懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

请教各位JM,在政府医院生B,想顺产,但系好怕痛。请问是否一定没有无痛分娩提供?有无妈妈幸运地在公立医院打上无痛分娩针(在腰椎做硬膜外麻醉),不是笑气或吗啡止痛针。听讲真系完全睇运气?

男爵府

Fishlulu 發表於 20-3-8 13:50
请教各位JM,在政府医院生B,想顺产,但系好怕痛。请问是否一定没有无痛分娩提供?有无妈妈幸运地在公立医 ...

唔係一定無

但如果你一定要無痛分娩就唔好諗公立醫院

佢要喺有麻醉科醫生當值嘅時間先會提供到,仲要等醫生無手術做緊,得閒先會有

如果你半夜要生嗰啲就肯定無

大宅

唔一定冇
但你唔好諗住一定有
多數都唔夠人手,睇運氣
如果你咁驚痛,不如私家生,一定有無痛

子爵府

回覆樓主:

好怕痛建議你搵私家開刀,夠穩陣又乾手淨腳 喺公立好多變數,未必一痛可以即刻打,唔知要等幾耐,同埋樓上jm都講咗,如果半夜生就一定冇,因為麻醉師唔係24小時on call

複式洋房

回覆 pigpiglamlam 的帖子

我第二胎,之前第一胎系开刀生,后期恢复好辛苦,见身边顺产既妈妈恢复得超快,好羡慕,所以谂住二胎试下无痛分娩顺产,但私家医院才能保证用上无痛分娩,真系纠结。Thanks😘

別墅

我入產房前姑娘問我需唔需要打無痛 我話要 跟住佢就叫我去到產房同啲姑娘講 但係都要等麻醉科醫生得閒先有得打 我都好似等左成個鐘

子爵府

Fishlulu 發表於 20-3-8 15:44

我第二胎,之前第一胎系开刀生,后期恢复好辛苦,见身边顺产既妈妈恢复得超快, ...

第二胎開刀都係開返嗰個位,或者轉其他醫生,手勢都有關係ge。

大宅

我第二胎,之前第一胎系开刀生,后期恢复好辛苦,见身边顺产既妈妈恢复得超快, ...

順產都唔係一定唔辛苦 如果會陰爆到7彩要縫針後期等埋口一樣痛到喊 我有朋友都係咁 仲要好小心處理傷口連去小便都痛 開刀順產各有各好 同埋順產更加要睇bb size 根本控制唔到爆唔爆 爆左醫生要縫針都係要縫 如果你怕痛一定要無痛既就唔好等公立啦 去私家比錢一定有得打

順產無你諗咁幸福 特別陣痛等開度數 身邊好多生左既媽媽都話痛到痴線 開刀起碼捱一刀唔洗點等 有d陣痛10幾個鐘唔係講笑 如果真係怕痛 私家開刀打無痛係最岩你

大宅

Kimig 發表於 20-3-8 16:17
我入產房前姑娘問我需唔需要打無痛 我話要 跟住佢就叫我去到產房同啲姑娘講 但係都要等麻醉科醫生得閒先有 ...

你好好彩我身邊公立生既朋友無一個成功用到無痛最多都係聞笑氣

別墅

rainbowflower 發表於 20-3-8 19:08
你好好彩我身邊公立生既朋友無一個成功用到無痛最多都係聞笑氣
...

係啊 我真係覺得我好好彩

男爵府

其實普通順產都未必好痛,我生第二胎時,第二日已經行得走得。但生第一胎,因要剪陰,所以其實生完都痛幾日。你如果上胎開刀,今次就算無痛,其實都當你第一胎生,要剪陰。

大宅

長琦良美 發表於 20-3-8 19:36
其實普通順產都未必好痛,我生第二胎時,第二日已經行得走得。但生第一胎,因要剪陰,所以其實生完都痛幾 ...

認同 基本上開刀同順產分別係先甜後苦同先苦後甜

別墅

Fishlulu 發表於 20-3-8 13:50
请教各位JM,在政府医院生B,想顺产,但系好怕痛。请问是否一定没有无痛分娩提供?有无妈妈幸运地在公立医 ...

我係屯門醫院,一入產房,麻醉師就問我打唔打無痛,可能因為我喊得好悽涼

男爵府

Kimig 發表於 20-3-8 16:17
我入產房前姑娘問我需唔需要打無痛 我話要 跟住佢就叫我去到產房同啲姑娘講 但係都要等麻醉科醫生得閒先有 ...

我當年姑娘有問我打唔打無痛,不過等等下隔離床個太太緊急開刀,所以我就冇喇

複式洋房

criny 發表於 20-3-9 00:03

我係屯門醫院,一入產房,麻醉師就問我打唔打無痛,可能因為我 ...

請問你bb幾時岀世架?thx

別墅

laura716716 發表於 20-3-9 01:14
請問你bb幾時岀世架?thx

我打無痛係上一胎,當時係19年1月。。
今胎直接揀左開刀,無打無痛,打左半身麻醉。。

複式洋房

criny 發表於 20-3-9 01:18
我打無痛係上一胎,當時係19年1月。。
今胎直接揀左開刀,無打無痛,打左半身麻醉。。
...

因為5月就係屯門醫院生~唔知有無機會可以打到無痛呢…

別墅

laura716716 發表於 20-3-9 01:20
因為5月就係屯門醫院生~唔知有無機會可以打到無痛呢…

都係睇彩數
Office hour 同麻醉師得閒

大宅

正所謂一分錢一分貨,一定要某程度嘅服務就要自己比錢解決去私家解決。政府醫療資助已經咁少,連換部高清超聲波機用都唔得,點樣一年為4萬位以上提供免費無痛分勉?所以公立醫院用無痛都睇天時地利人和:你開到幾多度入產房,當日有冇貨,麻醉師得唔得閒?你血壓、腰椎適唔適合打?台灣好多媽媽都係自費想打,打係打唔到就係天時地理人和不合,自己身體不合,想打都冇得打。

xanexane    發表於 20-3-10 16:33

大宅

yan1008 發表於 20-3-9 09:03
正所謂一分錢一分貨,一定要某程度嘅服務就要自己比錢解決去私家解決。政府醫療資助已經咁少,連換部高清 ...

我中期都有考慮過用無痛,但係查完資料之後已經冇再諗,第一生第二胎產程快,8成媽媽打唔到,第二開到四至六度就要打,我第一胎開3度入產房到生都係一小時內,第三臨生就cut藥,因為要媽媽知道痛就用力屙,第四只不過比止痛針少d負作用,但都係唔好嘅野。一早就個生仔係經歷十級痛,要生就冇得驚咁多,做好準備,做運動睇中醫注意飲食。我中醫話我有少少寒,千萬唔食/飲冰凍/寒涼野影響子宮收縮,陣痛會超痛,我第一胎就係不停上網自己搵資料跟人地聽人地就痛到想死,做運動學控制呼吸同控制自己身體各部份肌肉,最自然減痛就係呼吸同放鬆。第一胎由痛醒到生用6小時。

首頁

尾頁

跳至