自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

鄰居住咗6-7年,一直關係ok, 會借下嘢,新年派利是俾大家小朋友,自從上年年尾搞完大裝修,間屋好靚
之後開始house warming, 12月開始每逢weekend 都係party, 直到依家每日幾十單本地感染都係咁開,停課之後更加平日一星期三晚,間屋唔算好大,實用400幾呎,但最高峯門口擺咗近30對鞋,我同佢門口係L 型,走廊好焗,有幾次我都要跨過去先開到屋企門。

之前我就打去管業處,佢地話出通告,貼喺電梯, 當然冇效,依然最少每晚一家幾口啲鞋仍然擺出來。
上星期又10幾對,直接叫看更上來,之後擺返入屋,但第2日又擺番,我之後又打去管業處,佢地話會出信,然後再跟進,當然又冇咗件事。

再續

子爵府

好似有消防條例,唔可以咁樣

goldpiglet    發表於 20-7-16 11:49

男爵府

回覆樓主:

上星期六,又係10幾人party, 應該有小朋友生日,整日小朋友大叫,尖叫,已經習慣,門口又擺咗好多鞋,撞到另外一個單位鄰居,佢話佢奶奶剛做完化療,身體好弱,都好擔心佢地啲鞋會散播病毒,因為真係唔知佢啲朋友邊度來,同埋全層樓都係得佢一家人咁擺,我就直接打去管理處,保安都有解釋話疫情關係,都希望啲鞋擺番入屋。

星期日,又係party, 又10對,仲要擺埋著過嘅襪,我覺得自己情緒開始爆發,我直頭同老公講,我自己好似有病,好焦慮,我老公終於走去按鐘,佢聽到門聆已經大叫,又係鞋出事,點知見到我老公,已經話....好好好, 擺番,好客氣。

我地以為件事已經完結...點知

子爵府

耐唔耐都有e d post,都有唔同jm有好好suggestion
例如唔小心踢走d鞋or唔小心整濕
樓主可以參考下,e d人真係太自私,耐唔耐一次,招呼朋友,我覺得ok,長期就唔得

子爵府

Silver1127 發表於 20-7-16 10:31
上星期六,又係10幾人party, 應該有小朋友生日,整日小朋友大叫,尖叫,已經習慣,門口又擺咗好多鞋,撞到 ...

E d你真係要煩過佢,例如佢party緊,你不停造訪,表達你意見

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

可唔可以叫管理處將張通造貼20張喺你果層走廊同你兩個單位門口嘅牆上面? 務求佢出lift到除鞋前都一定見到.

男爵府

回覆樓主:

我地諗住直接當面講,亦唔介意講佢知我有啲焦慮症,諗住件事就咁完結

佢昨晚,又宴客,又有好多鞋,我開始感到好冇助,我係咪應該同佢反面? 佢已經知道係我地投訴,我真係唔知點做,每日低頭開門都要對住佢啲鞋,我有次望完直頭胃痛, 成晚冇瞓

依家全民抗疫,點解佢地仲要咁自私?

伯爵府

ilej 發表於 20-7-16 10:33
耐唔耐都有e d post,都有唔同jm有好好suggestion
樓主可以參考 ...

鞋入面吱膠水

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

我鄰居鞋架都放埋出黎,最近疫情執嚴左,話唔執番入屋會當走廊垃圾處理先收埋

禁止訪問

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

ilej 發表於 20-7-16 10:33
樓主可以參考 ...

個個星期都係咁
真係人都顛

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

大宅

一有就打去管理處,唔好怕煩
30幾對鞋直頭係好機會,call到要30幾對鞋要放番入佢屋企,佢先會反省。

珍珠宮

佢D鞋一定好平

男爵府

我都講過,投訴過管理處n次都冇用,我直接影佢d鞋跟住print哂岀嚟,寫明佢單位,一張一張由佢大門開始貼 ,貼咗佢成幅牆,貼緊途中有鄰居見到仲幫我手貼,話忍咗佢好耐,佢仲叫佢个仔放一張系佢信箱添⋯⋯之後就冇見過鞋了

珍珠宮

回覆樓主:

拎把掃把掃曬落垃圾桶

侯爵府

阿檬豬 發表於 20-7-16 10:58
我都講過,投訴過管理處n次都冇用,我直接影佢d鞋跟住print哂岀嚟,寫明佢單位,一張一張由佢大門開始貼 , ...

子爵府

bivian_bivian 發表於 20-7-16 10:43
我會痴一個黑色大垃圾袋响佢地門口,一見有鞋就即刻掉去垃圾袋度,當然會用手套扔啦!佢地問起。。。我會話 ...

好辦法

子爵府

阿檬豬 發表於 20-7-16 10:58
我都講過,投訴過管理處n次都冇用,我直接影佢d鞋跟住print哂岀嚟,寫明佢單位,一張一張由佢大門開始貼 , ...

男爵府

回覆樓主:

睇字都覺得好困擾

Andipa    發表於 20-7-16 15:23

首頁
12345...10

尾頁

跳至