懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

怕意見不合 影響情緒奶奶講野大聲 做野大力成日Billy彭爛會唔會嚇親BB
又怕衛生問題
唉....
有冇人開完刀自己湊B?
可以分享下嗎?

大宅

一早知99有咁既問題。就寧願自己一腳踢,都吾好要99幫手,真係好影響到自己情緒。年尾生第二胎啦。我寧願出錢搵個陪月幫手都吾想見到99。仲同先生講明坐月期間吾想見到99出現。真係極度影響情緒!!

珍珠宮

回覆樓主:

生完荷爾蒙會好影響你情緒,當時我媽幫我坐月,有時睇唔過眼會感懷身世眼淚流不停。如果係你一早已不滿奶奶,再由佢湊b……我驚你產後抑鬱嚴重。

我有個朋友係奶奶幫手坐月湊b,唔夠兩個星期頂唔順,即日走住酒店之後再揾屋搬。

有無可能請陪月呢

大宅

我開完刀自己湊,冇工人冇陪月,但我媽會每日黎幫bb沖涼。
如果老公可幫手同B沖涼,其實都可以嘅。辛苦就一定,但好過對住99 。
同埋我有訂月子餐。

大宅

我嚟緊生完之後都係奶奶幫手湊,同樣都係有果啲問題,因為同奶奶一齊住所以無辦法唔比佢湊,老公同埋我自己阿媽話會拎假幫手,但始終對得最多都係奶奶,啱啱有bb 嘅時候已經因為屋企事同奶奶搞到大家有啲唔開心,但奶奶肯幫手湊已經好好,係湊小朋友上邊有唔同意見嘅時候唯有試吓婉轉啲同佢講

大宅

我係同奶奶住!
但我已同老公講,我唔使佢照顧我坐月
一直都知道佢有咩問題
我屋企人都唔放心佢照顧我

我老公會放假照顧我!

別墅

我都係同99住,都好擔心之後會因湊BB問題會好多拗撬

99嘅衛生意識係我不能認同嘅,買完D肉又唔放落雪櫃就咁放喺廚房。食剩嘅餸就咁放係餐枱成晚。成日中午係雪櫃拎咗我D泡菜出黎就懶得放返落雪櫃,到我夜晚返屋企見到兜野係廚房出現真係火都黎埋

佢又勁懶,由朝到黑成尊佛咁坐係度煲劇,每個月有一半時間係坐到唔想起身煮飯。買返黎嘅野從來都唔擺好周圍放,成間屋都俾佢放滿雜物,我地幫佢執又樣樣都話唔掉得

晾衫仲神奇,一桶衫晾幾件就話好攰就去煲劇,之後就唔會再掂桶衫,試過有一次我地特登放工唔幫佢晾,點知桶衫放咗3日都無郁過臭晒,我唯有拎桶衫去再洗過

複式洋房

同99住真心係我呢一世人做左最錯既事 一開頭佢就話自己乜都唔識 好求其 好啦 到我生完B第二日佢黎左醫院探我 住左蛋酒比我食 食完我已經feel到又暈又想嘔又出哂大汗 後尾我先知原來唔食得 我都算啦 到出左院之後日日煮雞酒比我食 原來食完雞酒唔可以即刻餵人奶 我又係後尾先知 我已經比佢搞到我個人勁虛 照顧BB方面 雖然佢冇落手 但係咁出聲比意見 又話唔好搞醒個B叫佢飲奶 等個B自己喊先比奶佢 我老公又覺得岩喎 所以搞到個B食得少有黃坦 唉 辛苦既又係我 成日要帶個B出出入入醫院健康院 果時岩岩生完個傷口又好痛 真心好痛苦 到過左5日之後就我呀媽過左黎我屋企陪我坐月 因為一早知道99係唔適合陪我坐月佢做清潔工又成日執人d野返黎又成日買超市第二日就到期d特價野返黎 我真係比99搞到頭都大埋
好啦 到而家個B滿月 其實我媽都放完假要返去 不過咁岩佢做飲食而家公司冇開 所以就繼續留係我屋企照顧我同個b 而我99成日打比我老公問我媽幾時走 因為其實99都唔鐘意我地 又話我地見到佢唔叫聲佢 其實我媽有叫 係佢自己耳殘聽唔到 而我自己就覺得大家同一屋簷下 日日見都唔需要日日講99早99好啦 之後又話我地煲湯唔留湯比佢 我想講佢幾日先返一次屋企 永遠唔會知佢幾時會返黎 留湯黎做乜 之前母親節我都買左個蛋糕打算比佢 結果佢幾日冇返屋企搞到個蛋糕都係我自己食左 有日我執bb d野 我老公話佢媽訓左覺 叫我唔好嘈 其實我都好靜咁樣執野架啦 係我老公死都要搵野話我 我想講有次我好辛苦先哄到bb訓覺 99放工返到屋企無啦啦整野整到勁大聲啪左一聲 搞到我b又醒左又要再哄返佢

