時事熱話

跳至

首頁

尾頁

民房

我係一個唔識政治既人,但香港社會而家去到呢個情況, 我唔知可以做D 咩, 希望以下講既嘢可以令大家有D共嗚和反思, 如果認同既就幫我send出去, 感染多D 人, 亦希望有心幫香港既人都可以和我一樣, 為香港做D 嘢, 唔好再令香港跌落個深淵度。
我係喺香港再也普通不過的雙職媽媽,有1個仔1個女,每日要返工,所以都係由我阿媽幫手去照顧兩個唔大唔細嘅仔女。
對於近日香港嘅社會事件,由最初都自認係和理非, 到最近呢個禮拜見到啲黑衣人既抗爭行為、攬炒行為、 晨曦行動、堵塞曬香港嘅主要道路、掉汽油彈、燃燒彈… 我差唔多日日睇連登,佢地所建議既做法越嚟越癲, 越嚟越脫離人應該有嘅道德底線,我好擔心香港, 好擔心我地既下一代。
呢排因為呢D行動,香港已經死左幾個人(或者更多),我呢幾日成日喺度想像, 如果當我阿媽帶阿女去補習嘅時候,喺途中遇到汽油彈襲擊或者喺條天橋度跌咗嚿唔知咩落嚟砸死咗我個女同我阿媽,咁我會點呢?又或者當我大仔返學嘅途中,遇到啲黑衣人堵路,因為咁樣架巴士反咗,咁我又會點呢? 最近有D朋友係Facebook declare 對於抗爭者阻大家返工係唔會有怨恨嘅,我係咪真係得? 如果因為咁樣你最親嘅人死咗或者嚴重受傷,你哋係咪真係可以繼續咁樣講? 係咪真係可以咁崇高? 如果你真係咁可以咁樣,我真係覺得你俾民主自由既重要洗左腦,係你至親嘅人有事你都可以覺得唔重要。
大家仍然可以講,事件發展到呢個地步, 係因為我哋嘅政府衰, 係因為林鄭死不悔改,係因為我哋嘅大陸政府衰,我地唔想俾佢管,係我哋嘅警察係黑警,佢哋打人、殺人、 濫捕。我唔係想話佢地啱,但我突然諗 ,喺成件事開始之前, 我哋嘅警察真係咁衰咩?佢哋唔係都好堅守崗位,維持社會治安同秩序咩?乜之前佢哋有殺人咩? 啲警察唔係一開始就已經喺咁。而睇返我哋嘅政府, 事件發生之前真係衰到要用呢D手法「招呼」佢咩? 其實雙方都係不知不覺咁跌入咗個漩渦,你敬我一尺,我敬你一丈,大家越搞越癲,越搞越過份,其實成件事係雞先定蛋先根本落唔到一個結論。去到11月17號呢一刻我真係唔覺得全部責任都係政府, 大家都有責任, 唔通啲示威者搞港鐵、打人、放火、堵路,警察都唔驶做嘢? 佢哋根本唔夠警力,唔放催淚彈,又唔可以輕易開實彈槍 ,你係佢既話又可以點做?一齊反政府咩?D黑衣人而家連D警察都照扑,電視睇住佢地流晒血,唔通真係啲警察畀人打死大家又會覺得好安樂? 佢哋都係香港其中一個阿媽嘅仔女嚟㗎,我亦相信唔係所有警察都係黑警, 但喺街度成日俾人鬧佢哋黑警,其實佢哋都係人,都有感受,都會壓力爆煲。
作為一個阿媽 ,我真係唔忍心要攞我哋全香港阿媽既仔女一齊犧牲, 今朝睇新聞D市民出黎去幫手洗路障 ,有個阿媽話佢個仔已經成個禮拜無番學, D示威者想將香港搞成點? 我睇到差D喊左出黎......我唔想我D仔女同大家一齊攬炒,我想佢地有學番 ,香港人過番D正常生活 ,D人話不自由無寧死,未去到呢個無自由既社會,我地呢代同D青年人都已經死晒。其實我都有啲同情林鄭,其實喺佢位置上佢根本就冇say,咁樣搞落去北京政府只會放棄香港,有得我哋繼續畀二噁英污染,有得我哋呢代人冇曬,我哋係咪應該快D 復和,搞好自己個地方? 唔好搞到被放棄?
呢排真係好大衝擊,由細到大嘅教育,都叫我哋愛護我哋身邊嘅人,如果大家有唔同意見嘅時候,就應該傾掂佢, 點都唔應該報仇,唔應該旭手打人,但係啲示威者而家所做嘅嘢 ,只喺罷自己係道德高地,話要爭取民主自由,但係就將做人最基礎最基本,我地由细到大所學嘅價值觀,做人應該有嘅一啲道德底線都一一破壞曬, 我都唔知點樣教我啲仔女做人 。
成件事唔只係社會嘅事,連返工嘅心情都好受影響,我有D同事好躁, 成日挑公司骨頭,send 罷公信俾全公司D人逼老细同D 同事表態反唔反對政府,D管理層疲於奔命, 被迫不務正業成日處理公司呢啲嘢, 乜大家覺得真係好值得咩?
為左香港, 為左自己既仔女, 為左香港幾代人努力既成果, 好希望D 示威者停一停,唔好再做D攬炒行為, 唔好再做D 會令人有機會死傷既行為, D警察先唔會再以暴亦暴, 我地既仔女先有轉機。

