自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

前幾日同朋友食飯,其中一個朋友(A)近日兩公婆都好多阻滯,咁朋友B就話介紹一個師傅比A識,B之前都好多阻滯,咁另外一個已經移民的朋友就介紹左呢個師傅比B, 因為移左民的朋友個老公自從睇左呢個師傅就順風順水,生意越做越好,於是B都去睇,之後都順利左好多,所以佢提議A去睇,仲講左好多那個師傅的預知能力,批好多野都中。佢仲比左個佛牌阿A睇,話佢成日都帶住,咁A都有興趣就問B是否邪野,會不會是鬼仔那些。B話是正經的神,個師傅識紫微算命,不過亦有拜泰國神佛。
有冇JM知道是否正路野?我自己近來都麻麻,A想約我一齊去,但我就有D保留,因為怕是鬼仔那些,同埋我覺得有D野要還的。

子爵府

佛牌有分正邪的,如果個師傅係正經廟宇請就會對主人好,會幫到主人手
但如果個師傅本身都陰陰濕濕,好多時啲佛牌都係帶有鬼仔,會要主人付出代價

如果你有懷疑就唔好去請啦,要信先有效果

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

呢啲最好唔好招惹啦,有啲嘢要還㗎,有得必有失,何必呢,最緊要知足常樂

伯爵府

女皇陛下 發表於 20-7-15 20:32
佛牌有分正邪的,如果個師傅係正經廟宇請就會對主人好,會幫到主人手
但如果個師傅本身都陰陰濕濕,好多時 ...
知唔知通常點分正邪?
那個師傅可以好準確話到比B知佢幾時會搵到新的工作,仲講埋人工一定比之前好,果然無幾耐就有人介紹份工比佢,人工仲不錯。佢之前放左層樓好耐都冇人接,師傅話好快會賣得出,結果又靈驗。我一向都冇睇開這些,不過大環境令到工作好唔穩定,本來一向幾順的,所以朋友A約我都有D心動

侯爵府

厚多士 發表於 20-7-15 20:50
知唔知通常點分正邪?
那個師傅可以好準確話到比B知佢幾時會搵到新的工作,仲講埋人工一定比之前好,果然無 ...

點解咁似我之前識個個朋友嘅。

子爵府

熱血勳章

厚多士 發表於 20-7-15 20:50
知唔知通常點分正邪?
那個師傅可以好準確話到比B知佢幾時會搵到新的工作,仲講埋人工一定比之前好,果然無 ...

正牌一般有年份同邊個師父造邊個廟出。。而吳同嘅牌都有吳同功效。。例如啦壺擋小人。。四面成願。。招財有財龜。招財女神。澤度金。。人緣就係坤平。胡蝶。。等等等等
而陰牌一般都會係師父出。。牌內一定有陰料。。而陰料多數都會整係外面係睇到。。因為睇吳啲人就吳會學得有用。。哈哈。。陰料一般都係屍體上嘅嘢為材料。。如頭髮。。屍油。。屍布。。骨。等等
如果你要知正陰。。起碼要有圖。。又或者你形容下。。
不過個人覺得如果你吳肯定又吳識的話最好都係吳好請。。

子爵府

熱血勳章

sharonchung 發表於 20-7-15 20:34
呢啲最好唔好招惹啦,有啲嘢要還㗎,有失必有得,何必呢,最緊要知足常樂
...

呢個真。。曾經我都好沉迷泰國佛。。但知得越多。。認識越深就覺得。。平凡是福。。
有啲嘢。。我哋平凡人係吳應該去涉入。。

wcpcelia    發表於 20-7-16 10:06

子爵府

熱血勳章

厚多士 發表於 20-7-15 20:22
前幾日同朋友食飯,其中一個朋友(A)近日兩公婆都好多阻滯,咁朋友B就話介紹一個師傅比A識,B之前都好多阻滯 ...

世上無免費午餐。。正好陰好。。都係要自身付出去求回報。。當然正嘅就係正善正念。。吳害人吳犯口業。。有啲神佛仲要守介。。例如架利。。象神。。
至於陰就吳洗多講。。只要係一念之差。。都會有吳同結果。。所以建議你三思。。先了解清楚再行動吧。。

cici1800    發表於 20-7-16 01:36

伯爵府

KATELYY 發表於 20-7-15 21:35
世上無免費午餐。。正好陰好。。都係要自身付出去求回報。。當然正嘅就係正善正念。。吳害人吳犯口業。。 ...
明白了,多謝你的意見

子爵府

熱血勳章

厚多士 發表於 20-7-15 22:31
明白了,多謝你的意見

吳好客氣。

子爵府

KATELYY 發表於 20-7-15 21:35
世上無免費午餐。。正好陰好。。都係要自身付出去求回報。。當然正嘅就係正善正念。。吳害人吳犯口業。。 ...

