婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

你哋有冇奶奶系有認知障礙症?佢成日唔記得自己食咗野,由起身開始每隔一個鐘自己煮麵食/ 食杯麵,晚飯食完吾夠一個鐘,又自己走去食麥皮話自己冇食過野,有時同佢同枱食完飯,話我哋冇煮飯俾佢食,擔心佢食滯會嘔(吾糸第一次),同佢講又話唔俾佢食野,又發脾氣又喊,話餓死我算,好似好委屈咁,真係好難搞,可以分享下有咩方法處理嗎?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

NaNastella 發表於 20-8-19 14:34
你哋有冇奶奶系有認知障礙症?佢成日唔記得自己食咗野,由起身開始每隔一個鐘自己煮麵食/ 食杯麵,晚飯食完 ...

盡快做評估
如果係,上堂……
你係一齊住?全職媽媽順便要照顧埋佢?
不要從別人的嘴裡去認識我

洋房

回覆 crystal媽咪 的帖子

系呀全職媽媽,同佢一齊住,吾可以吾照顧佢,仲要照顧埋2歲既囡囡,其實佢係有藥食,有社工姑娘跟進,介紹過d護理人員俾佢,但佢老公say no,好想叫佢去d社區中心做下啲物理治療,但依家疫情咁,好唔放心叫佢去,最慘就係佢又有糖尿病,成日偷食朱古力、糖同煎炸野,口痕就食,叫佢唔好食,就發脾氣話冇食過,其實全家都好擔心佢有事,但係佢心目中覺得我哋好衰🤦🏻‍♀️

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

NaNastella 發表於 20-8-19 15:18

系呀全職媽媽,同佢一齊住,吾可以吾照顧佢,仲要照顧埋2歲既囡囡,其實佢係有藥 ...

照顧腦退化嘅,照顧者仲辛苦過當事人。
疫情好番先去中心上堂,而家停左。

食藥其實幫助不大,煎炸野、朱古力就盡量減少買,等佢食少啲

不要從別人的嘴裡去認識我

洋房

照顧者系勁大壓力,已經冇咁好氣,但又唔可以唔睇住佢,其實我哋好少食煎炸野同甜食,系佢自己偷偷地去買黎食,好多謝你肯聽我講,吾糸壓力大爆炸

寶石宮

NaNastella 發表於 20-8-19 15:42

照顧者系勁大壓力,已經冇咁好氣,但又唔可以唔睇住佢,其實我哋好少食煎炸野同 ...

稍後疫情好d,安排活動/去老人中心,其實可幫到佢地嘅病情,擴濶生活圈子,多啲社交活動,多啲同唔同嘅人接觸。其實都好嘅。而且佢出左去嘅時間你亦都可以抖一抖,回氣
不過你要說服老公

大宅

你哋有冇奶奶系有認知障礙症?佢成日唔記得自己食咗野,由起身開始每隔一個鐘自己煮麵食/ 食杯麵,晚飯食完 ...

我奶奶跟你奶奶的情況很相似,但更甚的我奶奶會打給不同住的仔女,投訴工人及我先生,不給她吃,大哭大鬧。不同住的仔女,信到十足十,還指責我們照顧不周。但其實奶奶就算打糖尿針後,糖尿讀數仍十多二十度。
我也邀請他們的仔女接奶奶去住,試試他們自己跟腦退化病人同住感受一下,他們以各種各樣的理由推搪。
同住的壓力,根本上不同住的不會感受到。

大宅

唯有安排去日間護理中心,果度有得幫佢訓練,有可以有護理人員照顧佢飲食 夜晚就接回家。
最重要係你可以回下氣
再唔係就請個工專責人睇住佢
無理由你一個照顧晒人地個呀媽!

洋房

KARORO1030 發表於 20-10-2 11:06
唯有安排去日間護理中心,果度有得幫佢訓練,有可以有護理人員照顧佢飲食 夜晚就接回家。
最重要係你可以 ...

