自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果有時自己買外賣回來食/出去食,屋企無煮飯,你地會提供甚麼食物比工人姐姐定直接比膳食費算啦?
我已經講左會放啲麵在家中佢拎黎食,但工人竟然仲話無煮飯所以要比膳食費

侯爵府

kitlinggloria 發表於 20-6-12 17:37
如果有時自己買外賣回來食/出去食,屋企無煮飯,你地會提供甚麼食物比工人姐姐定直接比膳食費算啦?
我已經 ...

有時訂埋佢個份,又或者另外比錢佢落街買外賣,有時佢會煮下麵咁,咩都試過

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

通常會買埋佢個份or俾錢佢落街買嘢食

水晶宮

kitlinggloria 發表於 20-6-12 17:37
我已經 ...

屋企有麵有飯有魚蛋腸仔有雞肉有菜,我叫佢自己煮

男爵府

回覆樓主:

屋企有乜煮乜
但外賣會預埋佢

侯爵府

叫外賣會叫埋佢個份,唔啱食叫佢自煮,已經唔洗佢煮佢洗,仲要俾膳食費?
8-)

大宅

我已經 ...

我姐姐胃痛,叫佢自己煮自己吃,不會另比$

之前姐姐無病無痛,一起吃,我哋吃咩佢吃咩,豬肉除外

子爵府

回覆 kitlinggloria 的帖子

如果你已經提供咗食物,係佢唔願煮,唔需要俾膳食費

男爵府

外賣回來多數會賣俾姐姐一份,如果帶小朋友出去食,姐姐唔想出去,佢鍾意煮乜嘢我唔理,但屋企通常有麵,米,菜肉蛋,蝦仁。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

夜晚叫外賣會預埋佢,lunch我地唔喺屋企,佢鍾意自己煮/落街買個飯我地隨得佢,因為每星期我地都有放低一筆錢俾佢,買餸買飯都係我地俾錢,不過從來冇過問佢用咗幾多買外賣

男爵府

我已經 ...

雪櫃有淨餸就會食淨餸或者煮麵,叫外賣就會預埋佢一份

伯爵府

家中雪櫃有齊食物,又有即食麵,工人自己煑食,
外賣不會預埋工人一份

大宅

回覆樓主:

一直比錢佢買

禁止訪問

男爵府

kathylo 發表於 20-6-12 18:04
一直比錢佢買

想請教下係因為咩原因你比錢佢買野食?因為你地都唔煮飯?但點解唔買啲麵比佢食當膳食既?

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

kitlinggloria 發表於 20-6-12 18:14
想請教下係因為咩原因你比錢佢買野食?因為你地都唔煮飯?但點解唔買啲麵比佢食當膳食既?
...

點解不可以俾$?

大宅

vivibabyvivi 發表於 20-6-12 17:55
夜晚叫外賣會預埋佢,lunch我地唔喺屋企,佢鍾意自己煮/落街買個飯我地隨得佢,因為每星期我地都有放低一筆 ...

咁你使唔使佢寫低每日用咗幾多錢?

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

叫外賣多數叫埋佢果份,有時佢會話唔食,自己煮面
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

水晶宮

我已經 ...
我冰箱所有她見到的食物都可以煮。我有提供食物,她不煮來食,我都不會比膳食費。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ansons 發表於 20-6-12 18:57
咁你使唔使佢寫低每日用咗幾多錢?

有叫佢寫,不過基本上唔會點check, 因為佢唔大洗

首頁

尾頁

跳至