自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

如果你嘅同事或下屬喺辦公室攪婚外情(都幾公開嘅祕密),宜家知道咗佢老婆身懷六甲,亦有嚟過辦公室揖私。你同呢個同事/下屬算是朋友,但未至於可以傾心事嗰種,你會點做?

其實已經同佢有意無意傾過,叫佢宜家要學做個負責任嘅人老豆,萬事應以BB爲出發點,做事要安定,要收心養性。但早兩日又見到佢同返個女同事一齊,好似佢哋話唔想放棄,但個男仔亦話唔可能離婚。唉!個男、女主角都認識,都係好人,但就攪到關係太複雜。

老公叫我唔好多事,但真係唔想見到佢哋攪到無可挽救嘅地步。覺得自己視而不見好似好衰。點好呢?

大宅

就算係父母都未必管到自己個仔, 何況上司? 要講既講過我就算, 除非影響工作氣氛, 如果唔係冇野做到. 如果個第3者好衰(在公在私), 我或者會辭左佢.

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 qqbabe 於 09-5-24 08:09 發表
就算係父母都未必管到自己個仔, 何況上司? 要講既講過我就算, 除非影響工作氣氛, 如果唔係冇野做到. 如果個第3者好衰(在公在私), 我或者會辭左佢.

同意!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

真係無o羊好做架喎.

忠告過, 唔聽都無法.

珍珠宮

唉!真係唔明啲男人,既然決定要BB,應該係積極面對婚姻另一個里程碑,懷孕已經係好辛苦嘅過程,點解仲要個準媽咪咁唔開心。咁點可以建設一個好同健康嘅家庭環境比小朋友?

個準媽咪仲試過大熱天時,爲咗『及』實個老公,自己坐响公司樓下等成日。我同另一個女同事睇到都眼濕濕,生仔生得咁可憐。嗰刻真係想捉住個男仔打佢一身!佢工作能力真係唔錯,係有potential,如果比婚外情影響前途,就真係唔值喇!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我諗無得理架啦!不過紙包唔住火既!你既同事係度玩火!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 木馬 於 09-5-24 08:46 發表

成年人, 好難話囉~
會同佢講"治國先齊家", 自己的屋企都管唔好, 點有信心將公司大project交佢做!? 個人形象有重要~

agreed.

如果係有權力既上司會:
1. 出warning letter 俾 2位人仕;
2. 炒左第3者.

橫掂都係算普通朋友,因未至於可以傾心事嗰種.

大宅

原帖由 mizuho 於 09-5-24 10:46 發表
唉!真係唔明啲男人,既然決定要BB,應該係積極面對婚姻另一個里程碑,懷孕已經係好辛苦嘅過程,點解仲要個準媽咪咁唔開心。咁點可以建設一個好同健康嘅家庭環境比小朋友?

個準媽咪仲試過大熱天時,爲咗『及』實個老公,自己坐响公 ...

唯有同佢講聲唔好俾私人事影響工事.....咁對佢前途冇着數....

男爵府

我以前做BANK架, 呢行最多呢D野, 為埋堆, 為升職, 為左自己做野方便, 為左朝夕相對, ......

我有個舊同事個CASE同你同事幾似, 又係老婆大肚個老公同個女同事一齊, 結果? 咪俾老婆知道左跟住未生就分居夠期就離婚LAW! 之後對9男女咪GAME OVER埋!

另外有單仲搞笑: 以前都好興SAT/SUN返行OT既, 有個男同事OT想入MEETING ROOM點知鎖左, 敲極門都冇人開, 隔左1陣, 個女同事若無其事咁行出黎, 仲有個男經理係入面! 結果? 個男同事俾人掉走左LAW! 個男同事喺RESIGN左之後先同其他人講返點解佢當時會俾人掉走

珍珠宮

宜家呢個咁嘅時世,都唔明啲人點解仲有時間精力攪埋啲咁嘅嘢!經理又點?有時起上嚟咪多嗰理由比人叮走囉!
你同事只可講句唔好彩,喺唔適當嘅時間地點出現。但有啲咁嘅上司,真係早走早着。

但做咗咁多年嘢,都知道好人未必會有好報,而壞人好多時都會越爬越高。細時睇嘅童話過份美好,現實生活其實比較殘酷!

原帖由 sylcaca 於 09-5-24 12:16 發表
我以前做BANK架, 呢行最多呢D野, 為埋堆, 為升職, 為左自己做野方便, 為左朝夕相對, ......

我有個舊同事個CASE同你同事幾似, 又係老婆大肚個老公同個女同事一齊, 結果? 咪俾老婆知道左跟住未生就分居夠期就離婚LAW ...