你講得好清楚呀謝謝你

子爵府

熱血勳章

TONG423 發表於 20-7-15 22:55
你講得好清楚呀謝謝你

曾經聽過人講。。信仰嘅一個比喻。。
如果人有病只去睇醫生吳食藥吳介口。。燈紅酒綠。。咁又有咩用呢?!
就等於。。好多人求神拜佛之後又吳守介向善。繼續犯業黑心。。咁神佛又點會保佑呢。。
有因有果。。有付出先有回報。。。
真心希望可以幫到大家。。謝謝!

厚多士    發表於 20-7-16 01:31
cici1800    發表於 20-7-16 01:14

大宅

KATELYY 發表於 20-7-15 23:04
曾經聽過人講。。信仰嘅一個比喻。。
如果人有病只去睇醫生吳食藥吳介口。。燈紅酒綠。。咁又有咩用呢?! ...

請問要請佛牌走,應該要怎樣做?有什麼儀式。萬分感激。

子爵府

熱血勳章

spiderkelulu 發表於 20-7-15 23:21
請問要請佛牌走,應該要怎樣做?有什麼儀式。萬分感激。

正牌的話最好交廟。任何泰國廟都得。交俾主持師父就可以。。。亦可以送俾有緣人結個緣。。當然你要解釋清楚情況同牌嘅來歷資料等等俾結緣人知啦。。如果唔想送還。。只係吳再佩帶。。就可以用紅紙封好。。放係腰以上嘅高處妥善收好。。
陰嘅話。。我建議你邊度請黎就送反邊度。。如果搵吳到歸路就試吓去泰國廟問下主持可否幫忙處理。。
大致上係咁。。

大宅

KATELYY 發表於 20-7-15 23:29
正牌的話最好交廟。任何泰國廟都得。交俾主持師父就可以。。。亦可以送俾有緣人結個緣。。當然你要解釋清 ...

謝謝你回覆。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

多口問, 有d 佛牌係咪陪葬品?

多年前我幫老公朋友搵佛既玉或者裝飾, 去玉器巿場附近 d 舖頭度, d 飾櫃入面既佛牌吊墜又殘又似二手貨咁, 有個感覺好似係陪葬品咁, 最後唔敢買.

侯爵府

畀面勳章

bosch 發表於 20-7-16 01:12

多年前我幫老公朋友搵佛既玉或者裝飾, 去玉器巿場附近 d 舖頭度, d 飾櫃入面 ...

陪葬玉器市場好少有, 土葬少,陪葬玉器一般家人自己keep 辟邪,保家宅平安
.

玉器市牌. 佢地扮古玉買貴

子爵府

熱血勳章

bosch 發表於 20-7-16 01:12

多年前我幫老公朋友搵佛既玉或者裝飾, 去玉器巿場附近 d 舖頭度, d 飾櫃入面 ...

佛牌本身就係以年份計算價值。。
越係古老就越有價值。。
所以你會見到好殘舊嘅都吳出奇。。
係泰國。。有啲家庭真係會有代代相傳嘅牌。。
um。。
我唸吳會咁陰質賣陪葬品掛。。

侯爵府

畀面勳章

我曾經睇過一個專門售賣泰國佛牌啲人寫嘅文章,佢話佢售賣佛牌賺咗好多錢,後期佢做咗好多善事,佢話即使佢做善事付出嘅金錢已比所賺的好多倍,佢依然補償唔到因為出售佛牌 種下的惡報,佢叫人千祈唔好買邪牌,易請難送。係等價交換,唔知自己將來要還啲乜嘢。 佢有講唔同佛牌(邪牌)製作,有唔同方法。真係幾恐怖缺德。 你唔清楚來歷 ,唔好去請。亦唔好亂講嘢得罪人地

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我早排响街見到個男人戴住3-4個佛牌,我覺得佢目露兇光成塊面灰色,佢拖住兩個小朋友,兩個細嘅叫佢好多聲佢都冇反應,唔知係食咗藥定有病

首頁

尾頁

跳至