在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位姊妹好,我啱啱生完BB一個月左右,公司好好俾產假放到一月至返工!因為BB無四大長老幫手湊、育嬰園又未排到,只可以搵EE送上門湊!但99呢排成日都俾說話聽,話啲EE唔知係咩人,信唔過,不如辭工自己湊!本來我都諗好揾EE,聽佢講多幾次自己都好驚!其實每日只係送BB出去6個鐘,因為我返半職!人工都OK,而且老細人好,公司又free(大囡放假都可以跟我返公司),雖然搵EE湊B洗咗份糧一大部分,但係我唔想兩年後小朋友返N班又重新搵工,好似大囡果時咁!各位姊妹可唔可以講下,送上門俾EE湊係咪真係唔好呀?因屋企地方細請唔到姐姐

大宅

遇到好定唔好的姨姨,有時候真係好似交朋友甘。

總有好人壞人⋯

我仔今年讀緊N班,由我坐完月開始,就係用緊呢個姨姨。姨姨好有耐性,教識囝囝好多野,囝囝由於是由3個月開始就見呢個姨姨。所以依家就算2-3星期唔見,再湊佢都無問題。

別墅

mudchun 發表於 19-12-3 02:44
遇到好定唔好的姨姨,有時候真係好似交朋友甘。

總有好人壞人⋯

多謝你呀!其實都有心理準備,只不過可能就嚟休完產假,自己個心又多嘢諗咗

男爵府

送去EE屋企大概需要幾錢?

別墅

Vividada4472 發表於 19-12-3 12:00
送去EE屋企大概需要幾錢?

Around 6k

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

sa_leung17 發表於 19-12-3 19:51
Around 6k

唔請佢上你家?

別墅

CTPIG 發表於 20-1-10 18:35
唔請佢上你家?

好多人都唔肯

大宅

Around 6k

你好平ar.,我新年後都返工la.
我陪月住得近收我$70/小時。。一湊要11-12小時

別墅

winnie_baby 發表於 20-1-18 18:31
你好平ar.,我新年後都返工la.
我陪月住得近收我$70/小時。。一湊要11-12小時
...

可能你個係陪月會比較貴?

大宅

Around 6k

係咪大個少少又會收貴啲?
媽媽你好,其實我同你情況差不多,不過唯一不同是我家有工人本來全職變左半職,都係為左之後可以出返黎做野。 咁你囡囡讀n class 你會轉全職,咁你會搵邊個湊?

別墅

sphchng127 發表於 20-2-12 11:15
係咪大個少少又會收貴啲?
媽媽你好,其實我同你情況差不多,不過唯一不同是我家有工人本來全職變左半職, ...

你好呀媽媽!我好好彩,喺屋企附近搵到個EE湊細佬,EE湊10-16,都幾好,每日就行路送去EE度,雖然自己份糧大半拎咗出去,但我覺得值得!

大宅

sa_leung17 發表於 20-2-12 17:43
你好呀媽媽!我好好彩,喺屋企附近搵到個EE湊細佬,EE湊10-16,都幾好,每日就行路送去EE度,雖然自己份糧 ...

咁真係幾好,我都係一大半糧要比工人,不過我上晝返工下晝自己湊,差吾多三點回家。 不過都有少少時間湊下阿仔。 其實我仔黎緊九月兩歲,可以讀n class, 咁樣架話,我諗緊係咪轉全職好...想有人比下意見

別墅

sphchng127 發表於 20-2-12 17:56
咁真係幾好,我都係一大半糧要比工人,不過我上晝返工下晝自己湊,差吾多三點回家。 不過都有少少時間湊下 ...

其實講真,就係算我仔返N班,我都係一樣返半職,小朋友有好多時光需要陪伴!以前我囡返咗全日班之後,我一樣係返半職,收工仲有親子時間好開心㗎!當然你有工人唔使做咁多家務,我就收工後仲要做一大堆嘢(emoji)

大宅

sa_leung17 發表於 20-2-13 00:05
其實講真,就係算我仔返N班,我都係一樣返半職,小朋友有好多時光需要陪伴!以前我囡返咗全日班之後,我一 ...

明白...我就係想如果阿仔返全日n class 咁我就吾要工人啦....但係暑假你會點處理?

別墅

sphchng127 發表於 20-2-13 07:12
明白...我就係想如果阿仔返全日n class 咁我就吾要工人啦....但係暑假你會點處理?
...

搵返長全日制嘅幼稚園,佢哋通常得一個星期假期,果時我就會帶佢返工(emoji)

琥珀宮

sa_leung17 發表於 19-12-1 15:41
各位姊妹好,我啱啱生完BB一個月左右,公司好好俾產假放到一月至返工!因為BB無四大長老幫手湊、育嬰園又未 ...

經濟許可,最好自己湊
好多jm都用自己事業做出發點黎睇
但如果從細路嘅角度睇,零至6歲係最重要,安全感穩定嘅情緒都係由呢個年紀培養出來,好多細路細個照顧得唔好,大左無論學習性格待人處事都會有問題
最簡單嘅係好多一直由媽媽湊大嘅小朋友情緒多數比較穩定,狂迫仔女讀書嗰班除外

複式洋房

回覆 mandy952 的帖子

好 羨慕!雖然我老公有5萬幾人工一個月,供樓亦只供$6000幾,但我無想過唔做全職,怕60歲後無錢用或裁員,又或者中年健康上有咩事要用錢。我奶奶67歲,佢由朝幫我湊到晚,我放假先自己湊。2個女11歲&半歲。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cleocleo 發表於 20-2-29 16:33
回覆 mandy952 的帖子

好 羨慕!雖然我老公有5萬幾人工一個月,供樓亦只供$6000幾,但我無想過唔做全職, ...
咁你2個仔女咪一星期先見得2日?
會唔會好唔慣/ 仔女好生外?
平日會唔會好掛住對仔女??

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mandy952 發表於 20-2-28 21:00
經濟許可,最好自己湊
好多jm都用自己事業做出發點黎睇
但如果從細路嘅角度睇,零至6歲係最重要,安全感穩 ...
我反而覺得由小到大湊小朋友既媽媽情緒好唔穩定...
成日大呼小叫但個小朋友當無到
小朋友情勢完全不受影響.... 因為好似習慣曬日日面對獅吼咁

琥珀宮

littlefunpig 發表於 20-3-3 15:04
我反而覺得由小到大湊小朋友既媽媽情緒好唔穩定...
成日大呼小叫但個小朋友當無到
小朋友情勢完全不受影響. ...

咁嗰d應該唔太適合做ftm

首頁

尾頁

跳至