦, 飯又唔識煮, 叫佢準備D送, 又搞到一獲泡咁, 唉....

子爵府

之前有無請姐姐,如果有新舊姐姐之間有無重疊?其實幾時熟要睇外傭同小朋友能唔能夠玩埋一齊,透過玩去熟絡係最快,唔好一開始就照顧起居。

我剛請左新姐姐,唻左幾日,我囡囡都喜歡同佢玩,但舊姐姐會2星期後先回鄉,宜家係重疊期亦係適應期,由舊姐姐示範點煮飯同照顧小朋友。

大宅

回覆 CCHINGC 的帖子

其實已經交接左一個星期以上的了, 但佢完全都唔同小朋友玩, 佢自己本身都有小朋友, 我都真係唔明佢, 餵小朋友食飯, 見細果個難餵, 就扮哂野咁, 是但食左少少就算, 我再問, 佢扮聽唔明, 要佢做返, 佢都會, 不過就無小朋友要佢囉...

大宅

Chocoyy 發表於 19-10-9 14:08
回覆 CCHINGC 的帖子

其實已經交接左一個星期以上的了, 但佢完全都唔同小朋友玩, 佢自己本身都有小朋友, ...

我上一個的姐姐都係甘,我兩個小孩完全不跟她,我俾她帶兩個小朋友落公園玩,她自己坐在長櫈跟其他姐姐聊天,我個細B只有1.5歲由爬架跌下,擦傷了小腿。餵飯給細B也是很冇耐性。餵幾匙就話我細B飽了,不肯食。不過這是現在工人通病。同其他媽媽傾過,姐姐們餵飯都很求其。我上個工人都有小朋友,但她原來沒有湊過,她都是倚靠自己老公和媽媽湊。

子爵府

回覆 Chocoyy 的帖子

我之前的姐姐全部無交接…
一來就來,第一個姐姐帶大我女0-4, 雖然人係蠢, 但好比心機煮粥仔餵都餵得好有心機,又肯陪我女玩和睇書. 我女都跟佢, 可惜佢要回家唔肯再做.

第二個姐姐 (照顧我女4-6)呢個都超好, 又識紮靚頭髪, 又陪我小朋友睇英文書,仲教佢好多自理的事, 食野方面都好比心機…
我女第一天就跟佢.很可惜佢個個月借錢同埋試過偷錢, 搞到我忍佢忍到完約…

第三及第四個 (加埋都唔夠一年),都肯同阿女玩, 阿女間都會跟佢, 但第三個又話阿媽病,第四個話我家有鬼, 兩個都斷我約.

到依家第五個, 佢把話鍾意小朋友, 但其實口講係無用,D野騙唔到人騙唔到小朋友, 好彩我女已經7,唔洗佢餵. 佢根本唔會理我女, 我女放假都係自己一個玩,做功課, 練琴之類, 反正我女話姐姐好""無時間陪佢... 叫佢睇阿女一晚我出去, 就好似昨晚,MTR我坐巴士遲左半小時回家,
佢就WHATSAPP話我知佢搞唔掂, 然後就唔搞, 話之你. 以前個個姐姐都會出盡八寶, 想方法令我女完成任務, 呢個姐姐彩你都傻, 佢講完就當自己做左, 然後話我知佢搞唔掂….

以前我女唔聽話, 我炳阿女, 我好勞氣的時候, 以前的姐姐會過來安慰阿女, 幫我教阿女要講對唔著. 幫我帶開阿女, 等我有空間冷靜現在依個, 彩你都傻,佢有佢休息, 無佢的事一樣. 完全唔會幫我分擔..

所以你問要幾多時間, 呢個只可以睇姐姐本身願唔願意花時間落小朋友身上….

我現在忍第五個姐姐唔係因為佢做得好, 而係我唔想再用1萬蚊再博,輸唔起我但願佢係我屋企唔偷野, 有個大人睇著個細架咋

侯爵府

回覆樓主:

.

大宅

BearBun 發表於 19-10-9 14:43
我上一個的姐姐都係甘,我兩個小孩完全不跟她,我俾她帶兩個小朋友落公園玩,她自己坐在長櫈跟其他姐姐聊 ...

下?你都忍到呀?我呢個真係唔係好忍到, 我覺得佢都唔錫我D小朋友, 而家黎左三個月就係咁, 還哂錢後仲得了既...我要工人唔係做清潔為主, 而家搞到我D小朋友好唔開心, 成日都話唔要姐姐接放學, 但我一個人又唔可以睇哂兩個, 唉~~我之前果個好有愛心, 好錫我D小朋友架~~不過做左兩年, 佢個女要佢返去, 佢因為錫自己個女先返去咋...估唔到呢個咁, 我都爭扎, 要俾多萬幾蚊, 同埋俾多一個月錢佢, 但又想搏下, 辛我自己見到佢我都好唔問心, 我未試過咁唔喜歡見到一個人, 連我老公都對佢好麻麻.....仲考慮緊, 你地係我, 會唔會炒呀?