其實奶奶個社工都有建議,同左阿老爺講,佢冇理!佢好似覺得我地送佢去老人院咁,同埋好吾明點解阿老爺唔肯照顧自己老婆,成日話自己功成新退,到d仔照顧,因為阿老爺算係健康人士;請工人冇諗過,如果請都係照顧自己個囡先,我可以出去番工,多少少錢用下,唔洗老公咁辛苦;依家回氣都係番娘家住一星期左右,再番去會好啲

洋房

tarrywong 發表於 20-10-1 23:04
我奶奶跟你奶奶的情況很相似,但更甚的我奶奶會打給不同住的仔女,投訴工人及我先生,不給她吃,大哭大鬧 ...

最慘就係有糖尿病+認知障礙,吾俾佢食甜野同煎炸野,佢就話我地咩都唔俾佢食,餓死我算!糸到喊!
奶奶個大仔都係,試過奶奶吾舒服入醫院,叫佢去探佢都唔肯,但阿奶奶系好錫佢大仔,有時我我老公陪佢睇醫生入院,叫佢唔好食個樣,就覺得佢針對佢,成日咒佢鬧佢

大宅

NaNastella 發表於 20-10-2 11:55
其實奶奶個社工都有建議,同左阿老爺講,佢冇理!佢好似覺得我地送佢去老人院咁,同埋好吾明點解阿老爺唔 ...

你62好自私...

大宅

NaNastella 發表於 20-10-2 12:02
最慘就係有糖尿病+認知障礙,吾俾佢食甜野同煎炸野,佢就話我地咩都唔俾佢食,餓死我算!糸到喊!
奶奶個 ...

睇黎男家(除左你老公)都係自私精

大宅

奶奶個 ...

完全明白。
有時在想,如果自己心態可以自私點,其實可以令自己更舒服。就好似奶奶的其他仔女一樣,年輕時湊大他們和湊他們的仔女(孫),到奶奶年紀大,有病有痛,仔女不理,或付出少少覺得已經盡了全部責任。

洋房

tarrywong 發表於 20-10-2 15:01
完全明白。
有時在想,如果自己心態可以自私點,其實可以令自己更舒服。就好似奶奶的其他仔女一樣,年輕時 ...

我又做唔出,覺得好慘,始終都係老人家,對得住自己良心;因為我信報應,唔想第時女女咁樣對番我

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

盡快揾社工排日間中心,現疫情少了可能長者中心有開,問問社工安排下

大宅

MM2005 發表於 20-10-3 09:39
盡快揾社工排日間中心,現疫情少了可能長者中心有開,問問社工安排下

99都有老退化,佢活動範圍係屋企社區,我都擔心有日佢唔識返屋企。

大宅

奶奶個 ...

你心地好好!我都明白你壓力好大

好好同老公傾下說服老公做決定,比佢知唔係掉低老人家唔理,而家合力搵另一個方案去照顧老人家

真係唔好聽d講句。。。認知障礙唔同癌症。。可以拖十幾廿年命,到時佢仲可以行得走得,你就捱到人都乾。。。

你唔好咩都攬上身啦!心痛你

另外 佢想食就比佢食啦,越唔比佢食,佢就越要食,你對佢越好佢就越想同你作對

其實照顧佢地就好似小朋友甘,佢地會不停試你個底線!

大宅

boobeehk 發表於 20-10-4 09:52
99都有老退化,佢活動範圍係屋企社區,我都擔心有日佢唔識返屋企。

你有冇買平安鐘果d 定位手錶比佢帶呀?

大宅

KARORO1030 發表於 20-10-4 12:28
你有冇買平安鐘果d 定位手錶比佢帶呀?

有平安鐘,佢唔肯帶岀街。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

boobeehk 發表於 20-10-4 09:52

上面jm話定位手錶你可以試試,
手提電話佢有用嗎?有用的話裝GPS追蹤。
另可買條手鍊刻有你姓氏電話號碼比長者長帶 有事的話人地見佢有銀手鍊識睇聯絡方法。

首頁

尾頁

跳至