懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

今年28。同男友一齊6年,都打算呢2年結婚。
但未有生仔打算,前2日驗有左6周到。
主要男朋友身體唔係太好,皮膚濕疹。細個又有哮喘,鼻敏感。。驚小朋友遺傳左。
另外,我地都未有心理準備生仔。
想儲錢置業先。
未有前,男友偏向唔生。我就一向都鍾意小朋友,會想生。
但考慮到男友身體唔好,加上男友係多愁善感,咩都向壞處諗。情緒化,抗壓能力都好差既人,所以會擔心。
而我個人相對正面,Eq好d,凡事向好方向諗,同往後既解決方法,都係思想正面。
但始終一生一世既承諾,照顧,擔心係男友方面會有壓力。
應該點揀好。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

angel202020 發表於 20-8-21 12:16
主要男朋友身體唔係太好, ...

既然想生,有咗係一個好契機。到你想生時未必咁易生到。

大宅

如果介意未婚有左,可以早啲簽左紙先。如果想擺酒/結婚相,就等遲啲先,個小朋友仲可以見到同爸媽一齊影都幾sweet.

我都有濕疹同鼻敏感,呢樣唔擔心得咁多,既然有左,BB第時點都要盡力幫佢解決。

好彩你係正面,唔係對BB唔好。既然BB早左同你哋相遇,都唔係件壞事。

男爵府

你去隔離板睇吓,就會知想懷孕不是容易的事,要成功生孩子仲要過幾關,首先有6-8wk心跳,11wk 唐氏,20 wk 結構

如果唔覺意有左,而bb 又正常健康,係上天賜的禮物

男爵府

男朋友身體唔好,你講嗰啲都不是特別大問題,好多人都有,冇得話怕遺傳比小朋友,就算父母沒有濕疹bb 都可能會有

你覺得男友身體唔好,唔係先要早D生咩?

洋房

回覆 mi_mama 的帖子

我地上年都影左結婚相。只係未有心理準備做父母。
始終儲錢方面,未太理想。
但男友仲係1516。
我既諗法已經講左。傾左2次都未有結果。
男友今年31歲,但仲好想2人世界。

洋房

回覆 JN1999 的帖子

因為見到佢近呢2年都試過因爲皮膚問題要入院。好辛苦。夜晚訓覺抓損晒d手,身。
如果第時小朋友都要經歷。好心痛。

大宅

但如果你男朋友唔轉,你將來想生b都會面對同樣既問題。倒不如趁自己後生, 可以比到多啲營養bb時生左去。

大宅

其實我哋俾咩意見都假,最緊要係你同未婚夫嘅共識。如果只有你想要BB而未婚夫好唔想要,你將來嘅路可以好難行。當然都有爸爸係小朋友出世後先改變心態好錫BB,但呢樣嘢係可遇不可求。你哋真係要好好哋傾吓,權衡利弊再決定。我BB剛出世兩個月,呢兩個月我深刻感受到老公同娘家支援嘅重要性,因為湊BB真係好辛苦,日夜泵奶,冇覺好瞓,成日擔心BB,淨係黃疸輕微超標咁簡單已經要經常同BB出入健康院同醫院,如果身邊冇人支援,自己好辛苦,分分鐘抑鬱,BB都會受苦。所以真係三思再決定呀,如果自己娘家可以幫手當然又好啲啦

洋房

回覆 helloyvonne2017 的帖子

嗯,多謝你意見。我男友又唔係完全唔想要。係驚比唔到好既環境我地。
岩岩先儲左d錢。未足夠去話計劃生小朋友。
所以佢都幾大壓力。
加埋宜家疫情。我地工種係護理前線。都高危。
同埋佢人工唔高。成日覺得同我有比較。
我都偏向係想男友感覺良好會理想d。
唔想佢負擔太大,變左佢壓力爆又濕疹發作。

大宅

皮膚濕疹 ,細個有哮喘,鼻敏感,其實呢d 好小事,bb 亦唔一定有
主要係你地既溝通及共識係點
以前你男友甘諗唔代表依家係甘諗
可能同佢再溝通下,始終bb 係自己既
比我都唔忍心

大宅

你話你男友身體唔好,係冇得改變嘅事實,亦唔會過多幾年會變返好,宜家生同遲啲生都係一樣

男爵府

angel202020 發表於 20-8-21 13:49
回覆 mi_mama 的帖子

我地上年都影左結婚相。只係未有心理準備做父母。

想遲啲生同唔生係兩回事。你男友要諗清楚。如果佢只係想「遲啲生」,咁建議你而家生。因為到你準備好好,好想要BB 既時候其實已經變左好心急,個個月check 排卵又中空寶又乜乜乜。你「準備好」其實已經係好想要。咁不如趁未係好急既時候生,個個新手父母其實都冇人真係100% ready,邊學邊做也可。
如果男友係「唔想生」就完全唔同,佢可能會完全唔幫手湊,繼續約朋友出街食飯打機去旅行,而你就變左同個B 喺屋企困獸鬥,夫妻關係愈黎愈差,下刪一千字。

珍珠宮

樓主男友根本吾想要

洋房

回覆 anna59 的帖子

我都覺。所以如果根本唔想要。因為有左先要既話,對大家都無好處。同埋唔要,第時我都唔會諗生。學樓上回覆講,遲d先 生,其實不如宜家就生。
我都好明。

禁止訪問

大宅

BB得來不易,如果經濟不是太困難應該生,但考慮清楚是否同呢個男朋友結婚,不要因為有咗而結。

珍珠宮

angel202020 發表於 20-8-21 18:19

我都覺。所以如果根本唔想要。因為有左先要既話,對大家都無好處。同埋唔要,第時我都 ...
其實呢個年代嘅香港,冇仔女好過有,香港吾系一個養育下一代嘅地方
如果你男友吾想要,而你堅持生出來,咁好大機會變單親,就算註左用都冇意思,又要攪離婚,未仲煩

洋房

我都唔係偏向堅持生。都係要考慮大家既心理,第時既環境。

大宅

angel202020 發表於 20-8-21 19:49

我都唔係偏向堅持生。都係要考慮大家既心理,第時既環境。

試下比佢睇到得意BB(但唔好勉強)可能會慢慢改變心態。我諗你男朋友只係太突然,好多野未諗掂啫。

二人世界係好嘅,不過有左,一齊睇住新生命長大,都會一樣好好架。希望唔好咁隨意唔要個BB。

環境點唔到我哋控制,心理都可以調整,經濟都可以駛少啲去控制,但有BB唔係咁容易架

首頁

尾頁

跳至