99將d問題推哂係我同我媽身上 我都算啦 我老公仲要同我講 話我搬左入黎之後佢媽先有咁多怨氣 之前佢同佢媽相處係一直都冇問題 叫我自己處理返個問題喎 聽到之後真心覺得我咁辛苦生左個女出黎 結果呢頭家係冇人幫我 真係比佢地搞到我就快產後憂鬱 日日都係度喊好無助 99一開頭果5日同我坐月都搞到我虛到死 我都冇怨佢 嘈醒bb我都冇怨佢 相返99同我老公兩個成日埋怨我 我可以點

所以 真心唔好同99住

複式洋房

Lingv3v0106 發表於 20-7-23 20:22
同99住真心係我呢一世人做左最錯既事 一開頭佢就話自己乜都唔識 好求其 好啦 到我生完B第二日佢黎左醫院探 ...

不如你同老公商量搬走啦 既然佢都唔鍾意咁大怨氣 由佢做孤獨老人佢就最開心啦

別墅

ahchuyy 發表於 20-7-23 23:04
不如你同老公商量搬走啦 既然佢都唔鍾意咁大怨氣 由佢做孤獨老人佢就最開心啦

...

但係佢老公好似企99嗰邊...

大宅

Bubelee 發表於 20-7-23 19:29

99嘅衛生意識係我不能認同嘅,買完D肉又唔放落雪櫃就 ...

原來大家嘅99 都有差唔多嘅問題,我99 又係衛生問題同埋勁鍾意買嘢返屋企,之前未有bb 嘅時候都由得佢買,買到成屋都係嘢,仲有成個雪櫃冰格都係凍肉,有啲凍肉仲係我啱啱搬入去住雪到而家,所以平時都唔敢買雪糕雪係冰格,第時bb 出世諗住餵人奶,但見到個雪櫃咁樣都唔敢雪入去,雖然老公話到時佢會清潔消毒,但始終唔放心,所以決定買個細雪櫃專門雪奶,仲有一次見到99 餵老公細妹個仔食嘢,類似粥仔嘅食物,佢會磨啲蘋果蓉畢一羹粥仔再點落蘋果蓉比佢食(可能我見識少,第一次見),仲要啲粥仔跌咗落口水肩度再刮返出嚟餵返比bb 食,果下見到有少少反胃,好擔心第時佢都會係咁餵bb

別墅

1201Lemon 發表於 20-7-24 00:11
原來大家嘅99 都有差唔多嘅問題,我99 又係衛生問題同埋勁鍾意買嘢返屋企,之前未有bb 嘅時候都由得佢買, ...

我99以前唔係咁,係退休時間耐咗就越嚟越懶,成日坐係度乜都唔理,D野咪就咁擺係度就算。我自己婆婆86歲都未有佢咁懶,起碼買咗餸返黎識第一時間放入雪櫃,係雪櫃攞野出黎用完又會即時放返入雪櫃。嗰條99連開一開雪櫃都懶,因為雪櫃俾佢塞爆晒無位放

別墅

Bubelee 發表於 20-7-24 02:18
我99以前唔係咁,係退休時間耐咗就越嚟越懶,成日坐係度乜都唔理,D野咪就咁擺係度就算。我自己婆婆86歲都 ...