珍珠宮

婚外情唔屬工作上可管轄嘅範圍,只要冇影響到佢哋嘅工作質量,應該唔能夠由公司出警告信,如果炒人更可能引致官私。

唉,我只係心痛自己比咗咁多時間揍大嘅下屬咁唔自愛。早兩個月仲幫佢(喺咁嘅經濟環境底下)爭取咗25%加薪,用咗我成4個月時間做business case。我個部門有成四百幾人,喺呢個時間比啲咁好嘅package比佢,佢嘅工作能力真係唔錯。但爲咗一個女人,真係家庭、工作都唔重要?莫非真係不愛江山、愛美人?但係個女仔除咗小鳥依人外,我仲未睇到佢有什麼過人之處。

原帖由 miffymiffy 於 09-5-24 11:40 發表

agreed.

如果係有權力既上司會:
1. 出warning letter 俾 2位人仕;
2. 炒左第3者.

橫掂都係算普通朋友,因未至於可以傾心事嗰種.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 lmchan2008 於 09-5-24 12:39 發表
點解見親都係成日都出公仔.

珍珠宮

LOL,同埋唔喺好明點解出呢個公仔

原帖由 Veronique@chan 於 09-5-24 16:22 發表
點解見親都係成日都出公仔.

侯爵府

醒目開學勳章

睇你既言談都知你好苦心, 希望個下屬會回頭是岸, 但係有時外人or 任何人都做唔列太多野的. 或者你試下hung佢, 話你好賞識佢, 所以先幫佢爭取到個咁好既package俾佢, 所以唔想佢行差踏錯, 你話你係一個好注意image既人, 若佢有咩野搞到係影響到公事既話就..............殺無"sei", 叫佢自己做野分下輕重. 咁樣得唔得呀? 你又再幫佢太太去做左一d野, 而若佢真係搞到個老婆上黎公司嘈, 到時你要做mug都唔好話你事前無warn過佢呀. 你部門若多幾pair係咁, 你都幾煩..

原帖由 mizuho 於 09-5-24 16:12 發表
婚外情唔屬工作上可管轄嘅範圍,只要冇影響到佢哋嘅工作質量,應該唔能夠由公司出警告信,如果炒人更可能引致官私。

唉,我只係心痛自己比咗咁多時間揍大嘅下屬咁唔自愛。早兩個月仲幫佢(喺咁嘅經濟環境底下)爭取咗25%加薪,用 ...

侯爵府

畀面勳章

原帖由 mizuho 於 09-5-24 01:46 發表
如果你嘅同事或下屬喺辦公室攪婚外情(都幾公開嘅祕密),宜家知道咗佢老婆身懷六甲,亦有嚟過辦公室揖私。你同呢個同事/下屬算是朋友,但未至於可以傾心事嗰種,你會點做?

其實已經同佢有意無意傾過,叫佢宜家要學做個負責任嘅人 ...

太陽底下無新事...呢 d 事...係我左近...朋友啦,老細啦,都發生緊...有一個 case 同你個 f 係 一模樣,一拖,就拖左 7 年,最終大婆係唔知,都係個亞 2 自己走,如果當時我地講左出黎,個大婆抱埋個女跳樓都似....幾年後,咪又解決左!

侯爵府

天下烏鴉一樣黑
原帖由 mizuho 於 09-5-24 10:46 發表

個準媽咪仲試過大熱天時,爲咗『及』實個老公,自己坐响公 ...
愛※是※不※保※留
http://www.hkedcity.net/uploaded_files/eworks/0412/40671_ust.swf

珍珠宮

多謝你嘅建議,我要唸吓點present容易接受啲。真係唔多攪到啲大佬都知道哂,到時就麻煩。佢老婆本身係律師,應該唔會攪到上嚟大吵大鬧,但我聽啲『靚』講,佢老婆仲未肯定邊個係第三者,所以要喺公司樓下搵人。

但其實仲有好多煩嘢,包括一個超勁無能嘅上司,成日要幫佢善後。所以宜家在認真考慮係咪要唔做,花多啲時間係小朋友身上,始終當媽媽嘅,家庭就係一身嘅事業。但亦擔心係呢個市道,係咪應該唔好咁挑剔,有工做起碼已經算好。啲同事都叫我唔好咁執着,顧掂自己就算。好似經濟唔好,連人都變得凉薄咗...

原帖由 happypiano 於 09-5-24 16:41 發表
睇你既言談都知你好苦心, 希望個下屬會回頭是岸, 但係有時外人or 任何人都做唔列太多野的. 或者你試下hung佢, 話你好賞識佢, 所以先幫佢爭取到個咁好既package俾佢, 所以唔想佢行差踏錯, 你話你係一個好注意image既 ...

伯爵府

佢老婆本身係律師, himself has a good career. So he is just playing with the female colleague ???

Is he young? If so, as a friend, I would warn him. But as a supervisor, I would not involve because it's his personal matter.

大宅

原帖由 zxzx 於 09-5-24 20:13 發表
佢老婆本身係律師, himself has a good career. So he is just playing with the female colleague ???

Is he young? If so, as a friend, I would warn him. But as a supervisor, I would not involve because ...

我覺得係佢老婆太叻,所以佢可能喺老婆面前有d自卑,咁咪喺公司搵個小鳥依人囉.佢同我舊老細一樣呀.......

首頁

尾頁

跳至