自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

盒裝凡士林我用緊!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200316/bkn-20200316100001739-0316_00822_001.html

https://tv.on.cc/hk/index.html?i=ONS200316-12286-10-M&d=1584322554

潤唇膏是冬天必備用品,消費者委員會調查發現,市面45款潤唇膏中,有80%均檢出潛在有害的礦物油物質,有部分樣本所含的混合物,超出國際建議上限,其中1款的MOSH(短鏈礦物油飽和碳氫化合物)含量達70%;另有多達23款樣本檢出可致癌的MOAH混合物(礦物油芳香碳氫化合物),總量最高一款達4.5%。消委會指,部分潤唇膏沒有清晰展示成分及生產日期等資料,促請供應商改善標籤資料。

測試的45款潤唇膏樣本中,價格介乎13至505港元,有11款標榜具防曬效能,檢測項目包括MOSH及MOAH、香料致敏物質、重金屬等。全部標榜具防曬效能的樣本都檢出MOSH混合物。

MOSH被指可在體內脂肪組織及多個器官內積存,並有機會與肝臟、脾臟、淋巴結及其他器官中出現脂肪肉芽腫有關連。檢測結果顯示,有多達36款潤唇膏檢出有礦物油物質混合物MOSH,當中13款的MOSH總量超過30%。碳分子數量介乎10個或以上的MOSH混合物,較易受到國際食物安全組織所關注,有35款樣本檢出碳分子數量介乎16至35個,其中14款樣本碳分子含量達12.8%至49.7%,超出歐洲建議的10%安全限值。凡士林一款潤唇膏的MOSH總量最高,達70%。

MOAH則可能含有致癌物質,亦有部分懷疑具有基因毒性和致癌性。檢測發現,有23款樣本檢出MOAH混合物,含量由0.0054%至最高4.5%。

檢測又發現,多達41款潤唇膏檢出香料致敏物質,最高一款含量約2.1%,另有37款樣本檢出檸檬烯、26款檢出芳樟醇,相關物質經過氧化會形成致敏性較高的物質,對香料成分敏感人士宜多加留意。

消委會指,調查發現有6款潤唇膏沒有標示任何有效日期,另有9款沒有展示產品詳細成分資料,促請促供應商從速改善產品標籤資料,提高產品成分資料的透明度,讓消費者知所選擇,又提醒消費者要細閱產品成分標籤。

rainbowchuuu3    發表於 20-3-16 11:25

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好多我都用過

琥珀宮

不如話我知邊隻冇問題

水晶宮

凡士林啊?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

左上角嗰2枝5粒星

瑪瑙宮

回覆樓主:

唔合格!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

啋!我好鐘意用下面果隻架

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

mickeyeva 發表於 20-3-16 10:49
左上角嗰2枝5粒星

有左上第三。唔知OK唔OK?

伯爵府

回覆樓主:

我個嘴只用得一隻潤唇膏,一試其他就敏感,平貴都係

琥珀宮

左上角嗰2枝5粒星

男爵府

左上角嗰2枝5粒星

左上嗰2支係咩牌子呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

vivibabyvivi 發表於 20-3-16 10:42
不如話我知邊隻冇問題

DHC ,見佢有show 圖(只認得佢),我本身敏感易爛嘴,暫時DHC無色唔會爛,唯一缺點唔保質期短,好快有臭味。

水晶宮

好多我都用過

珍珠宮

2024年龍年勳章

左上角嗰2枝5粒星
THX~日日都用真係要小心揀, 凡士林好多人用緊...

大宅

左上角嗰2枝5粒星

請問知唔知係邊個品牌?thanks

大宅

噢。多謝分享,真係要小心D

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Cap咗圖,有無jm認得,圖中消委會推薦牌子。

侯爵府

我用Dhc ,ok woo

瑪瑙宮

lina9316 發表於 20-3-16 10:53
有左上第三。唔知OK唔OK?

呢啲款應該合格,但最高分左上角嗰2枝買大約$30~$40最抵用,其它款冇咁高分!

珍珠宮

自從知花士苓係石油副產品就無用,好多產品都加咗花士苓,買嘢真係要睇清楚成份
用開burt's bee,成份安全

首頁
12345...7

尾頁

跳至