婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

結婚時覺得老爺奶奶年紀大,陪老人家住唔緊要,反正同老公二個返工長時間唔係屋企,都係出入陪佢地傾兩句咁,佢地自已都有返工,一齊住左二年唔覺大問題

點知今年懷孕因為嘔及打算自己湊BB辭工,先留意到生活習慣大家夾唔到,奶奶鐘意用漂水拖水,講幾次買埋地拖水比佢都唔改(我有拖地,但我拖完佢又慣性會拖,用漂水),我鎖房門,佢會攞後備匙偷開門入去拖,同老公講,奶奶唔認自己入過去,就算唔拖地佢都鐘意入黎望下係要郁下d野咁(好多次影相對比過)

好多野講唔哂,奶奶係好心,但唔聽人講,令到我有產前焦慮,搵老公同傾奶奶得把口得得得,老爺就話奶奶年紀大就下佢

複式洋房

我想租樓,但老公話第日養B,唔好哂錢,買樓佢又要求高(我覺得佢跟本唔想搬,係度住咩都有丫媽老婆搞掂,但我住得好辛苦,仲要擔心BB出世後衛生習慣)仲有奶奶好信傳銷,擔心會唔會比咩古怪野佢食

到孕中後期無嘔咁勁後差唔多日日都返娘家避,唔想留係屋企,我發夢都夢到奶奶敲門,夜晚訓覺係咁扎醒,好辛苦

我唔想同老人家有拗撬,但我唔知咁忍法幾多年先搬到,我應唔應該唔理老公自己租樓搬出去?租兩年,等BB大個d,衛生唔洗咁擔心,先考慮搬返同奶奶老爺住(佢地打算過埋年退休,到時24小時困獸鬥),係咪最好選擇?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

漂白水拖地問題係邊?1:99 唔係殺菌咩?

我有時都會用下,不過開稀d, 因為好嗅

男爵府

其實...我覺得你奶奶用漂水拖地勁衞生

複式洋房

我愛Corina 發表於 19-12-20 17:42
漂白水拖地問題係邊?1:99 唔係殺菌咩?

我有時都會用下,不過開稀d, 因為好嗅

諗住大肚唔好聞太重化學野味,既然市面咁多選擇,可以用其他野代替就最好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Bean1919 發表於 19-12-20 16:48
結婚時覺得老爺奶奶年紀大,陪老人家住唔緊要,反正同老公二個返工長時間唔係屋企,都係出入陪佢地傾兩句咁 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Bean1919 發表於 19-12-20 10:07
諗住大肚唔好聞太重化學野味,既然市面咁多選擇,可以用其他野代替就最好
...

一係乜都唔好落,只用熱水拖。否則其他清潔劑都係化學野呀。

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-12-20 18:10
坐左會否需要佢幫手?
搬開當然好,但只是你想
老公唔企你那邊

坐月已經堅持返娘家坐,但長住就唔方便,老公得把口支持,但講到租樓佢就話幫人供,唔想哂錢

複式洋房

我愛Corina 發表於 19-12-20 18:11
一係乜都唔好落,只用熱水拖。否則其他清潔劑都係化學野呀。

我買左d標示話天然既地拖水,無咩味,不過佢都係慣用漂水

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Bean1919 發表於 19-12-20 18:14
坐月已經堅持返娘家坐,但長住就唔方便,老公得把口支持,但講到租樓佢就話幫人供,唔想哂錢
...

jennyccc    發表於 19-12-20 19:25

瑪瑙宮

Bean1919 發表於 19-12-20 10:23
我買左d標示話天然既地拖水,無咩味,不過佢都係慣用漂水

咁你無辦法了,好難改變佢,真係唯有搬。

禁止訪問

複式洋房

kcwss 發表於 19-12-20 20:11
天然地拖水無乜用,殺菌點都唔及漂白水好。
放心我朋友做醫生,都話過有咗bb後更加要衛生,漂白水無問題, ...

我都有諗過係自己太敏感,搞到要見姑娘評估產前焦慮,所以想問大家初生BB頭兩年(由照顧方法,加固等等)老公又幫唔到手(工時長)我會唔會自己搬開左,等BB大d,先返去住會對大家關係好?

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

你呢個case,不如唔好做ftm,另外搵人湊bb好過。做ftm真係一腳踢,你老公又工時長,睇怕都唔會點幫手,分分鐘仲會覺得你係屋企好得閒,又有99幫手湊b,放工應該服侍埋佢。
而家62已經叫你就下99(99年紀大),過多幾年都係用同一理由要你就99,咁你覺得遲啲係管教問題你忍讓得幾多呢?

複式洋房

kcwss 發表於 19-12-20 21:15
除非你老公肯同你一齊搬,如果唔係或答應你同bb2個搬走,就要有心理準備離婚,無老公肯為咁少事畀你哋自己 ...

當然唔止咁少事,但好難一一細講,其實我知自己堅持租會影響感情,甚至離婚,但留低一齊住咁多磨擦都係會影響感情,兩難

有比家用6299,請工人自己有諗過,但6299都退休,我搵唔到理由去請

複式洋房

雞蛋公主59 發表於 19-12-20 21:50
你呢個case,不如唔好做ftm,另外搵人湊bb好過。做ftm真係一腳踢,你老公又工時長,睇怕都唔會點幫手,分分 ...

你講岩,老公覺得屋企有99幫手仲好
工人唔請,娘家唔方便,甚至育嬰園我去問過,都排緊隊,但聽聞有排等,除左搬開兩年(我都知避得一時避唔到一世)我諗唔到其他方法

死結咁,多謝大家回覆先我諗都係只可以見步行步

伯爵府

我都用漂水,無咩問題
反而覺得其他地拖水好立痴痴

珍珠宮

明白你有幾受唔住漂白水味,我都受唔住漂白水味
環保酵素、白醋、茶樹油天然又有效殺菌,漂白水呢類化學清潔劑對人體唔好,化學劑接觸得愈少愈好

但問題在於老人家唔會改變生活習慣,更何況好多老人家更加唔會聽後輩講
但同一件事由其他長者講,佢多數會言聽計從

有自己空間當然更理想
但嚟緊兩老退休,老公要一個養五個
回歸現實,要大定計清楚有無能力搬出去
bb細開支有限,但小朋友愈大開支愈多

子爵府

回覆樓主:

你知唔知出去租屋要幾多錢,你返工又要請工人,又要交租,小朋友支出好大,如果先生唔支持,更加唔使諗。

首頁

尾頁

跳至