時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

【監警會報告】831太子站內有人被殺傳言是「超乎尋常的主張」、示威者換裝扮乘客「窮凶極惡」
【Now新聞台】監警會報告提及831太子站事件,指傳言站內有人被殺是「超乎尋常的主張」,又指當日警方關閉太子站出口屬合理決定。

「831」太子站發生甚麼事,及警方處理手法,是報告其中一個焦點。

監警會表示,觀察到示威者在旺角站破壞後,利用鐵路系統,轉移陣地及藏身,在太子站換上其他顏色衣服,裝扮成一般乘客,形容他們「窮凶極惡」,到達太子站前,已在列車上襲擊他人,又用雨傘及利器襲擊警務人員,並極力拒捕,警方有需要使用最低武力拘捕他們。

警方關閉車站出口,有效阻止了裝扮成一般乘客的示威者離開,亦無任何迹象顯示,警方故意拒絕救護員入車站。

事件後有指車站內有人被殺,監警會形容是「超乎尋常的主張」,至今沒有人證實有人死亡,如果有人在車站被殺,死者親屬應很快發聲,將事件公諸於眾。

有關傳言被示威者用來呼籲市民上街集會,濫用言論自由,削弱了警隊多年來獲得信任,絕對不應容許成為一股風氣。

至於當晚警方用特別列車,將受傷被捕人士送到荔枝角站,監警會認為是審慎和明智的決定,可以將傷者盡快送院。

至於報告提及831執法行動,只稱應由警員自行作出判斷,監警會稱因所得資料不多。

監警會建議警方檢討在港鐵站或人多擠迫場所執法策略,提升警隊工作透明度,加強防範不必要的惡意揣測和傳言,制定程序處理公眾關注和不實的惡意消息,及檢討如何為記者提供協助。

至於8月11日,防暴警察向葵芳站內施放催淚彈,在太古站近距離向示威者發胡椒球彈,監警會認為有關驅散做法合理。

不過監警會認為,警方有必要檢視武力使用指引,尤其是港鐵站等追捕示威者策略,及在非戶地外地方及市區範圍使用催淚彈的規範及指引。

https://news.now.com/home/local/player?newsId=391156

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-5-16 06:33

伯爵府

叫日日月月拜空氣既人情何以堪呀

珍珠宮

2024年龍年勳章

hellolo 發表於 20-5-15 23:36

扮瞓覺的人係永遠叫唔醒的!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

PaPa 發表於 20-5-15 23:33
【監警會報告】831太子站內有人被殺傳言是「超乎尋常的主張」、示威者換裝扮乘客「窮凶極惡」
【Now新聞台 ...

今個月月尾又有一班白痴仔去太子站拜空氣,對待自己祖先都唔知有冇甘神心

珍珠宮

繼續拜, 其實佢地拜鬼仔炸,扮咩姐。。。

子爵府

超乎尋常?
直頭匪夷所思,痴人夢話啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

佢哋會話,因為政府嘅無能,迫使佢哋患上…… "超乎尋常的沉睡"

水晶宮

佢哋根本無諗過信份報告,佢哋覺得監警係偏幫警方。除非監警話警察唔得,解散同重組警隊先足夠。

複式洋房

回覆樓主:

白日見鬼, 鬼話連篇。 信個班腦仲生草。

水晶宮

畀面勳章

華華子 發表於 20-5-15 23:43
今個月月尾又有一班白痴仔去太子站拜空氣,對待自己祖先都唔知有冇甘神心
...

唔繼續嘅點呃班傻仔出黎呀!

真係咁咩嘅,搬晒返屋企打開門口公祭啦!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1314625 發表於 20-5-15 23:48
佢哋根本無諗過信份報告,佢哋覺得監警係偏幫警方。除非監警話警察唔得,解散同重組警隊先足夠。
...

甘又未必,如果監警會份報告話香港警察係黑警,佢地咪會信囉

佢地只相信佢地願意相信嘅野

侯爵府

【Now新聞台 ...

佢哋舉起隻手唱歌,真係好似邪殺~

子爵府

【Now新聞台 ...

如果真係有死人,一個人有朋友,家屬,同事,同學,唔會完全冇人出聲啩
Sweetheartb

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢地堅持話有, 只會話份報告癈up

水晶宮

sweetheartb 發表於 20-5-15 23:57
如果真係有死人,一個人有朋友,家屬,同事,同學,唔會完全冇人出聲啩
...

就係

子爵府

1314625 發表於 20-5-15 23:48
...

對,佢地只聽自己想聽既野,唔岩聽就話作假。

珊瑚宮

回覆樓主:

一班低智yc信, 有咩好講
死人?
咁多個月連一個死者名字都無, 無親戚,無朋友,無鄰居,無街坊
得班白痴yc先信

大宅

由最初已知用大話呃人,但有人信,我幾個朋友都信

珍珠宮

好媽媽勳章

曱甴全部都係冇腦唔係扮,就算講比佢地聽佢地都唔會信!

大宅

回覆樓主:

鬼上身

首頁

尾頁

跳至