侯爵府

用詞非常曱甴

話時話,曱甴頭已出文叫暫停戰,要力保選舉如期,害港之心無停過

pwkw    發表於 19-11-17 11:10

水晶宮

你班示威者。有啲為咗錢。有d為左無厘頭。就去,毀滅香港。成班白癡。

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

2ALau 發表於 19-11-17 09:39
我係一個唔識政治既人,但香港社會而家去到呢個情況, 我唔知可以做D 咩, 希望以下講既嘢可以令大家有D共 ...

呢篇野,建議你上各大討論區發表……看看能否喚醒班破壞香港或者支持破壞香港的人……

複式洋房

我係一個唔識政治既人,但香港社會而家去到呢個情況, 我唔知可以做D 咩, 希望以下講既嘢可以令大家有D共 ...

大家一齊努力

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

睇到一半就覺得哂時間

別墅

lakgarden 發表於 19-11-17 09:44
用詞非常曱甴

話時話,曱甴頭已出文叫暫停戰,要力保選舉如期,害港之心無停過 ...

近曰暴徒殘忍行為,是完全失去理智!

泛民利用心智未成熟學生,他人的仔女,做他們的政治棋子。大家是有眼見!

懇請大家認清真想,要救香港,絕不能選泛民人士!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

嗰d唔係示威者,亦唔係暴徒,係自私惡毒嘅恐怖份子

別墅

每個人都各有自己的立場~~~我相信示威者和警察都曾經聽過不同不同的勸說~~~但最終他們選擇終於自己的立場做自己認為要做的事~~~的確好心痛~~~雙方都好像無退路~香港人好像也無晒辦法咁

大宅

用詞非常曱甴

話時話,曱甴頭已出文叫暫停戰,要力保選舉如期,害港之心無停過 ...

今朝見過,同一篇?

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

說得對。我是支持政府,連唔想撤既條例佢地都撤左,行左第一步,係暴徒退後既時候。其實好多下台階俾左佢地,佢地想要特赦,呢樣無可能。要守法,咁先係法治,用民粹方法,即香港人唔知咩野係法治,出得黎行,預左要還。

klsabb    發表於 19-11-18 14:21

別墅

好中肯的一文,源頭根本係政府同林鄭,尤其係行會,五個月幾月,佢哋仲可以嘆冷氣食下花生,真諷刺!

洋房

而家先醒覺好遲。

連登後生需要你,去啦,偉大又包容「細路仔」的母親。睇下縱容的後果。

仲有,泛民推人地個仔去死,有良知就知道區選要點做。

別墅

用詞非常曱甴

火眼金睛
標題已經唔對路!

男爵府

又係曱甴文,嘥氣!

別墅

所以話,針唔到肉唔知痛,雖然樓主係因為終於燒到埋身(子女無學返,家人有危險)而開始反思,但遲醒好過無醒既,醒得一個得一個

子爵府

天佑香港警察!

泛民指揮暴徒殘殺警察和港人!
黑記處處迫害警察和港人!
CIA段狗密謀殲滅警察和港人!

呢班人全部都要查!

男爵府

又係到扮可憐,没有暴民無辜,只有市民,警察先無辜,
什么"警察先唔會再以暴亦暴"
比你地私了的市民點呀?火燒的伯伯點呀?
無得番工的點呀?中漒水彈的警察點呀?

珍珠宮

你嘗試勸告一下你身邊d朋友, 希望其他人同你一樣回頭是岸, 大家都係為咗香港好, 無人想見到自己嘅家園溶溶爛爛。

Love and Kindness are never wasted.

首頁

尾頁

跳至