我奶奶都係 叫極都唔聽 唔食食咁多雪藏野 我話樓下就係街市
依家有左要食新鮮食物 但都要出去平D個街市買勁多新鮮肉返黎雪
屋企成日咩都唔清潔 我做完話比佢聽又話佢自己清潔左 成日拖地覺得自己好乾淨

別墅

YuYu88922 發表於 20-7-23 11:34
一早知99有咁既問題。就寧願自己一腳踢,都吾好要99幫手,真係好影響到自己情緒。年尾生第二胎啦。我寧願出 ...

好怕影響之後既關係

別墅

Bubelee 發表於 20-7-23 19:29

99嘅衛生意識係我不能認同嘅,買完D肉又唔放落雪櫃就 ...

我99都唔鐘意掉野 膠袋都儲幾袋 (emoji)

洗3日日都要開機 得兩件3都開

成日坐係道打機聽收音機 話自己好忙

別墅

mcs74 發表於 20-7-23 12:42
生完荷爾蒙會好影響你情緒,當時我媽幫我坐月,有時睇唔過眼會感懷身世眼淚流不停。如果係你一早已不滿奶奶 ...

請左好就話 唔好又係玩自己 依家疫症又咁...

大宅

頭盔王 發表於 20-7-24 04:56
我99都唔鐘意掉野 膠袋都儲幾袋 (emoji)

洗3日日都要開機 得兩件3都開

我6299 都係收藏家,咩都唔捨得掉,鍾意儲到成屋都係嘢,買咗啲公仔麵返嚟唔係擺入廚房啲櫃,反而係擺係Bb 間房度,所以而家買咗Bb 啲衫仔返嚟都未有位擺,Bb 間房比佢哋用咗嚟做雜物房,同埋佢哋有樣唔好嘅習慣,99買咗4-5卷保鮮袋係屋企,但都鍾意去超市度拎人哋免費果啲,好驚第時佢係bb 面前做依啲嘢,搞到bb 學埋佢,之前仲會拎果啲免費筷子返嚟屋企用,比老公話完佢之後就好咗,屋企又唔係無筷子,但果啲保鮮袋就話極唔聽

大宅

Bubelee 發表於 20-7-24 02:18
我99以前唔係咁,係退休時間耐咗就越嚟越懶,成日坐係度乜都唔理,D野咪就咁擺係度就算。我自己婆婆86歲都 ...

我果個都係一樣鍾意塞到個雪櫃爆哂,我啱啱嫁入嚟嘅時候買咗餸返屋企個雪櫃係無位比我雪,唯有叫老公幫我執少少位出嚟雪,後尾老公頂佢唔順話完佢就好咗少少,但冰格就都仲係塞滿哂凍肉但係又唔煮,奇怪係雪櫃明明有好多肉,但每次佢煮飯都要出去買新鮮肉返嚟,雪櫃果啲就一路係度雪,試過有次買咗雪糕返嚟雪係雪櫃食完之後即刻肚屙

同埋佢好鍾意唔敲門就衝入我房,有次我係洗手間老公無關房門淨係掩埋咗度門之後佢衝咗入嚟,超尷尬

越近bb 出世越擔心,驚第時係教bb 方面有好多分歧

別墅

你考慮清楚?我驚你產後抑鬱....
建議花錢請陪月,都唔好拎自己同個b嚟教飛。

比佢湊,
一嚟你唔開心,二嚟影響雙方感情
完全雙輸,有啲錢應使得使。
一係你好有信心為母則強,自己搞掂佢,都唔好比努奶插手,自己辛苦都總好過嗌救命

大宅

真係要比錢請陪月, 同埋盡量唔好一齊住, 呢啲錢真係唔慳得

首頁

尾頁

跳至