婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

一直同99+老公同住,剛生了B兩個月,已經feel到賴哂野,佢好堅持用佢舊時方法apply 落個B度( I don’t buy ) 無得直接stop 佢超受氣,宜家請左工人湊b算係隔左一隔。可惜日子還長,未來要點同99相處好呢?
諗起之後加固要食野就預計到會有好多磨擦,唉。 (註:99會俾生野 (象拔蚌)我老公食,嗰時我老公未夠2歲) 之後返左工更加control 唔到佢會點對呀B。

男爵府

chanbobomama 發表於 19-12-18 19:47
一直同99+老公同住,剛生了B兩個月,已經feel到賴哂野,佢好堅持用佢舊時方法apply 落個B度( I don’t buy ...

搬走得唔得呀?

複式洋房

隻眼開隻眼閉
始終你要返工

大家一齊湊b一定傷感情
好多磨合地方
你奶奶聽唔聽人講都係一個問題

當然搬走係最好方法

別墅

壞蛋獎門人 發表於 19-12-18 20:04
搬走得唔得呀?

長期會揾第二個地方住,不過99要我地住得近佢,所以就算唔同地方住我老公都會叫工人日頭帶呀b返嬤嬤度,夜晚我同老公去佢嗰度食完飯就連埋呀b一齊帶走。

別墅

Molly103 發表於 19-12-18 20:35
隻眼開隻眼閉
始終你要返工

明白,我都開始催眠自己好多細節位都扮睇唔到。

大宅

chanbobomama 發表於 19-12-19 08:13
長期會揾第二個地方住,不過99要我地住得近佢,所以就算唔同地方住我老公都會叫工人日頭帶呀b返嬤嬤度,夜 ...

點解99可以要求咁多野?而你又no say?

複式洋房

奶奶有冇話好信「專家」?搵D專業資料支持自己果套,印一份俾佢睇,唔洗口同鼻拗!
如果係無呢頭既野而又對BB無害既,咁就唯有當睇唔到,始終都係要麻煩佢照顧自己個BB,無得控制人地咁多野
我都係奶奶湊,一開始搞到我抑鬱,係見情緒科姑娘同社工先慢慢解開心結,到依家其實都係唔多鐘意,但都睇開左好多,唯有自己湊果時跟番自己果套。
其實奶奶唔會害BB既,工人姐姐湊擔心仲多!

男爵府

chanbobomama 發表於 19-12-19 08:13
長期會揾第二個地方住,不過99要我地住得近佢,所以就算唔同地方住我老公都會叫工人日頭帶呀b返嬤嬤度,夜 ...

點解一定要俾99 c6話曬事

別墅

chiubshan 發表於 19-12-19 15:40
奶奶有冇話好信「專家」?搵D專業資料支持自己果套,印一份俾佢睇,唔洗口同鼻拗!
如果係無呢頭既野而又對 ...

好提議(emoji)(emoji)用返啱嘅訊息同佢講等佢無得say 。其他小事又唔危害呀b嘅只好睇開啲

別墅

根媽媽 發表於 19-12-19 09:04
點解99可以要求咁多野?而你又no say?

佢事事管,dominate 得好緊要。我會避免正面衝突,睇唔過眼的就靠老公叫佢講,但又邊講得咁多。

禁止訪問

大宅

chanbobomama 發表於 19-12-18 19:47
一直同99+老公同住,剛生了B兩個月,已經feel到賴哂野,佢好堅持用佢舊時方法apply 落個B度( I don’t buy ...

我同娘家住,我父母都用古老方法湊B,已經請工人湊B,但我父母都好多意見,又話要比BB飲菊花水,又話我唔比佢地拜神所以BB好扭計,我就快癲。
我而家只可以啞忍,少d交流,自己父母都咁話

別墅

kei_lovelife 發表於 20-1-16 10:23
我同娘家住,我父母都用古老方法湊B,已經請工人湊B,但我父母都好多意見,又話要比BB飲菊花水,又話我唔 ...

我發覺達返啲科學理論/check 過係事實嘅野俾佢地聽就好似受落啲,樓主不妨試下。

男爵府

點解請左工人仲要帶bb去99度? 多此一舉囉

別墅

我明白 我唔係一齊住 佢住九龍 我住新界我都頂唔住 不過都係半個鐘車程 有時控制唔到 99又係超迷信 又要睇風水 拜神 四面佛人 疴屎疴尿都要問到督 我又係一個好堅持自己既人 所以真係好多磨擦 我而家對住佢地只係一個又聾又啞既路人甲 費事勞氣 自己湊返個b算

別墅

sumpo 發表於 20-1-18 23:48
點解請左工人仲要帶bb去99度? 多此一舉囉

因為c6想放工返去食飯,新屋又唔夠大,所以安排工人同99住,我地每日帶b過去。

別墅

Juicybabe 發表於 20-1-19 02:48
我明白 我唔係一齊住 佢住九龍 我住新界我都頂唔住 不過都係半個鐘車程 有時控制唔到 99又係超迷信 又要睇 ...

我都變左個啞巴子,無交流最好。

男爵府

chanbobomama 發表於 20-1-19 19:15
因為c6想放工返去食飯,新屋又唔夠大,所以安排工人同99住,我地每日帶b過去。
...

其實冇話咩衝突,你地都以做左人父母,好應該可以有自己一套,唔係仲樣樣阿媽話事,c6聽佢阿媽話,你自己都可以堅持,生得咁辛苦,自己話事唔通都唔得,其實你如果咁,係叫99幫你湊 工人係幫你99囉,如果唔出聲唔堅持,就只可以隻眼開隻眼閉囉…

洋房

我都係同6299同住有個b, 我仲要ftm , 基本上佢地行為態度上當我工人,我做錯小小事,就會比佢地鬧到痴線,佢地唔開心第一個搵我開刀,住左一年,已經試過幾次頂唔順帶埋bb租酒店訓幾晚逼佢地,但我明白寄人籬下無野做到,只可以忍,亦都儲緊首期 所以搬走係唯一出路

複式洋房

回覆樓主:

我都無得搬,要一齊住。不過老公都算錫我,會放我同阿b返娘家住一星期當回氣。

同去到一個爆法點,我就會係老公面前大爆發一次。

首頁

尾頁

跳至