自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

老公長期大陸返工,中港兩邊走,近來身體好差。昨日同老闆講想做埋啲project, 幾個月後至半年離職 。雖然我知道他有這個打算 ,亦支持他這個決定 ( 因佢為咗這個家亦辛苦多年),但諗住係做埋呢一兩年。 所以 佢突然辭職,對我嚟講有些突然。 所以而家我要諗下點部署,係財務上安排好啲。本人收入:
人工 26k
收租樓A10K ,冇按揭
收租樓B: $15.5k ,按揭2.4 M ,每月供 8k

其他資產及現金:
自住樓C: 冇按揭, 一家三口,工人及我媽同住
自住樓D: 冇按揭未補地價居屋,奶奶同工人同住
現金: 4M
股票: 0.4M
退休金:1.4M ( 我繼續返工,每年約有十多萬 增加)

支出
要供養奶奶, 每月10k 老公畀 如老公退休未知點安排
仔 讀津校 每月補習食飯錢約2.5k
我媽同住,不需要畀家用她,洗費我全包。
工人 5k
其他家庭洗費,水電煤差餉管理費,買餸錢, 停車場約17k一個月。
本人返工食飯 搭車 1.5 K

本來 我諗住做多幾年,約50歲退休 ,而家老公想退休, 我還可以預期退休嗎?
仲有幾年後如果個仔讀唔到本地大學,我都想畀佢去外國大學讀 我夠錢嗎?

男爵府

回覆樓主:

每個人對“安全感”的比率都唔同

e.g. 有人要有10年生活費用先覺得“安全”
又有人覺得今日食飽就得,聽日有無得食,瞓醒先算

我個人就覺得“健康”重要啲
錢可以之後搵返

男爵府

我老公今年49歲,3年前決定辭工,佢休息左2年。之後話好悶要返工,我哋當時冇你咁多資產,我都仍然贊成佢辭工休息下,其實你好足夠財力啦駛乜咁擔心呀?

男爵府

你咁多資產 依家退休都仲得啦

男爵府

Eunice0203 發表於 20-1-12 15:24
你咁多資產 依家退休都仲得啦

但我每月收入得40k左右

男爵府

wongsiuchu 發表於 20-1-12 14:57
老公長期大陸返工,中港兩邊走,近來身體好差。昨日同老闆講想做埋啲project, 幾個月後至半年離職 。雖然 ...

如果要小朋友去外國讀書,就最好做多幾年

不過你老公咁突然既

男爵府

liumeowjen 發表於 20-1-12 15:27
如果要小朋友去外國讀書,就最好做多幾年

不過你老公咁突然既

可能呢排佢實在太辛苦 頂唔順掛 隻腳傷口發炎有葡萄球菌成兩個月先好, 最近驗身又話肝酵素高咗d

男爵府

wongsiuchu 發表於 20-1-12 15:25

有幾多人有甘人工?仲有400萬現金!!到時賣一層樓又有500萬返。。甘都要擔心。。。其他人應該死哂!

珍珠宮

認真答
睇你消費模式
停車場、家庭全包開支先17K一個月
我覺得好勁
樓主真係持家有道
有工人,啲水電煤用得好勁
我屋企連養車都唔止17K開支

相信樓主應該有足夠財力退休
唔洗咁擔心

男爵府

yurijm 發表於 20-1-12 15:29
認真答
睇你消費模式
停車場、家庭全包開支先17K一個月

係呀我好慳㗎

子爵府

老公長期大陸返工,中港兩邊走,近來身體好差。昨日同老闆講想做埋啲project, 幾個月後至半年離職 。雖然 ...

你先生本身月入多少?他身體需長期看醫生嗎?你本身年紀多大?你先生每月支出多少?
仔仔海外升學,你預約五十萬一年支出,以英國的大學計。最少四五年即2.5M.

琥珀宮

外國留學,預留 200萬。

你被動收入不多,想提早退体,可以賣出一間屋,自己多d錢洗,無需要一路keep住有四間屋將來做遺產比你一個仔。

男爵府

wongsiuchu 發表於 20-1-12 15:25

睇你既支岀 應該非常慳的 應洗則洗 有400萬現金 做下保本投資 收下息都和味!退休金又有140萬 真的不用擔心啦!仲有3層現契樓 樓主退休 同老公去嘆下世界啦

男爵府

Celine524 發表於 20-1-12 15:30
你先生本身月入多少?他身體需長期看醫生嗎?你本身年紀多大?你先生每月支出多少?
仔仔海外升學,你預約 ...

我先生54歲,月入十萬 , 另有每年花紅約40萬. 佢身體好差,每月都要睇醫生 皮膚好差敏感 ,高血壓膽固醇 心臟亦有些小問題. 佢喺大陸租屋,每個月要洗 10k左右。 不過佢退咗休就應該唔使住大陸樓我諗佢自己洗費約5k但,佢要畀錢我奶奶, 我們要各自畀錢自己的阿媽。
我就46.

琥珀宮

回覆樓主:

有兩層收租樓,唔駛驚啦

男爵府

Eunice0203 發表於 20-1-12 15:36
睇你既支岀 應該非常慳的 應洗則洗 有400萬現金 做下保本投資 收下息都和味!退休金又有140萬 真的不用擔 ...

可能我細個窮 , 所以個人好冇安全感而且.如果我哋有 80,90歲命仲有三四十年 要過 ,' 有啲擔心唔夠錢用, 因為我哋得一個仔,都冇諗住佢要養我哋。
不過多謝你嘅建議。

珍珠宮

wongsiuchu 發表於 20-1-12 15:37
我先生54歲,月入十萬 , 另有每年花紅約40萬. 佢身體好差,每月都要睇醫生 皮膚好差敏感 ,高血壓膽固醇 心臟 ...

如果身體差我都支持佢唔做
健康緊要
叫佢休息一排先
再搵下part time或無甘辛苦既工
做下過下日晨

男爵府

wongsiuchu 發表於 20-1-12 15:40
可能我細個窮 , 所以個人好冇安全感而且.如果我哋有 80,90歲命仲有三四十年 要過 ,' 有啲擔心唔夠錢用, ...

樓主捱左咁多年 系時候去享受下人生祝福你

大宅

wongsiuchu 發表於 20-1-12 15:40
可能我細個窮 , 所以個人好冇安全感而且.如果我哋有 80,90歲命仲有三四十年 要過 ,' 有啲擔心唔夠錢用, ...

養好老公身體身
就算賺好多錢 都要健康身體先享受到

伯爵府

想請教,點樣可以做到咁慳?
你人工唔多,但可以有幾層樓同$400萬 cash, 好勁!真心請教

首頁
12345...9

尾頁

跳至