自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿囡喺學校學左1年a-z音,然後又花左半年出去重讀a-z音,準備讀下一個stage嘅時候遇到疫情。如果我自己喺屋企教,嚟緊呢個stage應該教咩?點樣教呢?有冇平平地嘅書可以推薦下?謝謝大家。

男爵府

香蕉宝宝 發表於 20-7-22 00:59
阿囡喺學校學左1年a-z音,然後又花左半年出去重讀a-z音,準備讀下一個stage嘅時候遇到疫情。如果我自己喺屋 ...

睇啲洗腦式嘅video,唱歌仔

男爵府

回覆樓主:

有無讀下sight words? 我hea教嘅,sight words我小朋友5歲時,每日教十至十五個,十分鐘,一星期每日唔同字,教兩個月記得晒,之後可以讀啲bob books, sight words books畀佢,又可以做下word ladder,半年內自己可以睇到簡單英文書
sight words對佢學簡單blending好有幫助,而bob books可以買啲小朋友興趣嘅,學起上嚟開心啲

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

sight words係指想用字?我係買本常用字嘅書叫佢記串法定點?

男爵府

回覆樓主:

我囡睇緊ORT Level 2, 佢有點讀筆嘅,佢係半明白咁囉

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

香蕉宝宝 發表於 20-7-22 09:45
sight words係指想用字?我係買本常用字嘅書叫佢記串法定點?

可以去買sight word 既練習跟著教,會易d. Sight word 即常用字,多睇就會記得,呢類字基本上要背左。

別墅

藍尾巴 發表於 20-7-22 07:22
用phonics kid,可點讀,有歌仔,價錢比jolly phonics果套平。再youtube睇letter land, alphablocks。另外 ...

想問係咩樣同邊度買?

大宅

回覆樓主:

我買左rass language自己教,不算貴,但我發現有啲位點讀筆會讀錯,而且教材編排得麻麻,不過一分錢一分貨啦,我冇乜大要求,叫有個課程跟下就算了。
我自己教到火滾,教到拼埋一齊發音佢就唔識,例如h+am,佢就唔識

伯爵府

BK Milk勳章

Jolly個套我覺得最好,可以在圖書館借到的,跟住youtube跟唱。我把youtube video轉成mp3,成日在家放

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

appledai 發表於 20-11-8 11:04
Jolly個套我覺得最好,可以在圖書館借到的,跟住youtube跟唱。我把youtube video轉成mp3,成日在家放 ...

可以給我link嗎?感謝。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

侯爵府

其實,熟讀晒a, e, i, o, u 的long vowel vs short vowels rules (及diphthong and schwa) ! 巳掌握不錯了。

再advanced的next level,要去phonetic symbols!

=======
youtube 大把歌仔唱。唱下唱下就識了。( consonants)

=====

我覺得點讀筆幾好玩。點下=讀出音了。大陸好像好多的。

======
jolly phonics , 有加跳舞/動作的。十分好玩。

伯爵府

BK Milk勳章

199707100304 發表於 20-11-8 11:09
可以給我link嗎?感謝。

都是google search就夠 隨便一個 https://www.youtube.com/watch?v=ECjT3XFz04U&list=PL4Lm2K-C_b0eSqQS4yHcQW3KaFIiDCFug

我用這個轉mp3 https://ytmp3.cc/en13/

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主:

我覺得除非父母有學過或者自己認真去學咗先,先有信心去教仔女。
識得晒咁多個音,唔代表識運用;識運用又唔代表根基穩固。所以睇吓你想佢「識」定真係打好基礎,我覺得網上既youtube都係比較入門。
利申:小女學咗幼稚園三年,根基紮實,小學老師將佢group入 1st tier。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

appledai 發表於 20-11-8 11:41
都是google search就夠 隨便一個 https://www.youtube.com/watch?v=ECjT3XFz04U&list=PL4Lm2K-C_b0eSqQS4y ...

thanks
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

C.Humphrey 發表於 20-11-8 11:49
我覺得除非父母有學過或者自己認真去學咗先,先有信心去教仔女。
識得晒咁多個音,唔代表識運用;識運用又 ...

認同,最緊要運用,而運用takes time。

水晶宮

回覆樓主:

呀女2歲時我去淘寶買Oxford Phonics World, 等佢喺學校學哂a~z後就開始俾佢玩下d phonics games, 同時大量閱讀練blending,從來冇俾錢出去學,K2起自己睇early chapter books, 鼓勵佢read aloud。

大宅

appledai 發表於 20-11-8 11:04
Jolly個套我覺得最好,可以在圖書館借到的,跟住youtube跟唱。我把youtube video轉成mp3,成日在家放 ...

請問怎樣把YouTube轉mp3?

男爵府

hker 發表於 20-11-8 11:16
其實,熟讀晒a, e, i, o, u 的long vowel vs short vowels rules (及diphthong and schwa) ! 巳掌握不錯了 ...

請問有冇需要再學埋consonant?

伯爵府

BK Milk勳章

angel503 發表於 20-11-8 14:31
請問怎樣把YouTube轉mp3?

google search "youtube to mp3"大把,只要把youtube的link放進去就可以轉成mp3.
我用這個https://ytmp3.cc/en13/

首頁

尾頁

跳至