婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

終於忍唔住要開個post...
是咁的...事情發生係上個月19號...19/7..

地點:99屋企
時間:下午2點
人物:我,C6,99,仔仔(BB)11個月大

案發經過:話就C6去(emoji)(emoji)⋯⋯我要整野比BB食...叫我99睇住...係廚房個陣我聽到99同BB講「玩呢支」..我都心有不妙...*註99係南京人講野唔正的*

不過其實本人接受程度其實都好高...生仔之前已經知道佢係怪獸嫲嫲已經有心理準備...我自問選even連剪刀呀⋯⋯筆呀⋯⋯唔乾淨既野其實我都預左...但係當我係廚房出到黎個一刻我真係呆左...個畫面係99著住背心拎左佢「一支奶」比BB玩(emoji)(emoji)*一支奶既意思其實真係佢右邊無罩奶罩下既lin頭(emoji)(emoji)(emoji)
大家見到會點做?

大宅

boababe 發表於 20-8-12 08:07
終於忍唔住要開個post...
是咁的...事情發生係上個月19號...19/7..

當我見到呢一幕我同99講:「你唔好比呢d野佢玩啦!」跟住佢仲要笑住收埋佢「支奶」-_-...個一下我唔想係個仔面前發癲...我餵完佢食飯等我姑9番左黎...我衝左入房想喊...

之後我同C6講佢既反應竟然係大笑...it’s not fuXking funny!!!!!!!!我心諗其實係無諗過佢會笑....不過認真佢可以做d咩? 我99一向做既野都係令人不解....

發生左呢件事之後我嫁疫情既理由無再帶BB番去99度...但係係個一個星期發左2次惡夢都係同一個畫面...然後成日都失眠.....其實我係咪抑鬱緊?定其實好少事我要放開?

我有同朋友分享呢件事當然朋友都覺得99好過分...但係明白朋友係會偏自己個邊...

講番少少背景..
用心甘情願既態度..去過隨遇而安既生活~!http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb13.gif

大宅

boababe 發表於 20-8-12 08:15
當我見到呢一幕我同99講:「你唔好比呢d野佢玩啦!」跟住佢仲要笑住收埋佢「支奶」-_-...個一下我唔想係個 ...

我同老公99一齊住左9年...係生完BB媽咪幫手湊所以我搬左番娘家...一星期番去一次...

未生仔之前我未同我99嘈過交...只係會唔出聲同逃避佢...所以我地個面係好和諧的..我從來都未大聲同佢就講野因爲係老公唔係度既情況下我都會出街避免同佢獨處...

但係今次呢件事我態度係唔好咁樣就話佢既...
經過呢件事我諗我真係同唔番佢一齊住...但係我結婚當天我已經知道C6係9代單傳獨子有責任要照顧99...

我都唔想令我老公難做...佢番工做野已經好辛苦我唔想佢再處理我地既婆媳關係...但係如果長期同老公分開住我地既婚姻又好易出問題...
我都唔敢同佢講我懷疑我抑鬱...本身我個人係人地眼中開心果..
用心甘情願既態度..去過隨遇而安既生活~!http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb13.gif

大宅

boababe 發表於 20-8-12 08:33
我同老公99一齊住左9年...係生完BB媽咪幫手湊所以我搬左番娘家...一星期番去一次...

未生仔之前我未同我9 ...

所以我都唔想令老公擔心...我身邊既人都同我講我生完仔唔會產後抑鬱...偏偏99連續挑我機所以我爆炸左....

到而家第二獲...我又訓唔到又成日諗住呢件事我究竟要唔要睇下醫生呢?呢件事係各位JM眼中既嚴重程度究竟有幾大?我真心想知大家接受能力有幾高...

我漏左講佢打開粒lin 個陣我個仔係真係用手指了緊(emoji)我有從唔同角度去諗點解99要咁做...可以係我個仔唔識拍佢個胸先...但係咁樣打開黎比佢玩真係有必要嗎?

