自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

家有小朋友,有時都唔知煮乜好?
大家邊度買食材?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

小朋友幾大?有冇特別鍾意食咩?

我屋企兩個已經係中學生,鍾意食蕃茄炒蛋、各種煮法雞槌/雞翼/雞扒(照燒、BBQ醬焗、鹽燒、生抽煎/炆等)、煎豬扒、咖喱魚蛋、蔥油餅、韮菜/粟米蝦餅、芝士焗通粉、白汁意大利粉、雲吞/水餃麵等。佢地至愛烚粟米,就咁水烚熟或蒸熟,之後用刀切出一塊塊粟米。

伯爵府

回覆樓主:

屋企雪櫃長期有急凍食物-雞翼、雞扒、豬扒、肥牛、腩肉、魚、雜丸、燒賣、饅頭、韓國餃子、年糕、泡菜、pizza 、
氣炸煱cp炸雞、薯條、薯餅、魚手指、
......其實仲有好多,上面簡單食物可以配搭沙律菜食,煮早午晚中西餐配飯、湯粉麵、撈意大利粉,抗疫晚晚在家煮,都唔見得好健康,不過就一定衛生d,煮食已經變咗熟手技工,煮完大家食餐開心飯!

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

帶子/鯖魚/火鍋丸
屋企唔會煮雞翼,因為出去外賣好多都配雞翼

大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

camanbi 發表於 20-7-16 02:42
大家邊度買食材?

我諗我d 仔女歲半左右開始就冇特別為佢地諗食譜, 多數我地食乜佢地食乜. 我都成日唔知煮乜好.

我屋企食材有限, 少中式食材所以都少煮中餐, 自己又煮得衰, 所以來來去去都係果幾樣, 煎扒幾乎係日日有. 食煎扒, 炆牛腩, 肉醬/白汁意粉, 闊條麵, 壽司, 煎魚柳, 自製漢堡飽, pizza, 蒸蛋蒸瘦肉, 炒飯, 雲吞水餃, 韓燒, 青口等等.... 呢排左整左2次葡國雞.

間中整芝士火鍋, 越南米紙卷, 朱古力火鍋, 芒果糯米飯, 糯米飯...

以上九成都係懶人餐.

雪櫃多數有魚, 雜豆, 麵包, pizza, 蒜蓉飽. 而家有疫情, 長期有d 凍肉.

伯爵府

rose-mag 發表於 20-7-16 03:00
小朋友幾大?有冇特別鍾意食咩?

我屋企兩個已經係中學生,鍾意食蕃茄炒蛋、各種煮法雞槌/雞翼/雞扒(照燒 ...

小朋友5歲,想煮比較健康的,但家中都是急凍比較多

伯爵府

bosch 發表於 20-7-16 04:51
我諗我d 仔女歲半左右開始就冇特別為佢地諗食譜, 多數我地食乜佢地食乜. 我都成日唔知煮乜好.

我屋企食 ...

嘩!好犀利,我最近先學煮咋

伯爵府

zxyggp 發表於 20-7-16 04:24
帶子/鯖魚/火鍋丸

對,在外好多都有雞翼

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

camanbi 發表於 20-7-16 08:16

其實急凍嘢都唔一定冇營養,新鮮餸當然好,但我覺得最緊要係均衡飲食,有菜有肉多飲水少食零食甜嘢,唔好養成偏食,我果兩個怪怪地,細個唔食肉食瓜菜生果,但佢地肯食蛋食芝士飲奶,而家大大件。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

急凍肉類,一樣有營養,急凍加工速食,就真係少食啲。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大家邊度買食材?

冇買太多急凍食品
隔日去買食材(魚、雞、菜、蛋、內類……)
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

大家邊度買食材?

豬扒,雞翼,蛋,牛仔骨

珍珠宮

回覆樓主:

準備一隻打勻的蛋、一圈罐頭菠蘿切粒。

炒豬肉碎,落蕃茄(切粒),落水(做汁,不用太多,一小碗吧), 落少少鹽糖吊味,熟晒後,落蛋(!!切記:千萬不要炒爛,千萬不要變蛋花!!)
蛋熟晒,形狀固定後, 落少少茄汁(好少就得, 一包麥記茄汁),撈勻,熄火,落菠蘿粒,撈暈。

好好送飯的,有蛋有肉有菜,唔錯。
以上食材不要預多, 炒出來好大兜的。

wcpcelia    發表於 20-7-16 09:35
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

2024年龍年勳章

雞扒,豬扒,牛扒~~冰鮮魚。
我自己會包定D蝦肉雲吞,味噌同裙帶菜或紫菜常備,唔想煮時都有肉有菜有湯咁。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

凍肉營養流入同新鮮肉相差好小,我家習慣全凍肉,小朋友一樣健康成長。個人奉行五色飲食,每天果菜類種類要多,做到包含五色

加工食物就真係盡量避免

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

我小朋友4歲都係食依D ..佢唔鐘意食野 肯食正餐 唔係零食就OK

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

煮黎煮去都係果幾味

男爵府

2024年龍年勳章

大家邊度買食材?

雪箱必備急凍雞翼

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

zxyggp 發表於 20-7-16 04:24
帶子/鯖魚/火鍋丸

我同你相反,我們盡量在家食雞翼,可以買無激素,反而出去就叫其他野,豬扒,雞扒咁。

象牙宮

回覆樓主:

都係雞翼,雞扒豬扒,牛肉粒咁!唔同調味料求其煮

首頁

尾頁

跳至