自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

TVB節目<我要做業主>今集找來35歲港女Cola分享置業經過,Cola曾經在酒吧工作,講起自己有12次的置業經驗,她自言是靠自己,當時因受失戀和失業雙重打撃,於是決心學投資。她將整副心機都放在工作上,「首次置業嘅首期係靠打工搵返嚟,當時我一日打三份工,日頭就喺電腦商場賣Mon,之後返多兩間酒吧。啲朋友會問我大時大節有咩做,我會同佢講大時大節出街要使Double,但我返工就賺Double,所以大時大節一定會去返工。」

8年前Cola首次以200多萬買入油麻地單位,過3年後再將物業賣出:「賺咗百幾二百萬,再一變二。」被問到為何不以買Dream House為目標,她卻有自己一套想法:「Dream house唔可以當飯食,寧願變多幾間賺多啲錢先。」與此同時,她有辦法減低負擔,講到買樓花的好處:「一層係自住,另一層係樓花,因為好多都係兩年後收樓先開始供,到時供咗年幾之後又可以賣,唔使同一時間供兩間咁吃力。」

Cola表時亦會教朋友去投資及留意市況:「平時朋友約我睇戲同睇衫,我都會叫佢哋一齊睇樓,因為想買先睇已經太遲,平時睇開,樓市一跌我咪出手囉。」除了買樓,她更有投資工廈、內地樓宇和車位,試過最多賺五、六百萬,Cola現時有過百萬的被動收入,隨時可以退休。

周日睇完呢集,覺得好勵志

alice0606    發表於 20-8-11 18:28

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

佢好似話俾前老闆鬧係垃圾,之後發奮仲同男友頂個酒吧自己做,呢個case都幾適合《我要做老闆》

大宅

抄抄賣賣,多得佢唔少

子爵府

回覆樓主:

香港人吾係高尚得好多,成日鬧大陸人來香港炒高樓價,某班香港人咪一樣見勢好咪買地舖,車位,樓來炒。。。呢d節目只係間接鼓勵人炒樓先有第一桶金。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

TOUCHWOOD....有事病咗,真係點補都補唔返

珍珠宮

其實個節目就係教人一有機會就炒賣
香港核心價值就係投機

我覺得唔好成日話大陸人搶貴啲樓啦
事實證明,香港人自己都係咁做
混水才能摸魚
好多人不自知,仲覺得自己好上進㗎
道義?道德?
可以當飯食咩

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

幾好,趁年輕,肯努力肯搏,成功都係要靠雙手,唔係齋坐等運到

Astra00    發表於 20-8-11 16:28

子爵府

睇佢個樣係女強人
靠自己幾好

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章

佢起碼靠自己勞力
好過之前果位叫屋企人加按層樓自己又再買

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

起碼靠自己勞力

男爵府

欣賞佢上進努力,日打3份工,放假仲返工,唔係人人做到 !

水晶宮

回覆樓主:

欣賞佢努力,但唔欣賞佢抄樓

男爵府

capricornbb 發表於 20-8-11 16:21
幾好,趁年輕,肯努力肯搏,成功都係要靠雙手,唔係齋坐等運到

Agreed. 年輕力壯靠自已,好過啲偽文青,日日打機上網等運到。年華老去又怨政府。

侯爵府

KATRINE 發表於 20-8-11 16:10
香港人吾係高尚得好多,成日鬧大陸人來香港炒高樓價,某班香港人咪一樣見勢好咪買地舖,車位,樓來炒。。。 ...

好簡單,如果層樓六百萬,唔會升值,你睇下有無咁多勵志故事

伯爵府

牛年勳章

有少少問題,佢所講的工作提供的入息證明,可以好浮動,應該唔容易過mortgage check .
一開二之後,另一間屋又要多d 首期。本都幾大
其實炒賣都係投資的一種,又唔一定要咁負面

男爵府

其實財務自由點解?

侯爵府

睇佢個腮位,就知目標好強

男爵府

mimi987 發表於 20-8-11 17:07
好簡單,如果層樓六百萬,唔會升值,你睇下有無咁多勵志故事
...

就算樓價唔升,出租,都係人哋幫你供緊唔升,都冇問題 , 因為你都係賺咗

伯爵府

BK Milk勳章

人地勤力,投資有道,有咩問題?

水晶宮

despingu 發表於 20-8-11 16:32
佢起碼靠自己勞力
好過之前果位叫屋企人加按層樓自己又再買

仲要有眼光同膽色, 不過炒賣呢家野, 要有承擔風險, 佢衡量過就OK.

首頁

尾頁

跳至