大宅

AWma 發表於 19-10-9 15:21

我之前的姐姐全部無交接…
講真句, 但日日都唔知佢會唔會偷野, 再加埋走佬就仲煩.....佢咁鬼無愛心, 係你唔係屋企時, 蝦阿女你都唔知啦~我自問我覺得我自己呢個姐姐真係無愛心, 大前題要錫我D小朋友先得, 其他做得無咁好既, 我覺得可以接受, 佢連時間都唔願意花係小朋友度, 我真係考慮緊, 我D小朋友仲細, 真心係會癡身架嘛, 可能真係工人通病啦, 但我見又有D工人好識氹到小朋友, 所以我諗緊其實係咪我要求高, 定係根本佢唔岩我呢份工, 佢去照顧老人家......

大宅

BearBun 發表於 19-10-9 14:43
我上一個的姐姐都係甘,我兩個小孩完全不跟她,我俾她帶兩個小朋友落公園玩,她自己坐在長櫈跟其他姐姐聊 ...

我果個兩歲小朋友, 叫姐姐帶佢去公園, 佢係公園喊左半個鐘, 唔要呢個姐姐呀, 我根本放唔到手俾個姐姐跟佢呀, 頭都痛埋

子爵府

我現在呢個做左4個半月, 我估同你姐姐差唔多, 一樣係唔鍾意花時間係小朋友身上的.佢仲要係成日話唔明我講咩, 我現在都用紙筆同佢溝通, 費事佢又話聽唔明我講咩.

我估你個姐姐唔會有改善空間, 因為無可能由唔同小朋友玩變成好上心, 呢樣野我覺得改變唔到.

你一係就忍佢, 一係就比過AGENT費賭一次換新姐姐..

大宅

Chocoyy 發表於 19-10-9 16:16
下?你都忍到呀?我呢個真係唔係好忍到, 我覺得佢都唔錫我D小朋友, 而家黎左三個月就係咁, 還哂錢後仲得了既 ...

我最後炒左佢,因為完全失去請佢的原意,就係照顧小孩為主,其他清潔為次要。

我上個遇到處景好似你依家甘,雖然花$送走佢,但佢做唔到我想要的湊小朋友,佢只願處理家務,我請鐘點好!我上個冇愛心,仲恐嚇我小孩有怪獸!同埋話佢,佢會黑面駁嘴。
一個冇愛心和耐心的人,係唔會變,只想揀hea工來做。

我依家換了個,同佢講明main duty照顧小朋友。另外會同佢講明佢湊小朋友哪些地方做得好。

洋房

Chocoyy 發表於 19-10-9 13:41
我有一個4歲及2歲既小朋友, 姐姐黎左3個月了, 小朋友都唔跟佢, 甚至推開佢, 我都真係唔知點好, 叫佢多點同 ...

我嗰個都係,嚟咗兩個月,小朋友冲涼、換片、食奶、食飯⋯基本上冇樣肯跟,訓覺、送接返學呢D簡直冇可能,同佢講多D陪佢玩下,又係講完先玩兩嘢,個小朋友跟本玩完又唔要佢,佢又去番清潔、廚房等。在於佢可能仲好,心諗做少D,所以(emoji)唔會落力培養感情,有時真是少少都幫唔到手,咁我就著哂火。

伯爵府

回覆樓主:

唔啱就換啦
唔通忍到完約咩
忍到半年又如何?
咪又係要請
早換早享受

禁止訪問

大宅

NatNatMi 發表於 19-10-10 10:38
我覺得小朋友好單純,邊個對佢好邊個對佢唔好,假不了。若小朋友唔肯跟,一定有原因,我肯定炒左佢。
...

我都有呢個感覺,所以而家開始搵新工人

侯爵府

BearBun 發表於 19-10-9 18:28
我最後炒左佢,因為完全失去請佢的原意,就係照顧小孩為主,其他清潔為次要。

我上個遇到處景好似你依家 ...

我都係咁呀,炒就炒,我真空叫呀媽攪

男爵府

真係人夾人緣,我依家個姐姐係第六個,除左第一個姐姐因為阿女細,之前未試過姐姐照顧,真係唔跟佢,其他的都跟,依家呢個只係由Agent度接回家,前後一個鐘,阿女返到家樓下已經拖著姐姐手,行係我前面,話帶姐姐返屋企啦

大宅

Chocoyy 發表於 19-10-9 13:41
我有一個4歲及2歲既小朋友, 姐姐黎左3個月了, 小朋友都唔跟佢, 甚至推開佢, 我都真係唔知點好, 叫佢多點同 ...

我之前果個雖然唔係主要照顧小朋友,但我仔又係好唔鍾意姐姐,姐姐又係得閒都唔理佢,做野又麻麻,呢d 情況真係留黎無用,盞勞氣!

大宅

bigyanb 發表於 19-10-15 19:25
我都係咁呀,炒就炒,我真空叫呀媽攪

我有兩個小朋友,真空搞唔掂,我姐姐仲爆俾我地聽,佢個妹黎左香港七個幾月,嫌辛苦,去左搵另一個僱主,又請佢,可能到時玩野要僱主炒佢,遲點我呢個還哂錢,我都可能同樣命運,要快過佢,唉

別墅

第一次請工人。去接工人時個仔(2歲)已經對佢笑完全冇抗拒😅好快就比佢抱。 反而平時日日都見到既老公親戚唔比抱會怕醜。

首頁

尾頁

跳至