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

好變態 吾講係未比孫玩先,自己露點已經好核突,係未心理變態架。

公爵府

首先,我唔認同你奶奶嘅行為。我但我勸你亦都唔好搞大件事,或太認真。因為好明顯,你老公覺得冇問題,睇佢嘅反應,佢細個應該都有份玩過。我唯有慢慢好言相勸

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好變態
少d見先
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆 boababe 的帖子

真心好變態

我覺得要同你C6講清楚,唔接受咁,唔可以再有下一次,否則你會搬走,因為九代單傳,你C6一定唔會走,咁唯有你自己帶個小朋友走

依家BB十一個月,未識性,但到大啲,又再咁樣,好容易會歪曲佢啲觀念,以為隨便拎人哋個心口嚟玩

大宅

913189396 發表於 20-8-12 09:13
好變態 吾講係未比孫玩先,自己露點已經好核突,係未心理變態架。
...

親眼目擊個下真係好震撼

大宅

alicego62 發表於 20-8-12 09:17
首先,我唔認同你奶奶嘅行為。我但我勸你亦都唔好搞大件事,或太認真。因為好明顯,你老公覺得冇問題,睇佢 ...

我同完我老公講完2次之後我都無再提...只係我過唔到自己個關其實成件事都唔關我老公事....佢都控制唔到佢呀媽做咩⋯⋯只係無奈

大宅

crystal媽咪 發表於 20-8-12 09:49
好變態
少d見先

係呢件事開始已經無見...不過遲早都要見番

大宅

HOPEFORBB 發表於 20-8-12 11:19

真心好變態

本身我地已經分開左住我搬左番媽咪度(emoji)(emoji)(emoji)但係諗緊將來點都要一齊住真係頭都大埋(emoji)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

boababe 發表於 20-8-12 11:26
係呢件事開始已經無見...不過遲早都要見番

之後一齊住,係你湊返嗎?
老公唔企你那一邊,難搞
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

你體諒你老公係一回事,唔係你老公控唔控制到,係佢都要出聲阻止,即使佢當時睇唔到,佢都應該同返佢阿媽講,唔應該咁做,而唔係只係識笑,你點擔保有下一次同有幾嚴重,今次上面,再變態啲講,下次玩下面咁點算

俾我都唔可以當無事發生過

大宅

呢件事唔應該講接唔接受到,係根本咁做唔啱,絕對唔可以咁做。問你老公你99攞出嚟俾你老公玩佢玩唔玩?笑唔笑得出?超級變態,根本係性侵犯嘅一種,憑呢點,根本唔可以一齊住。其實,照顧99,唔一定要一齊住。我睇字面都嚇一跳,假使發生我身上,我會直斥其非,絕不容忍

大宅

crystal媽咪 發表於 20-8-12 11:35
之後一齊住,係你湊返嗎?
老公唔企你那一邊,難搞

暫時都係番娘家住..如果生多個就會搬番一齊住再請工人.....

大宅

HOPEFORBB 發表於 20-8-12 11:50

你體諒你老公係一回事,唔係你老公控唔控制到,係佢都要出聲阻止,即使佢當時睇唔到 ...

發生呢件事既個一個moment佢係洗手間..你同我既諗法一樣...我都有同佢講唔知下次會唔會玩下面...不過我有同佢講其實你呀媽做左呢個行為佢本身就唔覺得呢件事先係個問題...搞唔掂

男爵府

boababe 發表於 20-8-12 11:23
我同完我老公講完2次之後我都無再提...只係我過唔到自己個關其實成件事都唔關我老公事....佢都控制 ...

錯。絕對關你老公事。
呢個世界有啲野係「常識」,唔需要特別教,正常人會分到咩係過份與唔過份。例如嫲嫲俾粒lin 孫玩係絕對既過份,違反常識,點狡辯都冇用。
你老公控制唔到佢老母做乜但應該有常識去分辨佢老母係咪正常人。唔係正常人都仲要俾個孫去接近佢同同佢住呢啲叫愚孝 - 嫁男人第一大忌。
你玩到同個仔搬左返娘家老公又愚孝,睇黎你婚姻都有啲濕滯。

珍珠宮

回覆樓主:

你個奶奶係咪有精神病...打死都唔一齊住,仲會減少見面次數。我真心覺得佢個腦唔正常

男爵府

boababe 發表於 20-8-12 11:23
我同完我老公講完2次之後我都無再提...只係我過唔到自己個關其實成件事都唔關我老公事....佢都控制 ...

你老公都好有問題!完全睇唔到佢點解笑得出。佢自己會唔會同個b玩時,除褲拎下面比個仔玩,仲要喺成家面前?
我係你一定長住娘家,bb應該要喺合適、安全、唔變態嘅環境下成長。

首頁

尾頁

跳至