自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

媽媽早幾日查到曾經腦小中風,我和公司同事傾有關話題時,同事告訴我,他媽媽去年都半邊身中風,現在好番休息中,他介紹我要我家中準備一粒安宮牛黃丸,說他媽媽試過好不舒適時,或有中風跡象時,立刻食用,好有效

但重點是,我媽現在食緊阿期匹林控制,又食中藥,會有問題嗎?
而且同事媽媽都在食緊新的薄血丸,都可以食嗎?
因為同事比較靚妹,所以都問不出太清楚,所以想問一下大家?

子爵府

除咗同仁堂
食位元堂都可以

水晶宮

畀面勳章

chinfongfong 發表於 20-7-3 21:46
媽媽早幾日查到曾經腦小中風,我和公司同事傾有關話題時,同事告訴我,他媽媽去年都半邊身中風,現在好番休 ...

最好問中醫!中風分寒性、熱性,食錯安宮牛黃可能會致命
有不適應該去醫院。祝福伯友健康長壽

wcpcelia    發表於 20-7-4 09:37
ada0707    發表於 20-7-4 09:18

珍珠宮

畀面勳章

唔好亂食
我細時食過2次,第一次好有效,第二次食完發高燒

侯爵府

2024年龍年勳章

701003 發表於 20-7-3 21:51

最好問中醫!中風分寒性、熱性,食錯安宮牛黃可能會致命 :th ...

我都吾會考慮買定, 雖然家中有一超級老友同一老友!始終吾知邊類中風! 藥.....不可亂來!

男爵府

媽媽早幾日查到曾經腦小中風,我和公司同事傾有關話題時,同事告訴我,他媽媽去年都半邊身中風,現在好番休 ...

安宮牛黃丸,只可於腦栓塞型中風用(腦血管好似水喉塞咗無水出),絕不可用於腦出血型中風(腦血管好似爆水喉咁)。

所以要搞清楚原因,千祈唔可以亂嚟!

水晶宮

西醫係唔見意,亦唔係個個受得,你最好問多幾個西醫

水晶宮

Activehealth 發表於 20-7-3 22:00
安宮牛黃丸,只可於腦栓塞型中風用(腦血管好似水喉塞咗無水出),絕不可用於腦出血型中風(腦血管好似爆 ...

冇錯!問過幾個西醫都咁講

公爵府

2023年兔年勳章

呢個問題應該去問下醫生,需唔需要係要醫生去判斷,唔係一般人亂去俾意見。

始終係藥物,應該由醫生處方,先至好食。香港忽視對中醫藥嘅管理,有潛在嘅隱患。

水晶宮

Activehealth 發表於 20-7-3 22:00
安宮牛黃丸,只可於腦栓塞型中風用(腦血管好似水喉塞咗無水出),絕不可用於腦出血型中風(腦血管好似爆 ...

謝分享

子爵府

大陸比較有需要
因為醫院比較遠(我意思是指具規模的醫院)

香港call 白車 都算快手。
我之前見過我62有一粒擺係書櫃,保質期有5年(如果無記錯)應該1000左右一粒,一年200, 其實都能接受。
所以如果價錢方面接受 just in case 都OK

男爵府

我有朋友係,放定一粒在家

水晶宮

有呀
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

男爵府

wsyggk 發表於 20-7-3 22:51
有呀
大陸貨 , or. 香港貨 ?

好似大陸藥效勁d ,

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我屋企有1粒,媽咪俾嚟看門口

珊瑚宮

siufans 發表於 20-7-3 21:48
除咗同仁堂
食位元堂都可以

一定係同仁堂
唔同出品, 效果有別

水晶宮

bkpokk 發表於 20-7-3 23:02
大陸貨 , or. 香港貨 ?

好似大陸藥效勁d ,

應該係大陸貨,親戚用佢張醫保咭幫我哋買㗎。不過後尾都好難搵到同仁堂就好似無買啦!屋企存貨上次我媽話隻手突然痺食埋啦!知唔知香港有無得賣啊?
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

記住呢隻藥係急救用,唔係平時當保健食用。近年網上有人教平日食安宮當保健品,害人不淺

珊瑚宮

有朋友講過, 以前難買到, 所以會家中放定
現在好易買到, 唔需要存貨了。
真係有需要食, 問左中醫意見先。
我家中長老, 去年中風, 行動不便, 有食安宮牛黃,加埋針灸, 幾個月後, 已經無事了。

侯爵府

回覆樓主:

https://health.mingpao.com/%e5%83%85%e9%99%90%e6%80%a5%e6%95%91-%e7%84%a1%e5%8a%a9%e9%a0%90%e9%98%b2%e6%96%b0%e5%86%a0-%e5%ae%89%e5%ae%ae%e7%89%9b%e9%bb%83%e4%b8%b8%e5%92%aa%e7%95%b6%e4%bf%9d%e5%81%a5%e5%93%81/

首頁

尾頁

跳至