自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

主要小朋友print 練習和scan,
應怎選擇? 或者哪牌子平靚正
謝謝大家

男爵府

用緊呢部,平靚正!
之前aexn買,$3xx

伯爵府

畀面勳章

ERICA0204 發表於 20-8-1 23:52
主要小朋友print 練習和scan,
應怎選擇? 或者哪牌子平靚正
謝謝大家

一定要買鐳射打印,千祈唔好買噴墨,幾個月D墨乾哂,機就平,二三百蚊一部,但買墨都買窮你。

別墅

joey1001_1001 發表於 20-8-2 02:25
一定要買鐳射打印,千祈唔好買噴墨,幾個月D墨乾哂,機就平,二三百蚊一部,但買墨都買窮你。
...

明白,謝謝你
昨日有睇其他評論,見其他講epson 同 brother, 但呢2隻牌子都多唔同型號,要慢慢再睇

wcpcelia    發表於 20-8-4 14:56

子爵府

ERICA0204 發表於 20-8-2 07:24
明白,謝謝你
昨日有睇其他評論,見其他講epson 同 brother, 但呢2隻牌子都多唔同型號,要慢慢再睇
...

有位擺一定買鐳射打印。我部咩其他功能都冇,只得打印,scan就用電話,之前AirPrint 出黎都好方便

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我近期又係睇緊printer
小朋友好多功課,工作紙要print,好頭痛

大宅

joey1001_1001 發表於 20-8-2 02:25
...

同意! 原廠墨真係貴到喊。

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我一年前買了呢部,又係主要用嚟印我仔的功課,習作等等。我已印了兩“黏”紙以上(超過1,000張)都未入過墨,真係貴買平用
https://hk.canon/zh_HK/consumer/pixma-g3000/product

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Alvinchun 發表於 20-8-2 11:10
我一年前買了呢部,又係主要用嚟印我仔的功課,習作等等。我已印了兩“黏”紙以上(超過1,000張)都未入過 ...

我都想買入墨printer, 請問之後買墨貴唔貴?

珍珠宮

ERICA0204 發表於 20-8-2 07:24
明白,謝謝你
...

laser printer 有微粒在機身後噴番出黎,肉眼睇唔到, 但果時在office 坐近printer, 日日番去就咳到痴肺,一離開office就好番8成。 另一個坐附近的同事就全身皮膚敏感。
我好肯定係部laser printer 引起氣管敏感,提一提有心想買的人留意吓

子爵府

2018復活節勳章

peaceaa1122 發表於 20-8-2 11:17

一年前買機時問過,好似大約$70一支。
但跟機仲有兩支黑色都未開

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

之前買過canon laser printer, 但隔左幾年之後,電腦 ios update左,但canon 已經停左update driver, 結果是scan不到野,連插cable scan都有時得有時不得

還要果排仔用zoom上堂,成日要print notes, scan功課,最後要換過部

今次換大牌子,hp, 係貴d, 但希望可以不用幾年後就不再update driver

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

peaceaa1122 發表於 20-8-2 11:17

原廠墨就一定貴,無論噴墨定鐳射,噴墨如果黑色二百以下,彩色二百多,墨貴過printer, 一合大約印二百多張左右,放入printer之後幾個月唔用就乾哂用唔到,就算你只係印過一張就更加唔抵,都唔會再用到,鐳射墨就貴D,約幾百蚊一隻色,通常要四隻色,由於係碳粉所以唔會乾,放十年廿年都可以,一般可印幾千張,再貴D高用量的就更加多,長遠計一定好,除非你唔諗住長期用就買噴墨式啦,提提你千祈唔好買代用墨,會漏墨又或者用唔到的,因為有晶片,認唔到就用唔到。

珍珠宮

Alvinchun 發表於 20-8-2 11:25
一年前買機時問過,好似大約$70一支。
但跟機仲有兩支黑色都未開

唔該晒,咁好似好抵。冇得出街,一陣上網了解吓,睇吓邊到平

珍珠宮

joey1001_1001 發表於 20-8-2 11:47
原廠墨就一定貴,無論噴墨定鐳射,噴墨如果黑色二百以下,彩色二百多,墨貴過printer, 一合大約印二百多張 ...

唔會買laser, 咳到驚,怕怕。

同意唔好買代用墨,我買過一隻,用到,但佢似係回收d 正版墨盒加工加墨,比正版快好多冇墨,對番個價錢仲唔抵。

子爵府

2018復活節勳章

peaceaa1122 發表於 20-8-2 11:57
唔該晒,咁好似好抵。冇得出街,一陣上網了解吓,睇吓邊到平

唔好客氣,我都係分享下啫,希望幫到你

公爵府

回覆樓主:

最好買可用代用墨 原裝下枝超貴

別墅

eeaa 發表於 20-8-2 18:41
最好買可用代用墨 原裝下枝超貴

謝謝你,會考慮的