懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

每次產檢都好驚青,一番政府就唔洗旨意走。有時心急仲喊血壓仲高。今日我一番到醫院就唔量血壓住。要求駁左機先量。好彩姑娘都千就我比我駁緊機量。血壓好靚仔。。頓時鬆一口氣。照埋超聲波+駁機。2個半鐘走得,自己歷史上最快。。

下次要入去檢查已經35週。就快見到bb... 呢次佗bb真係好辛苦。又腰痛又血壓高又胎細。。咩都齊。很快卸貨,等到頸都長。。。

男爵府

凌太 發表於 20-4-28 11:33
每次產檢都好驚青,一番政府就唔洗旨意走。有時心急仲喊血壓仲高。今日我一番到醫院就唔量血壓住。要求駁左 ...

好好啊!

大宅

完全明白你既感受,我又係每次產檢都血壓高心跳快,偶然一兩次血壓正常真係好感動

我上星期生左,產後量血壓都好正常,你都加油。

大宅

ASP2019 發表於 20-4-28 11:43
好好啊!

大宅

monkiryuryu 發表於 20-4-28 12:13
完全明白你既感受,我又係每次產檢都血壓高心跳快,偶然一兩次血壓正常真係好感動

我上星期生左, ...

希望好似你咁順利。。只求平安健康有5磅都心滿意足。。。

大宅

回覆 凌太 的帖子

我今個星期六都35周啦, 每一次產檢都好怕醫生同我講d咩, 真係好緊張, 我而家仲中埋妊娠糖尿, 要控制飲食, 真係好灰

大宅

貓仔小花 發表於 20-4-28 12:17
回覆 凌太 的帖子

我今個星期六都35周啦, 每一次產檢都好怕醫生同我講d咩, 真係好緊張, 我而家仲中埋妊娠 ...

高血壓同糖尿真係好煩~~ bb 太大又有問題 ,太細又有問題。。佗一個bb 面對太多難關,真係好唔容易捱到35週。

男爵府

凌太 發表於 20-4-28 12:28
高血壓同糖尿真係好煩~~ bb 太大又有問題 ,太細又有問題。。佗一個bb 面對太多難關,真係好唔容易捱到 ...

我依家先25周 但係覺得孕期眨下眼就過
35周即係再眨多一下眼就捱完啦 加油

大宅

uckukuku 發表於 20-4-28 13:12
我依家先25周 但係覺得孕期眨下眼就過
35周即係再眨多一下眼就捱完啦 加油
...

我前兩胎真係佗得好舒服。又唔嘔又順利。兩胎都舒服咁入院催生。。有晒預算。覆診非常快捷,一個出世9磅一個出世7磅,都好易生。

呢胎多災多難。又遇岩疫情。又經常被留院。屋企人方面因為突然幫忙照顧都經常請假。
Bb 又細粒唔吸收。。。總之咩都唔順利。我眨左幾眼都未過。。

大宅

回覆 凌太 的帖子

係呀, 我今次叫做第二胎, 第一胎係空心胎, 所以今次都好緊張, 好唔容易過哂前面既關, 點知去到28周中左妊娠糖尿, 真係灰到冇朋友

別墅

貓仔小花 發表於 20-4-28 14:00
回覆 凌太 的帖子

係呀, 我今次叫做第二胎, 第一胎係空心胎, 所以今次都好緊張, 好唔容易過哂前面既關, 點 ...

我31週,有妊娠糖尿,bb平均大咗3週幾,心情成日都好差,食多啲野就會內疚咁,但又成日都肚餓,好灰...

大宅

FiFi0309 發表於 20-4-28 15:41
我31週,有妊娠糖尿,bb平均大咗3週幾,心情成日都好差,食多啲野就會內疚咁,但又成日都肚餓,好灰...
...

Yes,我下星期一再去產檢,之前阿b一直都偏細幾日,月中時檢查大左一個星期左右,唔知來緊會點

別墅

貓仔小花 發表於 20-4-28 16:19
Yes,我下星期一再去產檢,之前阿b一直都偏細幾日,月中時檢查大左一個星期左右,唔知來緊會點
...

你一星期好正常呀,唔駛擔心(emoji)(emoji)

大宅

FiFi0309 發表於 20-4-28 16:47
你一星期好正常呀,唔駛擔心(emoji)(emoji)

但唔敢亂食嘢,經常被醫生鬧話血糖高會影響阿B,好大壓力,食嘢都食得唔安樂,食得少又驚阿B唔夠大,食得多又驚阿B吸收好,血糖高,媽呀,放過我啦

別墅

貓仔小花 發表於 20-4-28 17:02
但唔敢亂食嘢,經常被醫生鬧話血糖高會影響阿B,好大壓力,食嘢都食得唔安樂,食得少又驚阿B唔夠大,食得 ...

同感,經常唔夠飽,好慘...你幾多週?

大宅

回覆 FiFi0309 的帖子

來緊星期六35周

別墅

貓仔小花 發表於 20-4-28 17:10

來緊星期六35周

你就好,好快捱完,我好驚我個b一路大落去(emoji)‍♀️

大宅

你個肚大唔大呀? 比有左之前重左幾多? 其實我唔係重左好多, 比懷孕前重左15 6磅左右, 但都有妊娠糖尿 我打算開刀生, 希望捱到39周之後先開啦

別墅

貓仔小花 發表於 20-4-28 17:17

你個肚大唔大呀? 比有左之前重左幾多? 其實我唔係重左好多, 比懷孕前重左15 6磅左右 ...

我仲要冇重過呀...醫生話我個肚唔係好大,點解阿b會咁大..我估佢吸晒我啲營養...我都係開刀呀...咁大唔開唔得啦。你仲有4 weeks, 加油~

大宅

你而家阿b係幾重呀? 我15號去照, 當時32周+4, 1780g

首頁

尾頁

跳至