自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有個中學便認識的朋友,每次出來gathering 都話要同老公離婚。最初大家都好關心佢,第一次嗌離婚係十幾年前因為發現老公有外遇仲帶埋返屋企,我地都好支持佢又安慰佢,點知無耐佢不但無離婚仲生左個仔。大家以為佢和好如初啦,但佢又成日打比唔同的朋友喊同訴苦,又話老公打佢,然後叫我地幫佢揾離婚律師,有個朋友真係幫佢揾資料,當然最後佢又無離。佢個仔今年已經快十歲,我朋友仲係講緊要同老公離婚,仲揾埋我同另一個朋友陪佢睇樓話準備分居,但轉頭又係FB post 一家三口去酒店玩的幸福家庭照。真係唔明咩心態,其實冇人有興趣知你的家事,亦唔係想朋友離婚,但呢十幾年的聚會佢都係狂數個老公,次次都話準備離婚,但又永遠得個講字,真係聽到好厭。

wcpcelia    發表於 20-6-24 11:18
kckammy    發表於 20-6-24 10:28
alice0606    發表於 20-6-24 10:07

珍珠宮

畀面勳章

厚多士 發表於 20-6-24 00:19
有個中學便認識的朋友,每次出來gathering 都話要同老公離婚。最初大家都好關心佢,第一次嗌離婚係十幾年前 ...

佢係咪唔洗做?
可能尼10年就係靠係你地面前呻
呻完舒服曬返去又當無左件事
如常生活斬下眼就過左10年

alice0606    發表於 20-6-24 10:07

侯爵府

有個中學便認識的朋友,每次出來gathering 都話要同老公離婚。最初大家都好關心佢,第一次嗌離婚係十幾年前 ...

佢係咪思覺失調?

男爵府

有類人係中意扮受害者。

有親戚就係成日對老公同自己屋企人都將離婚掛嘴邊,結果宜家佢老公同佢講離咪離囉,唔中意你咪走囉!佢宜家就晒個老公,離婚兩個字絕口不提

珍珠宮

回覆樓主:

第一次發現老公帶女人返屋企都離唔成婚,9 成唔會離,你地班朋友聽下算啦

伯爵府

天佑我們 發表於 20-6-24 00:22
佢係咪唔洗做?
可能尼10年就係靠係你地面前呻
呻完舒服曬返去又當無左件事
佢冇做嘢,父母留左筆遺產,如果慳慳地繼續同老公住都夠佢搣到老。
其實我地幾個朋友已經唔係好想聽佢數個老公,有個朋友仲直接話佢唔離婚就要忍下啦!但佢除左數老公好似冇其他話題咁

珍珠宮

畀面勳章

厚多士 發表於 20-6-24 00:32
佢冇做嘢,父母留左筆遺產,如果慳慳地繼續同老公住都夠佢搣到老。
其實我地幾個朋友已經唔係好想聽佢數個 ...

我覺得你朋友真係放唔低
所以呻極都呻唔完
有D人真係一啖怨氣可以怨到老
因為唔甘心睇唔開睇唔化放唔到手
咁就過左一世人
講得直接D佢食飽無優米
個世界又圍住老公件事轉
所以出黎都無其他話題同你地分享

佢出去做下野應該會好少少

珍珠宮

我未必有這個耐性。
我相信我好大可能會同佢講:「 好喇好喇!妳呻足十年有多!好無謂!不如唔好再呻,放過我哋啦!如果妳真係覺得婚姻生活好困擾,最好去搵婚姻指導之類啦⋯⋯嗱講明先,係妳自己去search !!!唔好再要我哋同妳搞!」

珍珠宮

回覆樓主:

可能唔捨得,呻下就算

子爵府

我都有這樣的朋友.

佢嗌足20 年都無離, 她今年42, 21歲半嫁呢個老公, 有2 個女..

起初會勸解下佢( 想離婚原因是覺得男的大脾氣)..

成日久唔久打來呻" 劈頭第1 句問你得唔得閒....之後就BE BI BA LA

之後就無事, 照成日一提起個老公即甜絲絲...不由自主地: "傑 " 一聲笑出來.

每次呻完....佢好似姣完肚痛, ALL 完C 咁...

立即: 輕鬆晒~

之後, 佢一打來, 我即刻答: 唔得閒吖! 我遲D 覆.

佢此生人只會以佢老公及其家人為題咁...你同佢講新聞, 一概答你唔知.

wcpcelia    發表於 20-6-24 11:18
alice0606    發表於 20-6-24 10:08

大宅

回覆樓主:

冇工作既人可能真係比較缺少話題
你哋如果真心當佢朋友,聽下佢呻下啦..
話唔定佢真係同你哋呻完之後個心舒服曬,先可以返去繼續捱
咁你哋都算係做善事

伯爵府

天佑我們 發表於 20-6-24 00:39
我覺得你朋友真係放唔低
所以呻極都呻唔完
有D人真係一啖怨氣可以怨到老
其實呻真係唔緊要的,但唔好又叫人幫手揾律師又陪睇屋囉,根本就冇諗過要離婚。有次出來又話打算離婚,叫我地有工就介紹一下,其中一個朋友介紹左兩份工比佢,結果又話得兩萬人工唔夠,其實佢十年冇做嘢,又冇乜專長,有兩萬都偷笑啦!根本就從來冇諗過要離婚同出來做野,但又口痕叫人介紹

伯爵府

peru 發表於 20-6-24 00:50
我都有這樣的朋友.

佢嗌足20 年都無離, 她今年42, 21歲半嫁呢個老公, 有2 個女..
可能我比較內斂,我諗我係屬於就算離左婚都未必好多人會知那種人,我真係唔理解點解可以將咁私人的野周圍講,而且冇離婚的決心就無謂講啦,作為朋友都唔知比咩反應好

伯爵府

HoshiSora 發表於 20-6-24 00:42
我未必有這個耐性。
我相信我好大可能會同佢講:「 好喇好喇!妳呻足十年有多 ...
其實佢近年一講佢老公同離婚,我都好少出聲,有時仲會拎個電話出來睇費事聽,我都好佩服仲好好耐性勸佢同安慰佢的朋友。

alice0606    發表於 20-6-24 10:11

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

生活太苦悶! 同時代脫節左
放下自在

珍珠宮

佩服你同朋友可以聽佢呻足十幾年

大宅

peru 發表於 20-6-24 00:50
我都有這樣的朋友.

咁其實你朋友都幾幸福, 成個世界成半世人淨係得佢老公
係難為你做咗佢樹窿啫

珍珠宮

畀面勳章

厚多士 發表於 20-6-24 00:51
其實呻真係唔緊要的,但唔好又叫人幫手揾律師又陪睇屋囉,根本就冇諗過要離婚。有次出來又話打算離婚,叫我 ...

咁聽佢呻下就算
無咩事都唔好太上心落手落腳幫
你地肯聽已經係佢最大安慰

珍珠宮

厚多士 發表於 20-6-24 01:03
其實佢近年一講佢老公同離婚,我都好少出聲,有時仲會拎個電話出來睇費事聽,我都好佩服仲好好耐性勸佢同安 ...

佢生活過於安逸,但又冇乜內容。
佢自己又太過空泛丶空洞⋯⋯

佢習慣,簡直非常依賴,透過呢種習常的方式,去得到别人(聆聽和耐心勸說安慰的朋友)對佢嘅100%的全神關注!

侯爵府

佢想搏人關注同關心

首頁

尾頁

跳至