自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

朋友的老爺當日唔得, 醫院打嚟叫趕去見最後一面, 新工人姐姐又一 舊番飯, 又冇買定餸在家,朋友知當日應該有排搞,分身不暇, 打電話叫自己阿媽可唔可以 過嚟接小朋友去娘家半日,幫忙睇下, 點知自己阿媽話朋友有白事會影響娘家衰運,唔幫忙!朋友聽到好 愕然, 估唔到自己阿媽會咁, 因為迷信而唔去幫自己外孫!心都淡,我應該點安慰佢?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

替你朋友難過,只能安慰她藉此事看清楚娘家,但每人心中把尺都唔同,將來做自己認為對的事!

象牙宮

回覆樓主:

長老迷信都無計架!我老爺過身,我都係100日唔可以返外家入屋架,未搞出殯直情唔可以見,搞完儀式咪落街食飯見囉

伯爵府

虎到金來勳章

Horsestar 發表於 20-3-23 17:00
朋友的老爺當日唔得, 醫院打嚟叫趕去見最後一面, 新工人姐姐又一 舊番飯, 又冇買定餸在家,朋友知當日應 ...

你同朋友講返唔係迷信係事實喎!你都唔想影響到外家嘛.

我老爺過身時就來新年,我媽話唔介意我哋去食團年飯,我問殯儀館嘅人佢都叫我唔可以去,真係外家都唔可以返喎.

在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

公爵府

老人家想安心, 咪順下佢意. 100日唔返娘家.
其實許多古老的人, 都有這個思想的.

rainbowchuuu3    發表於 20-3-23 19:25

大宅

朋友的老爺當日唔得, 醫院打嚟叫趕去見最後一面, 新工人姐姐又一 舊番飯, 又冇買定餸在家,朋友知當日應 ...

又唔係冇人睇住小朋友。 一餐半餐叫住外賣,或者食住罐頭先。

你朋友阿媽可能覺得:食罐頭/外賣 vs 娘家運勢

伯爵府

新工人叫外賣咪得囉

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

對住自己個女同孫都咁,俾我都心淡,以後見小啲囉,小到佢百年歸老都唔見啦
想認識多啲屯門友

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

思想好難改,算吧

男爵府

回覆樓主:

叫外賣

子爵府

有工人在家,怕咩呀。

別墅

回覆樓主:

唔係返娘家問題啊,係當日太突然,乜都冇預,叫自己阿媽睇下自己個孫半日,佢工人姐姐真係鄉下㗎,仲whatsapp 佢叫佢批准佢自己一個人去買餸,留個8歲小朋友自己一個人在家得唔得喎!激死佢!我朋友就係驚左佢姐姐攪唔掂,因為佢初到香港做左個零月,乜都唔識做,平時朋友係ftm, 冇所謂自己買埋餸的,結果朋友都係冒險叫個姐姐當日蒸蛋食就算喇!本來諗住自己 親生父母會同情自己, 佢以前幫屋企付出好多的,點知娘家咁絕情,所以佢好心淡!佢自己唔係要求返屋企食飯或聚會的,只是 知道疫情嚴重,叫其他隔離鄰舍幫忙,人哋都未必肯幫手,又不好意思打攪人!

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

婆婆唔肯幫手湊外孫真係鄧你朋友心傷!好難開解你朋友
珍惜 感恩
You got this!!

男爵府

回覆樓主:

唔幫就算好過幫左其實介意到時娘家有咩事怪你,而家用app叫外賣都好方便

珍珠宮

叫個麥麥送咪得囉, 8歲啦又唔係好細個, 一餐半餐有乜所謂

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

Horsestar 發表於 20-3-23 18:17
唔係返娘家問題啊,係當日太突然,乜都冇預,叫自己阿媽睇下自己個孫半日,佢工人姐姐真係鄉下㗎,仲whatsa ...

屋企少少凍通粉、凍肉都無?

公爵府

不知所謂。為左D白痴迷信,甘對自己家人。

公爵府

唔係返娘家問題啊,係當日太突然,乜都冇預,叫自己阿媽睇下自己個孫半日,佢工人姐姐真係鄉下㗎,仲whatsa ...

interesting, 工人係蠢,但你朋友可以叫food panda, deliveroo, 麥麥送都得la, 一餐je, 二黎我都會驚我媽佢地有事,令可信其有不可信其無

男爵府

你朋友真係好小氣又不諒解人,亦不懂變通。
老人家的迷信觀念根深蒂固,好難改變。明明自己家中有姐姐,何必叫老人家幫手。買少一餐餸就話對自己亞媽心淡。即使姐姐唔識叫外賣,你朋友自己叫囉,依家咁多外賣app,我唔信叫唔到!

首頁

尾頁

跳至