自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想生BB熱投

仔仔高小有輕微自閉症,好朋友是來自同性戀家庭,怎樣解釋比佢知,其實世界上有同性夫婦?

大宅

有必要解釋嗎?仔仔問你?

男爵府

想生BB熱投

系呀,佢話xx爸爸系女人

男爵府

你自己點睇同性戀?如果麻麻,引導小朋友識新朋友吧!如果覺得無問題,可以同小朋友解釋一下或唔答等佢自己分析。

男爵府

想生BB熱投

我冇乜所謂,不過唔知點解釋,佢世界爸爸系男人,所以冇可能二個女人可以生bb,所以xx個爸爸根本唔係佢爸爸。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

My-jade 發表於 20-2-22 07:54
系呀,佢話xx爸爸系女人

真係好難三言兩語解釋到。

佢唔問,我唔會主動解釋,但佢問到唔解,又好似唔係好好。

如果話每個家庭都係由「兩個相愛既人組成」,一個係爸爸、一個係媽媽。好多相愛既人係一男一女,但都有d相愛既人會係兩個女、或兩個男,佢地都會分別當爸爸和媽媽。咁簡單解釋,又可唔可以?

男爵府

想生BB熱投

我有解釋,不過佢話女人冇精子,怎樣可以生bb,即系佢媽媽自己找另一個男人生,那麼xx其實係有另外一個爸爸,唉我怕佢走去同朋友講,搞到其他人尷尬。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我覺得,女人唔應該叫爸爸,佢朋友係有兩個媽媽,至於精子問題,話佢知可以用科學方法,攞捐精者嘅精子同媽媽嘅卵子結合,再放入媽媽子宮內孕育。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

認真既, 不如試下請教老師或駐校社工
睇下有無一個較好既統一說法
天朗氣清

公爵府

My-jade 發表於 20-2-22 07:48
仔仔高小有輕微自閉症,好朋友是來自同性戀家庭,怎樣解釋比佢知,其實世界上有同性夫婦? ...

我覺得你只需要按字面同你仔解釋清楚,一定要clarify「爸爸」係男性、「媽媽」係女性,呢個係不爭嘅事實。

還有,「夫婦」呢個terms一定指「男人」和「女人」。

至於「兩個男人」或「兩個女人」能否組織家庭,要視乎當地法律。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

想生BB熱投

因為佢朋友仔系叫做爸爸,所以佢就話佢朋友個爸爸跟本唔係佢爸爸,我知道同學仔父母系同學校關係好差,佢父母成日話學校歧視佢哋,不過一路見到個仔同其他同學好好朋友,而且我們媽咪之間也好接受佢,所以冇轉校,所以我又唔想特別將呢件事拎去學校講。

大宅

回覆樓主:

請問你仔仔有那些輕微自閉症狀?在學校與小朋友相處ok 嗎?

我仔都係A, 想知多少少。thx

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

解釋人係好複雜嘅生物,有時候相愛唔一定係一男一女,至於佢地點樣生小朋友,佢地可以選擇精子銀行,懷孕誕子。但呢個係佢地家事,我地唔可以隨便議論同問問題,只需要知道呢個小朋友都係一個好孩子,一樣都有幸福家庭,只係父母性別特別啲。等到佢覺得舒服嘅話自然會同你講。

至於叫爸爸,呢個都係佢地家事,小朋友同父母鍾意點叫就點叫,爸爸亦只係一個字,一個稱呼,一個代號。

一定要提醒仔仔,因為呢個係另一個小朋友家事,唔可以隨便講,否則會令小朋友同佢家人傷心。要謹記自己一句八卦說話可能會令佢唔開心。

琥珀宮

tester5 發表於 20-2-22 08:26
真係好難三言兩語解釋到。

佢唔問,我唔會主動解釋,但佢問到唔解,又好似唔係好好。

同性戀嘅愛都可以好有愛

男爵府

想生BB熱投

bbchu0316 發表於 20-2-22 09:13
請問你仔仔有那些輕微自閉症狀?在學校與小朋友相處ok 嗎?

我仔都係A, 想知多少少。thx
我仔一半半吧,他有自己的好朋友但不多,也知道有一些小孩不太喜歡同佢做朋友,所以就因為佢呢個好朋友嘅情況有點煩,唔想令佢失去左你呢個好朋友。

男爵府

想生BB熱投

不過我又真係知道有一啲同學仔媽咪係會有啲介意同性戀小朋友的家庭背景

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

係咪可以教佢家家有本難唸的經

反問番小朋友點睇。

然後問下校方應該點答, 問你答完,個小朋友會同佢朋友咁講。講得啱無所謂, 至怕係以哦傳哦,到最後的版本係另一樣野

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有本書繪本“各種各樣的家”可能可以幫到你。係講家庭組合可以有好多種,窮富,多人少人,單親,同性雙親,領養,爺孫都係其中之一。

男爵府

想生BB熱投

什麼出版社的?

水晶宮

My-jade 發表於 20-2-22 09:25
不過我又真係知道有一啲同學仔媽咪係會有啲介意同性戀小朋友的家庭背景

我唔介意我自己要對呢類朋友但好介意小朋友去面對,近朱者赤,係好深遠地影響1個人的成長思為,當佢地仍未夠心智成熟處理呢個問題

首頁

尾頁

跳至