自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

之前一公佈保就業計劃, 我身邊既客人/公司就一窩蜂咁去開MPF戶口及back date入職期, 希望去厄政府依個資助
今日, 政府公佈左保就業計劃第一期既詳情, 講到明只有3月31日前開設到MPF既戶口, 先有資格得到資助, 即係話如果公司4月1號先幫員工開戶, 即使係back date番員工入職期係3月31日前, 都係唔合資料, 以下係保就業計劃網頁原裝既資料:

申請第一期工資補貼的僱主和僱員強積金戶口,必須於2020年3月31日或以前已經開設(即不能將開設日期追溯至該日或較早日子)。換言之,在2020年4月1日或以後才開設強積金戶口的僱主及僱員,不具備申請資格。

Q&A
2020年3月31日後新開設的僱員強積金供款戶口,其生效日期為2020年3月31日前,並已繳足2019年12月至2020年3月的強積金供款。該僱員強積金戶口能否獲得 「保就業」計劃的工資補貼?
不能。申請第一期工資補貼的僱主和僱員強積金戶口,必須於2020年3月31日或以前經已開設(即不能將開設日期追溯至該日或較早日子)。

我心都涼哂, 我身邊所有有心厄政府資助既人都係4月先交MPF開戶form (back date自己係3月入職), 換言之, 佢地得唔到資助之餘仲要蝕MPF供款

uglytwins    發表於 20-5-20 02:18
hungng    發表於 20-5-19 18:27

子爵府

義氣仔女 發表於 20-5-19 17:32
之前一公佈保就業計劃, 我身邊既客人/公司就一窩蜂咁去開MPF戶口及back date入職期, 希望去厄政府依個資助
...

好似話有第二輪

子爵府

Celine524 發表於 20-5-19 17:37
好似話有第二輪

但第2輪既詳情都未擬定,我相信政府會守到依個缺口既

子爵府

義氣仔女 發表於 20-5-19 17:39
但第2輪既詳情都未擬定,我相信政府會守到依個缺口既

由得班人開,MPF Say thanks you very much.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

咁如果間公司4月至炒一班人, 咁申唔申請到?

瑪瑙宮

大廚勳章

...

但係三月嘅強積金唔係應該4月10號之前才交妥嗎?因為我公司每個月嘅強積金都係下個月10號之前交齊。。咁合唔合資格呢?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

seaheart88 發表於 20-5-19 18:22
但係三月嘅強積金唔係應該4月10號之前才交妥嗎?因為我公司每個月嘅強積金都係下個月10號之前交齊。。咁合 ...

而家係講緊 MPF戶口要喺3月31日前成功開立,唔係講3月 MPF供款

瑪瑙宮

大廚勳章

義氣仔女 發表於 20-5-19 18:23
而家係講緊 MPF戶口要喺3月31日前成功開立,唔係講3月 MPF供款

Oic。。。好彩我哋強積金開咗好多年唔使煩。。

我知道好多係date back返。。仲有啲係立即開戶
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

seaheart88 發表於 20-5-19 18:24
Oic。。。好彩我哋強積金開咗好多年唔使煩。。

我知道好多係date back返。。仲有啲係立即開戶

就係囉,政府而家就係堵截到依個漏洞,4月急急開戶既人初初以為 back date就可以厄資助,而家就知衰左

希望第2輪既政策都可以守到依個漏洞

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係,今朝局長係電台有回應,仲有老闆娘理直氣壯話1月開公司,2月請人但因疫情都只係開左10日工,3月全月有出糧,但又未知捱唔捱得住,到4月中入MPF,不過3月係有出糧

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Pulmma 發表於 20-5-19 17:51

唔可以少過3月人數
放下自在

子爵府

Pulmma 發表於 20-5-19 17:51

好似話要求申請的公司提供總全職員工的人數資料, 即係2020年3月至囉到錢果個月份員工數目唔可以少左, 咁先至可以囉呢筆津貼, 但有D 公司未必會如實咁提供呢D 資料俾政府, 同埋政府亦都好難查, 除非有人報吋, 否則有可能有D 老細會走精面。

子爵府

...

真係好心涼

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

義氣仔女 發表於 20-5-19 18:27

就係囉,政府而家就係堵截到依個漏洞,4月急急開戶既人初 ...

佢話第二輪應該會跟第一輪差唔多
放下自在

大宅

回覆樓主:

果日荃灣好似都有d 已完叫人開, 話錢照攞, 政府照罵 依家咪pk晒?

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

抵死!根本有好多話攞唔到政府資助嗰啲平時就係唔報稅、唔供強積金!
平時自己走私漏稅就冇問題,而家收唔到政府資助就鬧政府,不知所謂!

小菜豆    發表於 20-5-21 16:36

象牙宮

Danrice 發表於 20-5-19 18:36
果日荃灣好似都有d 已完叫人開, 話錢照攞, 政府照罵 依家咪pk晒?
...

咁賤!!
放下自在

大宅

但係炒一個,都罰好小

公爵府

回覆樓主:

唔明點解可以date back? 唔係冇供MPF係犯法ga咩? 一間公司請第一個人都要開MPF戶口ga la??

首頁
12345...7

尾頁

跳至